Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1333

У Міжнародний день поріднених міст, 28 березня, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин разом із грузинською делегацією підписав меморандум про дружбу і співробітництво з містом Руставі. Це — перший грузинський побратим нашого обласного центру. На сьогодні міст-побратимів у нас було тринадцять. Втім російсько-українська війна внесла свої корективи в дружбу з російськими містами Твер та Іваново, міцність якої «перевірила» агресія на сході і півдні України.
Отже, дружимо з тими, хто за нас вболіває і бажає допомогти?

— Виконав історичну місію — підписав меморандум з третім за величиною містом Грузії — Руставі. Це — наша перша грузинська угода, — повідомив Олександр Симчишин. — Руставі — молоде і досить перспективне місто. Тут є потужний металургійний комбінат, хімічна і харчова промисловість, сучасний автотрек, відома регбі-команда. І просто фантастично гостинні люди, які дуже вболівають за Україну.
Історія з порідненням міст у Хмельницькому започаткована ще у 60-их роках минулого століття. «З 50-их років Україна стала членом Всесвітньої федерації поріднених міст. А місто Хмельницький активно заявило про себе в міжнародних програмах з 1989 року, поступово налагоджуючи співпрацю з 13 порідненими містами, — розповіла голова комітету міжнародних зв’язків та поріднених міст Зоя Діденко. — Про цю співпрацю свідчать експонати музею поріднених міст, який понад 10 років відкрито у Народному домі товариства «Просвіта». Нашими побратимами стали міста Силістра (Болгарія), Модесто (США), Бор (Сербія), Чеханов (Польща), Бельц (Молдова), Крамфос (Швеція), Шицяжуань (Китай), Акваскальєндес (Мексика), Шауляй (Литва), Масінес (Іспанія), Кармель (Ізраїль), Твер та Іваново (Росія). Співпраця загалом здійснюється культурними та освітніми обмінами, участю у міжнародних фестивалях, святкуваннях днів міст та ін.
Нині наші міста-побратими виявляють хмельничанам міжнародну підтримку у боротьбі з російським агресором. Допомагають Литва, Польща, інші країни. Втім допомога — річ добровільна. «Нині хмельничани очікують на ліки для наших бійців у військовому шпиталі, з чим звернулися до мера міста Модесто (США), — розповідає заступник міського голови Григорій Давиденко. — Сподіваємось, що друзі-американці таки відгукнуться на прохання хмельничан».
А ось із двома колишніми побратимами — російськими містами Іваново та Твер Хмельницька міська рада розірвала дружні стосунки в односторонньому порядку в січні 2016 року. «Враховуючи агресію Росії проти України, окупацію частини Донецької та Луганської областей, анексію Криму, ми переглянули угоди і розірвали їх, — проінформував міський голова Олександр Симчишин. — Ми знаємо, що Івановська 98 десантна дивізія брала участь у боях під Іловайськом, в яких загинули і хмельничани».
Отже, російське побратимство, перевірене війною і ворожнечею, виявилось нетривалим. Сподіваємося, що з новими партнерами у нас буде взаєморозуміння і спільна мета.