На базі Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» відбулося виїзне засідання народних обранців за участі голови Хмельницької обласної ради Михайла Загородного, його першого заступника Неоніли Андрійчук та заступника Валерія Лескова, а також депутатів облради, голови Меджибізької об’єднаної територіальної громади Михайла Демківа, керівників установ та організацій краю.

Ключові питання, які обговорювали учасники зібрання — формування та наповнення місцевих бюджетів, вишукування резервів для підвищення мінімальної заробітної плати.
«Внаслідок децентралізації фінансові ресурси на місцях значно зросли. Сьогодні потрібно достеменно знати, як наповнюється казна, та який механізм розподілу цих коштів, адже 22 грудня на сесії обласної ради розглядатиметься питання затвердження обласного бюджету», — зазначив Михайло Загородний.
З інформацією виступив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич. Він, зокрема, повідомив, що на сьогодні в області є 435 самостійних бюджетів. Формуються вони за принципом самостійності.
Основні кошти для формування дохідної частини обласного бюджету — податок на доходи фізичних осіб, який становить від загального фонду доходів 81,8 відсотка. За десять місяців цього року надходження ПДФО склали 315,7 мільйона гривень, а це на 108,4 мільйона гривень більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Приємно, що з-поміж кращих платників податку Сергій Адамович назвав редакцію обласної газети «Подільські вісті».
Окрім того, джерелом наповнення обласного бюджету є плата за надання адміністративних послуг. За           9 місяців 2016 року — це 20,9 мільйона гривень (103,6 відсотка). Левову частку надходження за надання адмінпослуг становить плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами — 77,4 відсотка. Ще надійшло 248,2 тисячі гривень — за відчуження майна, що перебуває у комунальній власності.
Ну думку Сергія Пенюшкевича, кошти мають бути чітко спрямовані на конкретні видатки. В іншому випадку це призведе до погіршення надання якісних медичних, освітніх, соціальних, культурних та інших послуг населенню.
Під час обговорення місцевих бюджетів депутати мали можливість подати пропозиції та зауваження щодо ресурсів наповнення територіальних скарбниць. Зокрема, голова профільної постійної комісії облради Іван Гладуняк говорив про те, що насамперед потрібно мати чітку стратегію розвитку територій, деякі другорядні витрати обмежити, а натомість визначити пріоритети, стратегічні об‘єкти, які вкрай потребують відновлення чи реконструкції.
Як-от, приміром, обласна дитяча лікарня, Хмельницький аеропорт і т. д. Щодо ОТГ, зауважив Іван Васильович, — то гроші на рахунках у них є, але доцільність їх використання бажає бути значно кращою. Адже у багатьох об‘єднаних територіальних громадах катастрофічно не вистачає кваліфікованих кадрів, галузевих фахівців, недосконало розроблена проектно-кошторисна документація на ремонт доріг, прокладення водогонів та інші соціальні потреби. Тому Іван Васильович закликав депутатів професійно підходити і до підготовки бюджету краю, і до програми соціально-економічного розвитку на наступний рік.
Про результати роботи органів ДФС за десять місяців поточного року присутніх поінформував в. о. начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області Анатолій Марценюк. До зведеного бюджету за січень-жовтень 2016 року спрямовано 4 мільярди 512 мільйонів гривень податків та зборів, у тому числі до державного бюджету — 1 мільярд 709 мільйонів гривень, а місцеві бюджети отримали 2 мільярди 803 мільйони гривень.
Надходження з податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету Хмельницької області в цілому у січні - жовтні цього року склали 1 мільярд 578 мільйонів, при доведеному завданні ДФС України 1 мільярд  351 мільйон гривень.
Підбиваючи підсумки з першого питання, Михайло Загородний наголосив, що не всі ОТГ доцільно й дієво використовують додаткові інвестиції держави, які вони отримали  завдяки бюджетній децентралізації на розвиток територій.
Депутати також обговорювали одну із найболючіших проблем в області — водопостачання населених пунктів. Жителі краю потерпають від нестачі води. Безумовно, на це є певні причини: кліматичні умови, екологія, а також людський фактор. Для розв’язання проблеми уже виділено 30,7 мільйона гривень.
Насамкінець учасники засідання назвали його репетицією чергової сесії, під час якої розглядатимуть та прийматимуть бюджет на наступний рік.
Завершився депутатський день екскурсією, яку провів для гостей директор заповідника «Межибіж» Олег Погорілець. Вони ознайомилися з експозицією Музею голодомору.
*  *  *
Під час перебування у Меджибожі депутати також відвідали комунальний соціально-медичний заклад «Меджибізький дитячий будинок-інтернат», ознайомилися з умовами проживання дітей, поспілкувалися з обслуговуючим персоналом.
Оскільки тут перебувають діти з особливими потребами, інтернату катастрофічно не вистачає реабілітологів. Тож представники влади пообіцяли виправити ситуацію.