Хоча древні і твердили, що двічі в одну і ту ж річку ввійти неможливо, бо все тече все міняється, В. В. Васьківський, голова Берездівської ОТГ, своїм життєвим досвідом спростував це твердження. Адже Віктору Веніаміновичу довелося в своєму житті трудитися і за першою своєю професією — вченого агронома, а згодом і за другою — магістра державного управління, словом, службовця. Це тоді, коли Берездівська громада двічі його, ще до об’єднання, обирала головою місцевої сільської ради.

Коли ж була утворена Берездівська ОТГ, до якої увійшло немало-небагато, а 27 сіл із населенням 8726 чоловік, йому довірили булаву керманича втретє. Однак, як бачимо, «держава», в якій сьогодні доводиться керувати і давати лад, зросла у рази.
Воно й зрозуміло, якщо є ідеї, а немає грошей втілити їх, то задумане залишається на папері. Бо справедливо хтось підмітив: мовляв, немає фінансів — співай романси.
Стартові можливості Берездівської ОТГ, відверто кажучи, були більш-менш непоганими. Адже на її рахунок надійшло від держави понад 15 мільйонів гривень. Таких грошей навіть у золотий вік розвитку України не отримували районні ради. А втім суть справжнього господаря не в тому, щоб дати толк кожній копійці, а, безумовно, й в тому, щоб не розтринькати ті багатства, які є. І ще тут є одне неспростовне твердження: гроші повинні служити на благо громади, а не, даруйте, покриватися порохами у банківських сховищах. У цьому якраз і живинка, себто талант керівника та його команди, який знає, як дати раду мільйонам.
Мій співбесідник Віктор Веніамінович легко оперує даними про уже зроблене:
— Дві дороги у Гориці поладнали довжиною у 1600 метрів, у Селичі — 1300 метрів відремонтували, у Ставичанах — 420 метрів, Манятині — 560, а у Великому Правутині — 1100 метрів поклали асфальтованого покриття.
Але тут є серйозна проблема. Будівельні матеріали на ремонт доріг возять аж за тридев’ять земель, хоча під боком можна відкрити свій власний кар’єр. Саме про це просили депутата обласної ради А. Д. Фрідмана. Артур Давидович пообіцяв, що обов’язково допоможе реалізувати задум громади.
Не залишилася осторонь уваги голови й освіта. Провели капітальний ремонт Берездівської та Мирутинської шкіл. Заміняють газові котельні на твердопаливні котли, що вже зроблено у тій же Берездівській та Манятинській школах. У планах освітні заклади сіл Дякова, Гориці, Мирутина, Малого Правутина.
Зрозуміло, що казна громади — не бездонна. Отут, як мовиться, безмежна цілина діяльності голови. На території ОТГ успішно функціонують фермерські господарства, корпорація, підприємства тощо. Співпраця з ними стала домінуючою у стратегії керівників громадою. Тобто місцевий бюджет вдалося поповнити за рахунок відрахувань вищезгаданих підприємств із перевиконанням на шість відсотків. Ці гроші спрямували на благоустрій, освітлення вулиць у селах Дяків, Плоска, Малий Правутин, Яблунівка тощо.
Хоча навколишня місцевість — суцільні водяні плеса, проблема питної води — актуальна, як ніколи. Отож пробурили глибоку свердловину та проводять від неї водогони до домівок.
До речі, ще в цьому році ось-ось надійде спецтехніка для комунального господарства ОТГ, якої придбали на два мільйони гривень.
Задумів у В. В. Васьківського та його однодумців — безліч.
— Головне — розрахувати свої сили, правильно вкласти кожну копійку у корисну справу і, повірте, мрії обов’язково стануть реальністю, — впевнений Віктор Веніамінович.
А ще він сказав, що Берездівська ОТГ була і є візитівкою чи, пак, брамою Хмельниччини зі сторони Рівненщини. Отож варто зробити все, щоб найближчі сусіди могли щиро сказати: глянь, а у хмельничан можна багато чого повчитися та запозичити.
На фото автора: директор Берездівського НВК Олена Григорівна МАКСИМЧУК та голова місцевої ОТГ Віктор Веніамінович ВАСЬКІВСЬКИЙ біля відремонтованої школи, у якій навчається 320 учнів. Донедавна цей навчальний заклад був в аварійному стані; завершується ремонт Берездівської сільської ради.