Вже навіть за своєю площею — понад 660 квадратних кілометрів — Дунаєвецька міська об’єднана територіальна громада належить до найбільших в Україні. А місцини які тут мальовничі — аж дух перехоплює! І навіть назви населених пунктів такі оригінальні: Мушкутинці, Чимбарівка, Гірчична, Мала Кужелівка, Притулівка, Соснівка, Заставля… Всього ж півсотні сіл, у яких проживає тридцять дев’ять з половиною тисяч людей, виявили бажання згуртуватися навколо Дунаєвець. Торік наприкінці жовтня й визначилися з обранцями до своїх керівних органів, сформували виконавчий комітет. Очолювати громаду довірили Веліні Заяць — знаній і шанованій у тутешньому краї особистості, що читається навіть поміж рядків її короткої біографії. Народилася в селі Сприсівка Дунаєвецького району. У 1986-му закінчила Київський національний університет культури. Майже 20 років працювала інженером з підготовки кадрів Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів, потім ще десяток літ була підприємцем, після обіймала різні посади у районній адміністрації та активно займалася громадською діяльністю, очолювала «Об’єднання співвласників багатоповерхових будинків», у 2006-2010 роках — представляла земляків у Хмельницькій обласній раді, з 2012-го була помічником народного депутата України О. В. Гереги, а 25-го жовтня 2015 року обрана на посаду Дунаєвецького міського голови об’єднаної територіальної громади.
Тож ми не проминули нагоди порозмовляти з Веліною Владиславівною про те, яким видався цей перший рік її роботи — рік, за який проведено, мовою сухої статистики, 14 сесій міської ради, розглянуто майже чотири сотні питань. І найперше, звісно, поцікавилися, з чого починали налагоджувати життя такої чималої частини Дунаєвеччини?

— Інфраструктура нашої, як і багатьох дрібних громад, на момент об’єднання була здебільшого у плачевному стані. І причина відома — безгрошів’я по сільських радах, кадрове забезпечення не на високому рівні. Тому насамперед створили робочу групу, до складу якої увійшли представники різних структур. Поділили її на три гілки — економічну, гуманітарну та екологічну, які й проаналізували, так би мовити, що маємо, а відтак і напрацювали ідеї для розв’язання насущних проблем. Провели опитування громадськості, яке визначило пріоритетні завдання розвитку громади та першочерговість вирішення питань. Надзвичайно важливими були ті вивчення громадської думки, публічні обговорення, консультації з групами зацікавлених сторін.
Розпочали роботу над стратегічним плануванням розвитку нашої об’єднаної громади, долучили Швейцарсько-український проект DESPRO та Шведсько-український проект SKL «Підтримка децентралізації в Україні».
Розробили десять проектів з соціально-економічного розвитку. Нам вдалося залучити кошти з Німеччини на проект з облаштування центру надання адміністративних послуг. І вже найближчим часом розпочнемо його реалізацію — ремонтні роботи, закупимо сучасну техніку, меблі, щоб наші люди справді отримали європейське обслуговування.
В 2016 році Дунаєвецькій міській об’єднаній територіальній громаді виділили кошти на формування інфраструктури, в зв’язку з чим розроблено такі проекти соціально-економічного  розвитку ОТГ: «Створення матеріально-технічних умов для функціонування комунального підприємства Дунаєвецької міської ради «Благоустрій Дунаєвеччини», «Реконструкція адміністративної будівлі під дошкільний навчальний заклад в селі Гірчична Дунаєвецької міської ради», «Придбання необхідного інвентаря та техніки для функціонування «Центру первинної медико-санітарної допомоги», розроблений інвестиційний проект «Капітальний ремонт адміністративної будівлі по вулиці Шевченка, 50, у місті Дунаївці», «Створення сортувального цеху твердих побутових відходів на території Дунаєвецької міської об’єднаної територіальної громади».
Усі проекти отримали погодження Міністерства регіонального розвитку.
— А ще ж освіта, медицина, культура і спорт на ваших плечах?
— Аякже. Про це дбаємо разом із виконавчим комітетом, депутатами, комунальними службами, підприємствами, інвесторами, старостами та активними жителями. Гуртом, як мовиться, нам і вдалося суттєво покращити інфраструктуру території громади — логістику, ремонт доріг, освітлення вулиць міста та населених пунктів, водовідведення та водопостачання. Почистили багато криниць, полагодили дахи, утеплили навчальні заклади, відремонтували пам’ятники, привели в належний санітарний стан кладовища, висаджували дерева та кущі, обкошували території, об’єкти соціальної сфери. Благоустроєм міста та сіл займаємося повсякчас. Дуже добре, що ми створили своє комунальне підприємство «Благоустрій Дунаєвеччини», яке і виконує роботи з ремонту доріг і благоустрою населених пунктів об’єднаної громади. Закупили техніку на комунальні установи. Тож потроху наводимо лад по всіх селах та в місті.
Але головне — це люди. Зрозуміло, що не залишили наодинці незахищених та малозабезпечених, повсякчас опікуємося такими категоріями громадян. Починаючи з січня, надавали допомогу тим, хто опинився у скрутному становищі. Виділяли кошти і дітям учасників АТО.
— Та все ж, певно, нелегко бути першопрохідцями у справі децентралізації та народження справжнього місцевого самоврядування?
— Безперечно, є проблеми. Але ми мусимо їх розв’язувати. Сприяє роботі нашої громади і те, що маємо конструктивні напрацювання з Хмельницьким офісом реформ з питань реформування органів місцевого самоврядування в рамках проекту «Підтримка децентралізації в Україні». Це також допоможе втілити в життя багато важливих та корисних для громади проектів. Чимало зроблено для закладів освіти: на додаткове фінансування виділено 2 мільйони 500 тисяч гривень. Дуже відчутна допомога народного депутата України Олександра Гереги та його команди «За конкретні справи». Зроблені капітальні ремонти дитячих груп та укомплектовані меблями дошкільні навчальні заклади міста. В Дунаєвецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 дообладнаний спортивний зал та облаштовані внутрішні туалети в початковій школі, в Дунаєвецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 капітально відремонтували шість внутрішніх туалетів початкової школи та коридор, замінили систему водопостачання. У Дунаєвецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 також проведений капітальний ремонт варочного цеху та підсобних приміщень їдальні із заміною технологічного обладнання.
— Одним із найважливіших показників ефективності роботи міської влади є стан виконання бюджету. Як у вашій ОТГ з цим?
— За 10 місяців цього року до загального фонду міського бюджету надійшло 134699,2 тисячі гривень доходів, у тому числі: власні доходи — 46698,6 тисячі гривень, міжбюджетні трансферти — 87970,6 тисячі гривень. Тож завдяки об’єднанню маємо значне перевиконання бюджету, зокрема, власних надходжень та надходжень з міжрегіонбуду.
— Веліно Владиславівно, ви щойно повернулися з Києва, де представляли Дунаєвецьку міську об’єднану територіальну громаду на підсумковій конференції конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2016 році. Виступали там?
— Так. Мій виступ був побудований у вигляді презентації та висвітлював практику «Розроблення та реалізація програм і проектів в об’єднаній територіальній громаді». Наша робота була оцінена і практика зайняла почесне третє місце. Це є гарним стимулом для подальшої праці на благо нашої громади.
— Й насамкінець: який досвід за оцей час набули, до яких висновків дійшли?
— Необхідно обов’язково вивчати громадську думку, виробляти тактику роботи з жителями по згуртуванню та спільному прийняттю рішень, швидко реагувати на проблеми, використовувати європейський досвід, сучасне мислення, сучасні підходи до розв’язання проблем, цілеспрямовано йти до поставленої мети. А також прагнути, аби громада стала не тільки однією з найбільших, а й однією з найкращих. Щоб наші люди пишалися, що живуть у цьому благодатному Дунаєвецькому краї. Тож попереду у нас ще багато роботи.