Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1422

У приміщенні Хмельницької обласної філармонії відбулася підсумкова конференція «Децентралізація на Хмельниччині: сучасні виклики та можливості» у рамках проекту «Абетка децентралізації», під час якої обговорювалися перші результати об’єднання територіальних громад у Хмельницькій області та можливості удосконалення законодавства. Проект «Абетка децентралізації» реалізовується на території Хмельницької області Благодійним фондом «Зміцнення громад» за фінансової підтримки американського Національного фонду демократії.

У засіданні взяли участь директор Благодійного фонду «Зміцнення громад», депутат Хмельницької обласної ради Тетяна Василик, директор Регіонального офісу реформ Сергій Яцковський, депутати різних рівнів, сільські голови, представники облдержадміністрації, громадських та благодійних організацій, діючі голови ОТГ Хмельниччини та інші.
На заході обговорювалися процеси впровадження реформи децентралізації в Україні, перші успіхи та виклики, з якими, зокрема, стикаються об’єднані громади Хмельницької області, а також фінансові можливості та перспективи ОТГ нашого краю.
Наголошувалося, що Хмельниччина одна з перших розпочала процеси де- централізації. Відтак в нашому краї вже створено 22 об’єднані територіальні громади, в яких почав діяти інститут старост. Вже сьогодні Хмельниччина є лідером із проведення реформи децентралізації за кількістю населення і за площею територій, що ввійшли до складу ОТГ.
За перше півріччя 2016 року фактичні надходження доходів загального фонду бюджетів ОТГ області (з трансфертами з державного бюджету) склали 610 мільйонів гривень, що майже у дев’ять разів більше у порівнянні з надходженнями аналогічного періоду минулого року. В результаті зріс обсяг влас-   них доходів місцевих бюджетів нашого краю більше, ніж втричі (на 150 мільйонів гривень)         порівняно з першим півріччям 2015 року.
У ході конференції присутні активно долучилися до обговорення питань організації роботи органів ОТГ, особливостей їх документообігу, формування бюджетів та штатного розпису.
За словами директора БФ «Зміцнення громад» Тетяни Василик, проект «Абетка децентралізації» відіграє важливу роль у сприянні комплексному розвитку об’єднаних територіальних громад та інститутів громадянського суспільства як координатор міжсекторального діалогу. Адже сьогодні одним із ключових напрямів роботи Фонду є популяризація ідей кооперативного руху, просвітницька діяльність на місцях та формування якісної ідеологічно-економічної платформи для розвитку сільських, селищних та міських громад.