Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1300

Незважаючи на той факт, що до складу фракції «Об’єднання «Самопоміч»  Хмельницької обласної  ради входять лише 8 депутатів, вони довели, що, навіть будучи в меншості, можна гідно представляти інтереси громади. Як саме нам розповість голова фракції Олександр Драган — людина нова в політиці, але принципова і з власними поглядами.

— Пане Олександре, в першу чергу, впадає у вічі  консолідована позиція  фракції під час сесій та засідань комісій. А також майже стовідсоткова відвідуваність членів фракції. За рік, що минає, Ви вже можете дати оцінку команді «Об’єднання «Самопомочі» в обласній раді.
 — У фракції вісім чоловік, більшість з яких  вперше обрані депутатами. Я в цьому вбачаю великий позитив. Адже ці люди незаангажовані, політично незалежні, з новим, реформаторським поглядом на розвиток області.
Ключовим аспектом діяльності фракції є наявність постійної комунікації  всередині фракції стосовно прийняття важливих рішень. Саме тому засідання фракції проводяться регулярно, на них ми відверто дискутуємо не лише навколо питань, які виносяться на розгляд сесії обласної ради, а й щодо важливих подій у державі. 

                                                                                                              
З впевненістю відзначу професіоналізм кожного в команді. У своїй галузі вони є висококваліфікованими спеціалістами, і ці якості неабияк допомагають нам у депутатській діяльності. Усі питання, які виносяться на сесію, а їх іноді буває більше шістдесяти, ми ретельно вивчаємо та з’ясовуємо на зібраннях фракції. Уважно підходимо до питань кадрового призначення керівників обласних комунальних підприємств. Ми чи не єдина фракція, яка запрошує претендентів на керівні посади на окремі зустрічі, аби поспілкуватись.
Ретельно вивчаємо питання надання надр в довгострокову оренду. Ось тут треба віддати належне фахівцю з цієї тематики В’ячеславу Антонюку, який досконало володіє темою і уважно вивчає законодавчі підстави щодо користування надрами на території області.
Варто також  зазначити, що ми детально вивчаємо і різноманітні цільові програми, які то закривають, то відкривають. У більшості випадків це відбувається автоматично. На їх реалізацію виділяються чималі бюджетні кошти, а користі — мало. Тому, перш ніж профінансувати нову програму, ми мусимо чітко бачити покроковий шлях, як і хто буде її втілювати в життя. Також план має охоплювати велику кількість мешканців області.
Авторитетний, фаховий лікар, Микола Янчук з управлінським досвідом завжди точно аргументує, які саме лікарські препарати і в якій послідовності мають бути закуплені для обласних лікарень.
Величезний обсяг роботи як депутат, як громадський діяч виконує Микола Моцний. Ним було ініційовано створення тимчасової комісії з аналізу стану та використання майна, яке є на балансі комунальних підприємств, закладів та організацій, що перебувають в управлінні обласної ради. Будучи головою цієї комісії, організував перевірку усіх комунальних підприємств та інвентаризацію установчих документів. Розробив пропозиції щодо ефективної діяльності  того чи іншого управлінця. Нині маємо позитивні результати: деякі підприємства вийшли з кризового стану. В свою чергу, члени вищезгаданої комісії та чиновники більш відповідально ставляться до роботи, фінансування, погашення заборгованості обласних комунальних підприємств.   
Підсумовуючи, хочу сказати, що в нашій команді немає випадкових людей, або тих, яких нам нав’язали. Так, в нас є депутати, котрі більше працюють на власних округах. До прикладу, Олександр Палій проводить десятки зустрічей в мікрорайоні Гречани, а відтак вирішує величезну кількість завдань мешканців віддаленого району міста. Наталя Коваль – людина, яка фанатично любить своє рідне місто Нетішин і користується там неабияким авторитетом, як активний громадський діяч, а тепер і депутат. Ця робота заслуговує поваги!
—  Які конкретні проекти депутатської фракції «Об’єднання «Самопомочі» за рік, що минає, ви б виокремили?
 — Одним з найбільших досягнень нашої річної діяльності вважаю прийняття Положення про конкурсне призначення керівників комунальних закладів.  Воно передбачає: формування конкурсної комісії, яка складається з депутатів облради, представників від висуванця на посаду та громадськості. Спираючись, в першу чергу, на досвід Львівської обласної ради, Закон України «Про культуру», який вступив в дію в травні цього року, ми розробили власне положення. Звичайно долучився до цього і апарат обласної ради. Втім, був і супротив з боку окремих депутатів інших політичних сил. Ми твердо стояли на своєму, і нас почули. Даний новаторський крок уже приніс позитивні результати. Ряд обласних комунальних підприємств із зміною менеджера поступово вийшли з кризового стану. Адже конкурсна комісія обирає на посаду керівника ту людину, яка показала найперспективніший план розвитку підприємства.
Наступна ініціатива теж спочатку була сприйнята  негативно. Інна  Ящук, опираючись на досвід  провідних громадських інституцій, розробила форму доповіді керівництва обласної ради та голів комісій, яка передбачає щорічний звіт. Громада має невід’ємне право заслуховувати публічні звіти органів влади і посадових осіб про їхню діяльність та давати їм оцінку. Дотепер такої практики не було. Кілька разів питання виносилось на голосування. І таки ми переконали колег, підтримали пропозицію щодо звітності депутатів перед виборцями.
На наступну сесію ми виносимо на розгляд депутатів ще одне положення, яке передбачає наступне: рішення щодо передачі комунального майна в оренду на довгостроковий термін, а саме сорок дев’ять років. Його мають  приймати усі депутати, а не голова обласної ради одноосібно.
— Ви слушно згадали про сесії... Знаємо, що члени вашої фракції активно виступають і на засіданнях комісій, і на сесіях. Це викликає певне роздратування серед колег-депутатів. Нас цікавить: чи «Самопоміч» співпрацює з іншими фракціями, з керівництвом області зокрема?
— Я знаю, що нас позаочі нагороджують різними «епітетами», в першу чергу через нашу активність і непередбачуваність… Так, ми непередбачувані тому, що — незалежні. Ми активні тому, що є фахівцями у певній галузі. Відвідуємо всі комісії, маємо власне бачення з кожної проблематики. Якщо нас не чують на комісіях, ми аргументуємо нашу позицію на сесії.
Щодо співпраці з іншими депутатами, то це дуже умовна річ. Пригадую: як тільки була сформована обласна рада, мене запросили на зустріч з керівництвом провладної сили та запропонували підтримати їхнього кандидата на голову обласної ради. З-поміж інших кандидатів, з якими були проведені бесіди, наша фракція вирішила таки підтримати нині діючого голову ради. Після чого мені запропонували посаду заступника. Цього не сталося. І я зрозумів, в українській політиці питання партнерства нічого не варте.
Тому ми сьогодні перебуваємо, як наші колеги кажуть, в «інтелігентній опозиції». Керівництву області варто навчитися слухати та чути інших. Адже працювати своєрідним «катком», так як це робила  попередня влада, сьогодні не варто.
— Незабаром область отримає бюджет на наступний рік. Впевненні, що Вам є що сказати.
— Так. У нас багато зауважень до бюджету. Втім, ми розуміємо, що до нового року його необхідно прийняти. Адже то основні видатки, захищені статті, тобто заробітні плати працівників державних та комунальних підприємств. Разом з тим, ми маємо власне бачення щодо процесу формування бюджету. Я переконаний, що у комісію, яка розподіляє кошти Фонду регіонального  розвитку, повинен входити представник з кожної фракції. Лиш тоді розподіл бюджету  буде більш прозорим. Ми подали кандидатуру Лілії Брухнової. Згідно із законодавством, голова облдержадміністрації має право нам відмовити. Ми терпляче чекаємо на відповідь.
Спільно з головою комісій з питань освіти, науки, культури, молоді і спорту, професором Інною Ящук готові  надати пропозиції щодо встановлення пріоритетності фінансування закладів освіти, культури. Адже є такі, які потребують негайного капітального ремонту, чи необхідно придбати техніку, стимулювати працівників тощо.  Чіткого механізму розподілу коштів за першою необхідністю немає.  Пріоритетність фінансування повинна бути у всіх сферах життєдіяльності Хмельниччини.
 — На завершення традиційно запитують про плани на майбутнє. Зазвичай депутати рясно засівають газетні шпальти обіцянками...
 — Можливо, раніше люди і хотіли чути обіцянки, особливо під час виборів, зараз вже втомились. Ми обіцяли одне: що будемо самовіддано працювати, відповідально ставитися до депутатських обов’язків, будемо максимально публічні та відкриті. Нині  так і працюємо, і так надалі будемо працювати!
Розмовляла
На фото: голова фракції «Об’єднання «Самопоміч»  Хмельницької обласної ради Олександр ДРАГАН та його однодумці фракції «Самопоміч».