Як просто жити московитам — завжди відомо, хто винен у всіх негараздах. Потруїлися настоянкою глоду під парканом п’яниці з Іркутська — Обама замість етилового метиловий спирт налив у розчин. Майже десять років не можуть збудувати «Зенит- Арену» у Санкт-Петербурзі, вартість будівництва зросла з 6,7 до 41 мільярда рублів — держдеп цемент псує та гроші розкрадає.
В Україні все складніше. Не працює вуличне освітлення — на Америку не спишеш. Навіть не скажеш, що український президент лампочки повикручував. Дороги не ремонтовані? Не звинуватиш же прем’єра, що він дірки видлубав в асфальті. Не працює водогін? Голова облради воду випив? А може, це вина місцевих голів рад і громад? Ви не припускаєте, що вони не роблять свою роботу? Тим більше, що держава виділила мільйони, а то й десятки мільйонів гривень для кожної територіальної одиниці. А от як вони використовуються? Чи створюються нові робочі місця за державні кошти? Чи людям виплачується гідна зарплатня? Чи місцеві голови внюхуються у ці мільйони, засинають на них, улюблених? На черговій колегії облдержадміністрації начальник управління регіонального розвитку та будівництва Віра Бригадир повідомила про кричущі факти невикористання наданих коштів районами та територіальними громадами.  

Для Хмельницьких територіальних громад держава виділила субвенцію на формування інфраструктури в розмірі 216,4 мільйона гривень. Непогана сума, погодитеся. Громади використали її лише на 71 відсоток. Мільйони наданих гривень не спромоглися освоїти наші новостворені, перспективні та прогресивні, адмінодиниці. На тлі інших, різко «відзначився» Маків. Маковиння там об’їлися та позасинали? Чи може, обціловують кожну копійку з наданих 5,5 мільйона гривень? Уявіть,  з цих мільйонів використали менше 190 тисяч гривень — 3,5 відсотка. Це антирекорд не тільки в межах області, а, можливо, всієї України. Подумайте, маківчани та жителі прилеглих сіл, які увійшли до тергромади, понад п’ять мільйонів могло залишитися у вас в громаді у вигляді робіт, зарплат, податків. А ваш голова Анатолій Кушнір їх «проспав». Як таке може бути? Цим питанням переймалися й на колегії, хотіли запитати в Анатолія Аркадійовича: вам гроші не потрібні? На теренах громади все гаразд? Усі мільйонери та не потребують зайвої заробленої гривні? Але не було Анатолія Аркадійовича на колегії. Місцеві чиновники пояснили: вони на таке не ходять. Вони вже голова. Навіщо їм усілякі збіговиська районного та обласного рівня. Вони вже панують на теренах окремо взятої громади, їм навіть ліньки гроші освоювати.
До такого велетенського антирекорду з використання субвенцій більше жодна з громад не спромоглася навіть наблизитися. Згадувався ще на колегії серед тих, що повільно освоюють кошти, Меджибіж. Справді, держава виділила селищу майже 8,3 мільйона гривень, а спромоглися виконати робіт — на три мільйони з маленьким хвостиком. Або візьмемо Лісові Гринівці: мали майже вісім мільйонів, а відсоток використання склав 60,3.
На тлі катастрофічно малого показника в Макові дуже пристойно спрацювали сусідні громади: міська Дунаєвецька освоїла 17,3 мільйона гривень, селищна — майже 6,5 мільйона. Якщо говорити у відсотках, то це становить в середньому вісімдесят. Взагалі громади цього району можна було б вважати за приклад, але Маків «знищив» усі показники. Тому за приклад варто узяти Волочиський район: три громади спрацювали на пристойному рівні, а особливо відзначилася Волочиська міська. В ній на дев’яносто відсотків використали надані 14,4 мільйона гривень. А це беззаперечне перше місце в області за рівнем освоєння коштів. Логічним буде висновок: де керівник на своєму місці — там справа робиться, маковинням «не ласують», на грошах не сидять, а ділом і громадою переймаються.
Гарні справи й у Новій Ушиці: в громаді реалізували аж дев’ятнадцять проектів, використавши понад вісімнадцять мільйонів державних гривень. Громада селища Чорний Острів освоїла більше семи мільйонів. На цьому ж рівні спрацювала громада Ганнополя, що на Славутчині.
Що ж, населення обрало своїх очільників, і навіть на прикладі використання виділених коштів видно, хто опинився на своєму місці.