Хто ми — козаки чи свинопаси? За тисячолітню історію України-Руси ця дилема так і не була вирішена. Були періоди — за Святополка Хороброго, Байди, Хмельницького, Мазепи, Петлюри, під час обох Майданів, коли нам, та й усьому світу здавалося, що ми, українці — козаки, та наставали часи Великої Руїни, кріпаччини, кучмізму- януковізму, і ми сумнівалися в тому. Ця пекуча проблема і сьогодні стукає в серце кожного українця, вимагаючи свого розв’язання. Блокада, яку оголосила окупованим територіям жменька колишніх фронтовиків-добровольців, по-новому поставила перед кожним із нас старе питання: хто ми — воїни чи торгаші?

І слова не сказав би на користь блокади, якби на порі стояв не лютий 2017-го — третя річниця розстрілу Небесної Сотні, а 2015-й, коли ні економіка, ні енергетика, ані самі українці ще не готові були до розриву з сепаратистськими територіями. Але минуло три роки з початку війни на сході, і люди, які прийшли до влади на крові Майдану і які звинувачують блокувальників мало не в зраді, й пальцем не ворухнули, щоб зняти за ці три роки українську теплоенергетику з антрацитної «голки»! Більше того, добре знаючи, що дефіцитний антрацит добувається лише на «окупованих» шахтах, вони до вчорашнього дня…експортували його за кордон! Нарешті рішенням РНБО, підписаним Президентом минулої п’ятниці, цей бізнес на крові МОЖЕ буде припинено.
Дивує, як дружно всі можновладці: і Президент, і Прем’єр і навіть Генпрокурор без юридичної освіти — Юрій Луценко, накинулися на блокадників. Ач, мовляв, такі-сякі, що затіяли! Тисячі людей на окупованій території без роботи захотіли залишити. І анічичирк про те, що вони своїми діями, точніше — бездіяльністю, мільйони українців не роботи — Батьківщини можуть позбавити! Щоб не бути голослівним процитую іншого Генерального прокурора України — Віталія Ярему, який ще 8 грудня 2014 року заявив, що «Україна не може купувати вугілля в ДНР-ЛНР, оскільки це — фінансування тероризму і за це передбачена кримінальна відповідальність». Питається: то кого треба садити? Блокадників чи тих, хто перешкоджає блокаді? Що у нас Кримінальний кодекс за ці два роки помінявся? Ні! Помінялись Генпрокурор і Прем’єр-міністр, до серця яких, вочевидь, і знайшов кладочку олігарх Ахметов, який найбільше заробляє на торгівлі з ОРДЛО.
Тепер щодо злочинної діяльності, у якій звинувачують блокадників. А чи виникла б вона, якби не бездіяльність… урядів Яценюка і Гройсмана? Нагадаю: Президент ще   28 травня 2015 року видав Указ № 298 «Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави», в якому, зокрема, вказав на необхідність розробки нової Енергетичної стратегії України та диверсифікацію поставок вугілля. Зачувши про це, поляки, вустами свого прем’єр-міністра Єви Копач заявили, що «Польща готова допомогти Україні в модернізації теплових електростанцій для використання вугілля, яке добувається на підконтрольній Україні території, аж до бурого вугілля Львівсько-Волинського басейну». Навіть далека від нас Японія виявила бажання модернізувати наші ТЕЦи і ТЕСи, запропонувавши пільговий кредит під це діло на 10 років. І що? Аніщо? «Нє позволям!» – вочевидь сказав Рінат Леонідович на польсько-японські пропозиції, а його слово, і в економіці, і в політиці України — закон. Недарма ж подейкують у соц- мережах, що саме Рінат Ахметов справжній і незмінний керівник усіх українських урядів, починаючи з часів пізнього Кучми! Як наслідок, до початку блокади ми змушені були щоденно купувати на шахтах підконтрольних олігарху, але які розташовуються в ОРДЛО, по 30 тисяч тонн антрациту і передавати їх на заводи і теплові станції, що належать йому ж, але які розташовуються на нашій території! Отакий «ґешефт»!
Зрештою, може, блокадники закрили б очі на торгівлю вугіллям, принаймні — до кінця опалювального сезону, якби не той факт, про який написав минулого тижня найвідоміший західний журналіст Конрад Шуллер із «Frankfurter Allgemeine Zeitung»:  «Президент України наживається на крові своїх громадян, опосередковано фінансуючи тероризм у своїй країні, яка залежить від «окупантського» антрациту, як наркоман від кокаїну, бо на словах заборонивши торгівлю з ОРДЛО, офіційний Київ, як «ВИНЯТОК» видав 90 тисяч дозволів на торгівлю різними товарами!».
Вдумайтесь, 90000 офіційних дозволів на торгівлю з окупантами. А скільки видано неофіційно! А скільки здійснено контрабандою! Можливо, українській владі, яка і вдень, і вночі вимагає від Заходу посилення санкцій проти Росії, офіційно визнати, що сама вона не готова відмовитись від «торгівлі на крові», позаяк, за підрахунками організаторів блокади, лише від генделю вугіллям, яке йде з окупованих територій, а продається за формулою «Ротердам +», Україною, тобто — нами з вами, переплачено понад 10 мільярдів гривень, тобто — 350 мільйонів доларів! А тепер поставте собі питання, чи відмовляться торгаші від влади від такого «навару»? При цьому, одна лиш так звана ЛНР щомісяця отримує українську електроенергію на 300 мільйонів гривень, не платячи за це …ні копійки! І так триває вже три роки. Отака ми дивна «хунта» виходить: окупантів і лугандонів — жаліємо, своїх же людей — ні. Спробуйте-но вчасно не заплатіть за воду, газ чи світло, що з вами буде? А для жителів ОРДЛО — це нормально! Тож хоч не хоч, а задумаєшся над словами, які прозвучали минулого тижня з вуст відомого журналіста Максима Гольдфарба, що нинішня влада, поставивши перед собою завдання — максимально скоротити кількість українського населення, опосередковано довела його до 32 мільйонів!
Цю думку підтвердила і народна артистка Ніна Матвієнко, зауваживши, що «олігархи, при мовчазній згоді уряду, проводять геноцид українського народу».
 — Все, що сьогодні відбувається в країні, — це геноцид українського народу, — зауважила й лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. — Олігархи проводять планову зачистку України від українців. За статистикою, майже 5 мільйонів українців померли через брак коштів на ліки і харчування за три останні роки. Блокада — це один із відчайдушних кроків патріотів привернути увагу світу, що в Україні коїться щось не те. Юлія Володимирівна висловила захоплення жменькою патріотів, які        20 днів блокують «торгівлю на крові», назвавши їх героями і закликала всіх їх підтримати.
Дехто може зауважити, що країни Великої сімки попросили українську владу припинити блокаду. Це так, але ж одночасно з цим, лідери провідних країн ВКОТРЕ закликали український уряд провести реформи в енергетиці, які б гарантували безпеку країні. Зрештою, помилятися можуть усі, навіть світові лідери. Варто згадати, як члени норманської четвірки вимагали від нас провести вибори на Донбасі до припинення війни. Знадобилося два роки, щоб минулої п’ятниці німецький канцлер Ангела Меркель, виступаючи на Мюнхенській конференції, визнала, що «при погодженні умов Мінської угоди сторони припустилися помилки, вимагаючи від України виконання політичної частини угоди до припинення вогню, розброєння сепаратистів, виведення російських військ і встановлення українцями контролю над власним кордоном».
Не сумніваюся, що позиція європейських лідерів незабаром зміниться й стосовно блокади.