Завдяки створенню Новоушицької селищної об’єднаної територіальної громади є суттєві зміни у розвитку інфраструктури. Зокрема, — у місцевих господарствах ГП «Комунальник» та ГП «Водоканал». Зусиллями цих підприємств чистять та ремонтують дороги, реконструюють вуличне освітлення, обрізують дерева, вивозять сміття зі стихійних звалищ, забезпечують водопостачання та водовідведення і т.д.

— Сьогодні маємо можливість упорядковувати територію громади, адже є чим і з ким працювати, — розповідає директор ГП «Водоканал» Оксана Цимбалюк. — Раніше фінансування не вистачало, підприємство було збитковим, техніка потребувала капітального ремонту, а на придбання нової чи необхідних запчастин не було коштів. Працювали на ентузіазмі.
Зараз ситуація кардинально змінилася. Лише за рік для комунальних підприємств громади придбано чотири нових одиниці спецтехніки: аварійно-водопровідний автомобіль, потужний екскаватор, грейдер, автопідйомник. Застарілі машини можемо відремонтувати, бо створили свою майстерню. А коли техніка справна і є досвідчені працівники, то й послуги для населення надаються вчасно і якісно.
— Звичайно, якщо є кошти на рахунку підприємства, — додає директор ГП «Комунальник» Юрій Ніколаєв, — то, відповідно, у нас є і пальне, і сучасна техніка, аби виїхати у будь-яке село нашої громади. Люди звертаються з проханням надати різні послуги: дороги розчистити, обрізати дерева, впорядкувати кладовища чи оновити вуличне освітлення. Пам’ятаю такі часи, коли не те, що бензину не було, аби доїхати у той чи інший населений пункт, фактично не було за що купити лампочку для заміни на електричному стовпі.
Тепер інакше. Крім технічних можливостей, комунальні підприємства Новоушиччини виплачують своїм працівникам хорошу заробітну плату, тому люди стараються. Загалом тут працює понад 60 чоловік. З-поміж кращих – Микола Гнатюк, Олександр Біляєв, Іван Симчина, Анатолій Піскорський, Володимир Павлуник та багато інших. Це, здебільшого, фахівці з багаторічним стажем.
На перспективу – комунальники планують подальше впорядкування території громади, зокрема, мова йде про те, щоб запустити водогін у селі Браїлівка та інших населених пунктах, відремонтувати водонапірні вежі, аби жителі не мали проблем з водою. Тим паче, що за умов належного фінансування робота для комунальників завжди знайдеться.