Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 949

Десь чверть століття тому в Хмельницькому визначили стратегічний напрямок розвитку міста — стати базарним центром, якщо не всієї України, то принаймні західного регіону. Якщо відверто, то на той момент це було вкрай зважене та вчасне рішення. Десятки тисяч людей, які раптово втратили роботу на недолугих радянських заводах, отримали можливість заробити живу копійку. І, як виявилося згодом, навіть не копійку, а значно, дуже значно більше. На роки ми стали одним з найпотужніших центрів торгівлі в державі. Проте час минає, базарний період закінчується, Хмельницькому потрібно знову віднайти своє місце на мапі країни. Хто ми і що. Форум економічного розвитку, який відбудеться наприкінці квітня, й має на меті допомогти знайти відповідь на це питання.

На прес-конференції, присвяченій проведенню форуму, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин наголосив, що комунікація між вітчизняними бізнесменами, владою та іноземними гостями, яка відбудеться на заході, дозволить визначитися зі стратегією розвитку міста. «Знання — це головне, чого ми потребуємо», — підкреслив він. До прикладу, влада повинна знати, чи потрібен бізнесу аеропорт у місті. Якщо так, якщо підприємництво готове активно його використовувати, інвестувати в інфраструктуру, то потрібно приймати стратегічне рішення та «забирати» летовище в обласної ради. Справді, область десятиліттями «бавиться» з аеропортом, викидаючи в повітря десятки мільйонів гривень, а занепад триває. Якщо Хмельницькому потрібні «повітряні ворота» в світ, то необхідно вести серйозну розмову з областю, аби вона, як собака на сіні, не «сиділа» на летовищі.
Ще «живий» приклад: ПТУ, що розташовані в місті. Нині ми їх значною мірою «годуємо» з міського бюджету, підпорядковуються вони невідомо кому. Ще й готують кадри, які не мають попиту на ринку праці. Влада воліє знати, кого потрібно випускати з птушних лав у світ. Які професії затребувані на ринку. Форум, сподівається Олександр Симчишин, дозволить окреслити стратегію міста на десятиліття, бо минула стратегія — базар — «вже видихається». Цю ж думку підтримав і голова організаційного комітету форуму Ігор Ратушний. Тридцять років тому влада вирішила розвивати ринки, зазначив він, нині нова влада має приймати нові сучасні рішення для поступу Хмельницького. На його думку, подібний форум міг би стати щорічним явищем для міста.
Про щорічність наразі зарано говорити, але квітневий захід має стати доволі масштабним явищем. Олександр Симчишин напівжартома розповів, що кілька ручок списав, підписуючи запрошення для учасників. Будуть представники місцевої та столичної влади, вітчизняний бізнес, іноземні підприємці та гості з міст-побратимів. Усього очікується 750 запрошених, які візьмуть участь у форумі в Хмельницькому обласному театрі імені Михайла Старицького.