Доволі гостра суперечка виникла між комерційним директором ПАТ «Хмельницькгаз» і Старокостянтинівським міським головою Миколою Мельничуком на черговій колегії облдержадміністрації. В своєму виступі, який відповідав другому пункту порядку денного – про підготовку до зими, представник газопостачальника розповів, що найбільші борги за блакитне паливо серед комунальних підприємств мають у Старокостянтинові – 2,2 мільйона гривень та Славуті – 1,7 мільйона. Відповідно мешканці цих міст обмежені в отриманні такої приємної та теплої послуги як гаряча вода. Не платиш – не маєш газу. Така позиція ПАТ «Хмельницькгаз». Позиція міського голови: «монополіст безжальний», «поставив місто на коліна». Здається, наразі це тупикова ситуація: якщо міста області не знайдуть гроші, аби заплатити за свої рідні комунальні підприємства, що використали ресурс, то з газом будуть проблеми. А до початку опалювального сезону лишилося ж лише півтора місяця…

Взагалі ж підготовка до прийдешньої зими розпочалася за традицією відразу після закінчення опалювального сезону 2016-17, розповів на колегії заступник начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Григорій Ващук. Вже використано 164,7 мільйона гривень на підготовку, а це половина від запланованого. Встигли провести всі необхідні роботи на двох третинах котелень і теплових мереж; 78 центральних теплових пунктів – майже три чверті – також «у всеозброєнні» перед холодами. Вугілля запасли понад половину від необхідного – більше трьох тисяч тонн вже у наявності.
На об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства в середньому по області виконано майже дві третини робіт. Разом з тим, низькі темпи ремонту та заміни водопровідних мереж у містах Кам’я­нець-Подільський, де підготовлено усього 9 відсотків від запланованого, Хмельниць­кий – 14 відсотків; зовсім не ремонтуються у Старокостянтинівському районі. Низь­кий рівень робіт з підготовки каналізаційних очисних споруд у Вінько­вецькому, Летичівському, Новоушицькому, Полонському, Старосинявському, Шепетівському та Ярмолинецькому районах.
Якщо говорити про населення та соціальні об’єкти, то ситуація з цифрами приблизно така ж – від половини до двох третин робіт вже виконано. До прикладу, підготовлено до зими 2950 житлових будинків – 61,5 відсотка, 472 школи – 67,2, 434 дитячих садочків – 62,9 відсотка. У той самий час не відремонтовано жодної із запланованих опалювальних систем у Дунаєвецькому районі, менше третини  – у Нетішині. Також у місті атомників не проводиться проми­вання опалювальних систем у житлових будинках.
Щоправда, до початку холодів ще маємо час. Якось не пригадується, щоби наприкінці літа спостерігалася стовідсоткова готовність. Традиційно трохи авралу, трохи напруження, й у зиму ввійдемо повністю готовими. Тим паче, що гроші в області є, про що свідчать непогані економічні та зовнішньоекономічні показники. Більш докладно про це на колегії йшлося під час обговорення першого пункту порядку денного: «Про зовнішньоекономічну та інве- стиційну діяльність в області».
Директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Юрій Гриневич розповів, що за січень-травень поточного року обсяг еспорту зріст в 1,6 раза до 162 мільйнів доларів! Не зважаючи на зростання імпорту на третину, області вдалося отримати додатнє сальдо зовнішньої торгівлі товарами – 9,3 мільйона доларів. Бо якщо порівнювати з торішніми п’ятьма місяцями, ми були «в мінусі» на понад десять мільйонів. Без сумніву, приємно, що ми наростили свій обсяг вивезення товарів до найбільшого партнера – Євросоюзу. Експорт становив 67,2 мільйона, зростання – майже третина.
Найбільше Хмельниччина вивозила зернові культури; на­сіння і плоди олійних рослин; електричні машини; молоко та молочні про­дукти, яйця птиці, натуральний мед; цукор і кондитерські вироби з нього; текстильні матеріали та текстильні вироби; жири та олії тваринного або рослинного походження; пластмаси, полімерні матеріали; меблі. А якщо експортуємо, то маємо живі гроші. Причому в твердій валюті. А це дозволяє розвиватися економіці.
До прикладу, у Городоцькому районі завершується реалізація потужного інвес-ти­ційного проекту – будівництво найсучаснішого курортного комплексу ТОВ «Арден-Палац» на 1500 місць та гірськолижного відпочинкового комплексу «Арден Скай». Планується створення близько тисячі нових робочих місць; об­сяг інвестицій сягає понад пять мільйонів доларів. У Старокостянтинові із залученням коштів британських інвесторів розпочав роботу завод ТОВ «Мегатекс Індастріал» з виробництва гальванічних елементів. Проектна по­тужність підприємства становить більше трьох мільйонів акумуляторів на рік. За цим показником товариство – найбільше підприємство з вироб­ництва стартерних акумуляторних батарей у пострадянських країнах.
Варто також нагадати, що на території Хмельницького району передбачається реалізація масштаб­ного проекту з будівництва біогазової електростанції електричною потужністю 44,2 мегавата та тепловою – 130  МВт. Крім того, у Старосинявському районі будують найбільший в Європі завод з пере­робки сої. Загалом вклад інвестицій у підприємство становить півтора мільярда. Це свідчить, як зазначив голова облдерж- адміністрації Олександр Корнійчук, що «Хмельниччина – край великих можливостей» і, за оцінками експертів, за інвестиційною привабливістю ми входимо до ТОП-5.