Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1114

2014-2015 роки були найгірші в розвитку нашої держави. Воно й зрозуміло: війна на сході внесла радикальні зміни у наш вектор розвитку. Підприємства, що працювали з агресором, змушені були терміново шукати нові ринки збуту. Іноземний інвестор, що здебільшого спостерігав за розвитком подій, не поспішав вкладати кошти в промисловість країни, на яку напав значно потужніший сусід. І  все ж ми вистояли. Вже торік з’явилися перші ознаки відновлення життєдіяльності економіки. Цьогоріч  можна говорити про повноцінний розвиток країни та області. Принаймні про це свідчать підсумки соціально-економічного розвитку області за дев’ять місяців, про які доповів директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Юрій Гриневич під час засідання чергової колегії.

Минулоріч на цей період промисловість ще перебувала в стагнації, навіть у стадії падіння — два відсотки спаду. А за січень-серпень 2017 року індекс промислового виробництва становив 104,8 відсотка. Як бачимо, є зростання і суттєве. Це той темп, який країна показувала у свої кращі роки. І якщо добувна та переробна промисловості дали шість відсотків зростання, то, до прикладу, в текстильному виробництві, ви­ робництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів маємо понад сорок відсотків. Хіміки та харчовики дали цифру тринадцять відсотків росту, металургія — майже десять.
Та про відродження країни промовисто говорить не стільки нарощування темпів на діючих виробництвах, а спорудження нових. У нас же в Старосинявському районі активно будується не просто завод з переробки сої, а найбільший в Європі виробник соєвої олії вищого ґатунку та шроту. Півтора мільярда гривень інвестиції — це неабиякий показник для області. Також варто згадати й про ТОВ «Теофіпольська енергетична компанія», яке  будує біогазову установку. Першу чергу будівництва нещодавно вже завершено. Це другий за величиною в Україні біогазовий комплекс потужністю 5,1 мегавата. Вже  найближчими місяцями, після запуску другої черги потужністю 10,5 мВт,  матимемо найбільший на теренах Європи комплекс. Є привід пишатися? Відповідно, й іноземні інвестори трохи заворушилися: за перше півріччя обсяг внесених коштів зріс майже на шість відсотків, і на 1 липня він становить 167,4 мільйона доларів.
Та не забуваймо, що передусім ми аграрна область. І тут теж є чим пишатися: причому, навіть не темпами зростання виробництва, а вони  — майже чотири відсотки, а врожайністю — понад 56 центнерів з гектара, що є найвищим показником у державі. Наразі сільгосппідприємства краю повністю завершили збирання ранніх зернових і зернобобових культур, валовий збір яких становить майже два мільйони тонн. Продовжується збирання пізніх культур: цукрові буряки, соя, соняшник, кукурудза.
Без перебільшення, швидкий розвиток економіки цього року позитивно позначився на зарплаті. Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника  Хмельниччини у січні-серпні становила 5637 гривень, а це майже в півтора раза більше, ніж за цей період торік. В останній місяць літа, до прикладу,  зарплатня в середньому була 5941 гривня. І зарплатні борги вдалося зменшити за вересень на чотириста тисяч гривень. Загалом же з початку року їх ліквідували на дев’яти підприємствах на загальну суму понад вісімсот тисяч.
На тлі розвитку економіки Хмельниччині вдалося створити понад чотири тисячі нових робочих місць; «з тіні» виведено 1068 громадян, які не були оформлені згідно з вимогами законодавства. Лише це дозволило додатково мобілізувати до бюджету майже чотири мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб, триста тисяч гривень військового збору та 4,7 мільйона єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Отже, відповідно краще наповнюється Пенсійний фонд, є можливість збільшувати пенсії. Цього року на виплату літнім людям краю ПФ спрямував 6,4 мільярда гривень, що майже на десять відсотків перевищує торішні виплати.