— Ти м’ясо їси?
— Ні!          
— А рибу?
— Теж!
— Вегетаріанець?
— Ні. Українець!
(Із народного гумору).
У сучасній єврейській мові – івриті, є поняття — «хуцпа». Це коли бажане видається за дійсне. (В українців є теж відповідник цьому слову, щоправда, менш милозвучний).        
Минулий тиждень в Україні пройшов під «сузір’ям» такої хуцпи.  Маю на увазі ключову подію  минулої  седмиці – нараду з регіонального розвитку, на якій із вуст  найвищих високопосадовців українці  з подивом довідалися, що, виявляється, криза в країні – минає. Паски українці на своїх дірявих штанах більше не затягуватимуть, що  нарешті з’явилося світло в кінці тунелю...

Не знаю як кому, а мені це нагадало анекдот, коли під час заяви Брежнєва на черговому з’їзді партії про те, що в новій п’ятирічці «Ми житимемо ще краще!», делегат-робітник тихенько зауважив: «Вірю, дорогий Леоніде Іллічу, що члени Політбюро житимуть  іще краще, а коли ж краще заживу я і моя родина?».
До чого це я? А от до чого. Немов би у відповідь на бравурну хуцпу українських керманичів про наше з вами щасливе сьогодення і ще більш безхмарне завтра,  незалежні міжнародні експерти з Moody’s винесли свій вердикт  українській дійсності, згідно з яким  виходить, що за три останні роки ВВП на душу населення в Україні є  найменшим серед країн СНД, а «нормальна українська сім’я» за три останні роки, в середньому, збідніла …учетверо!  І — продовжує бідніти. Бо коли три роки тому — в 2013 році, в сфері роздрібної торгівлі, українці купували товарів на 80 мільярдів доларів, то в 2017 — учетверо менше!
Хтось скаже – бійся Бога, Петре! Які порівняння? Три роки тому – не було війни. Згоден. Але ж не було війни і для наших вітчизняних скоробагатьків! Чому ж їхні статки не зменшилися учетверо, як наші, а навпаки – зросли? (От уже  воістину, кому війна – біда, а кому – мати рідна!). Взяти того ж Ахметова, статки якого у 2013 році, нагадаю – при Януковичі, зросли  лише  на 1,1 мільярда, тоді, як у 2017-му — при Порошенку, на третій рік війни, збільшилися на…2,8 мільярда! І це при тому, що чимало активів Ріната Леонідовича залишилися по той бік лінії фронту – в сепаратистів так званої ДНР-ЛНР. Звідкіля «дрівцята» у пана Ахмєтова? – спитаєте ви. А я вам скажу звідкіля — з нашої з вами кишені! Завдяки  драконівським тарифам, які ми платимо за тепло й електроенергію за формулою «Роттердам+».
 До речі,  наш гарант Конституції – Петро Порошенко — в українському списку багатіїв журналу «Форбс» теж не пасе задніх – замикає п’ятірку найбагатших українців із своїм чесно заробленим мільярдом «зелені».   
В одному  ми й справді, попереду цілої планети, позаяк  Україна є «взірцем» не лише  тотальної корупції, а й  залишається  у трійці країн-лідерів із найбільшою тіньовою економікою.
— У 2016 році в Україні обсяг тіньової економіки, згідно з дослідженнями Міжнародної асоціації дипломованих сертифікованих бухгалтерів (АССА), становив 1,1 трильйона гривень. — Про це повідомило минулого тижня «Дзеркало тижня».
 За даними АССА, Україна в 2016 року зайняла третє місце (45,16 відсотка) в списку країн з найбільшою тіньовою економікою. Нас обігнали тільки Нігерія з показником 48,37 відсотка і Азербайджан — 67,04 відсотка. Знаючи стан нашої економіки, можна не сумніватися, що «пальму» першості ми не упустимо і в році нинішньому!  А це значить, що й надалі  залишатимемося найбіднішою країною світу, дві третини населення якої, за визначенням міжнародних експертів, живе за межею бідності.  
 Зате інша третина, додам, включаючи  «вершки суспільства» — державних чиновників, суддів, прокурорів,  отримує зарплату в сто разів більшу за мінімальну.  Запитується у задачі: то за це МИ стояли на МАЙДАНІ? За це загинула Небесна Сотня і продовжують гинути українські  патріоти на сході у російсько-українській війні?
 Питання не риторичне, коли взяти до уваги той факт, що кожен другий українець, згідно зі статистикою, не довіряє не лише українській владі, а й українській судовій системі. А тому змушений звертатися у пошуках правди до Європейського суду із прав людини – ЄСПЛ, який минулого тижня задовольнив  рекордну кількість  — 12142 позови українців  до  рідної держави Україна  – АВТОМАТИЧНО. А це значить, що понад десятки мільйонів євро, яких у воюючої країни просто немає, мусять бути виплачені 12142 потерпілим від державного свавілля українцям, позаяк вердикт  ЄСПЛ остаточний і оскарженню – не підлягає!   
 І наостанок хуцпи, що стосується найболючішого для нас питання — майбутнього української преси, а відтак —  нашої газети і вас, шановні наші читачі й передплатники.
—  Укрпошта змінюватиме формат своєї роботи. — Про це заявив  минулого тижня виконуючий обов’язки гендиректора держпідприємства Ігор Смілянський в інтерв’ю Укрінформу. — Укрпошта  повинна бути і банком, і поштою, і роздрібним магазином,  — заявив він.
Знаючи, як важко, з «кров’ю» дається нам цьогорічна передплата, допомоги в якій ми просимо кожного з вас, дорогі наші читачі, чомусь згадав слова свого діда Омелька, який казав:
— Коли швець, окрім звичних для себе  чобіт, береться шити кожухи і шапки, це значить, що він не матиме ні чобіт, ні шапки, ані кожуха!
 Тож, щоб так не трапилось,  любі наші читачі, і ми безперешкодно зустрілися з вами на шпальтах «Подільських вістей» у столітньому, ювілейному для нашого часопису 2018 році, не забудьте передплатити СТОЛІТНІ «ПОДІЛЬСЬКІ ВІСТІ»!