Хмельницький міський голова Олександр Симчишин і другий секретар Політичного Відділу Посольства Японії в Україні Наофумі Ікеда відкрили в Хмельницькому алею японських вишень або, як у нас кажуть, сакур. Десять дерев висаджені біля входу в парк культури і відпочинку ім. Михайла Чекмана, ще дев’ять — на його території.

До 25-го ювілею дружніх відносин між двома державами 2017 рік в Україні названо роком Японії. З цієї нагоди Посольство Японії в Україні висадило більше тисячі сакур у різних містах. Бо це дерево символізує у Країні Вранішнього сонця мир, дружбу, початок усього нового, зазначив японський гість на відкритті алеї. Тому цей захід стане стартом дружби між Хмельницьким та Япо-
нією, а кожної весни, коли сакури квітнутимуть, мешканці міста згадуватимуть про цю дружбу, сказав він.
«У липні мій колега був присутній на відзначенні Днів Японії у Хмельницькому, — додав Наофумі Ікеда. — Він розповів мені, що цей захід був чудово організований. Це і дозволило нам зрозуміти, що у Хмельницькому люди зацікавлені в тому, щоб краще знати японську культуру. Тому більш підходящого міста для того, щоб висадити алею  сакур, годі й шукати».
Міський голова додав, що «дуже символічним є те, що ми відкриваємо таку алею саме восени, коли все сіре і похмуре. Адже сакура — символ весни, сонця, початку життя. Всього того, чого не вистачає в осінні дні. Хмельничани, впевнений, отримають нове чудове місце для відпочинку».
Аби символи двох країн поєдналися, юні хмельничани виготовили для дерев прикраси — фігурки солов’їв. Відповідно й отримали винагороду: можливість сфотографуватися з гостем із далекої країни, до якої з десяток тисяч кілометрів.