Такої великої кількості розслідувань та судових справ проти Нетішинської міської ради не було за жодного з попередників її нинішнього керівника. Є судові позови, які очільник міста сам спровокував неповагою до закону або впевненістю у власній безкарності.

Те, що в Україні вибіркове судочинство, відомо давно, а багатьма випробувано і на собі. Досудове розслідування теж далеке від неупередженості. Настільки, що з моменту внесення інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань і до пред’явлення підозри, можуть минути роки, а може лише місяць. Це як карта ляже. Або купюра в чиюсь кишеню.
У вересні 2014 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про скоєння кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України. На думку заявника, злочин вчинено виконавчим комітетом Нетішинської міської ради під керівництвом Олександра Супрунюка.

Кримінальний кодекс – Стаття 190. Шахрайство.
1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Підставою для звинувачення в шахрайстві став несвоєчасний розрахунок за договором підряду.
В листопаді 2014 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про скоєння кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 382 Кримінального кодексу України – умисне невиконання судового рішення нетішинським міським головою.

Кримінальний кодекс – Стаття 382.
Невиконання судового рішення
1. Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню…
2. Ті самі дії, вчинені службовою особою, — караються штрафом від семисот п’ятдесяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.  

Господарським судом Хмельницької області було прийнято рішення стягнути з виконкому Нетішинської міської ради заборгованість за виконані підрядні роботи. Стаття 129 Конституції України визначає: «Суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання».
Невиконання рішень суду очільником міста підриває авторитет що суду, що правоохоронних органів, що органів місцевого самоврядування.
У серпні 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про скоєння кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу – зловживання владою або службовим становищем. На думку заявника, також вчиненого Олександром Супрунюком.

Кримінальний кодекс – Стаття 364.
Зловживання владою або службовим становищем
 1. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Річ у тім, що, маючи достатню кількість бюджетних коштів, Олександр Супрунюк не виконував договірних обов’язків перед підрядником. Таким чином, він знову нарвався на штрафні санкції, які теж оплачував не з власної кишені. Самовпевненість і впертість посадовця кримінальний кодекс кваліфікує у цьому випадку, як зловживання службовим становищем.
Матеріали досудових розслідувань про шахрайство й невиконання рішень суду 13 листопада 2014 року об’єднано в одне провадження, досудове слідство за якими проводив Нетішинський поліційний відділок.
І все! Після об’єднання в одне провадження двох звинувачень досудове слідство загальмувало. Та й дідько з ними, з шахрайством та зловживанням владою або службовим становищем. Ці справи справді можна розслідувати довше.
Щодо невиконання судового рішення, то в цьому випадку можливі лише два варіанти — «виконав» або «не виконав». Чому так довго слідчі поліції збирають докази стосовно цього кримінального правопорушення Олександра Супрунюка? Схожа ситуація була в одного з попередників Олександра Супрунюка – Олександра Смишляєва.
Колишньому міському голові Олександру Смишляєву у 2010 році прокуратура міста теж інкримінувала частину 2 статті 382 Кримінального кодексу. Щоправда, у тій справі не фігурували значні кошти. Справа стосувалась незаконного звільнення працівника освіти. За півроку пана Смишляєва засудили. Цікаво, чи не так?
Справді, новий Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає конкретних термінів проведення досудового розслідування: хоч день, хоч десятиліття.
Одначе, дещо інакше (й значно швидше!) йдуть інші справи. Ось один з недавніх прикладів.
У вересні цього року співробітники Нетішинського відділення поліції провели обшук на предмет виявлення вогнепальної зброї у місцевого мешканця, громадського діяча, учасника АТО.
Простежимо хронологію.
У липні 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, працівниками поліції внесено відомості про ймовірне вчинення громадянином кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу – носіння і зберігання зброї та вибухівки без передбаченого законом дозволу. Може для вас це буде новиною, але в Україні немає закону, який би регулював обіг цивільної зброї та вибухівки. Це не завадило нетішинським поліцейським зібрати потрібну їм доказову базу і у вересні справа була вже в суді. Всього два місяці!
11 вересня 2017 року суддя міського суду, не беручи до уваги відсутності закону про регулювання громадського обігу зброї, виніс ухвалу, якою надав дозвіл на проведення обшуку в помешканні атовця. Попри те, що правоохоронці в процесі обшуку нічого не знайшли, перед ним та його родиною досі ніхто офіційно не вибачився.
 Однак, повернемося до справи нетішинського мера. Із джерел, близьких до правоохоронних органів, стало відомо, що висновок судово-економічної експертизи у зазначених справах Олександра Супрунюка, той самий висновок, який міська поліція чекала майже три роки, обласна прокуратура скерувала… на доопрацювання! Скільки одразу виникає запитань, правда?
Ми навели приклади вибірковості слідства та судочинства. Чи не звідси витікає одне з джерел «дружби» правоохоронців із мерією? Якщо віртуозно затягнути досудове слідство, можна досидіти щонайменше до закінчення каденції. Як перед такою спокусою встояти, якщо всього-на-всього треба нічого не робити?
В Україні на нинішній день склалася ситуація, коли за байдужості (або мовчазної згоди) прокуратури, поліції та суду найкращим видом бізнесу стала… влада!
Маючи навіть мінімальну її частку в руках, ти гарантуєш собі весь набір преференцій: розвиток власного або сімейного бізнесу, тендер на освоєння бюджетних коштів третіми особами, лобіювання чужих інтересів за винагороду тощо.
Це стало можливим тому, що в Україні стерлося чітке розмежу-
вання законодавчої, виконавчої та судової влади, як це заведено у світовій практиці. Складається враження, що у нас влада зрослася у триєдине злочинне угруповання.
Справи про корупцію або незаконну діяльність чиновників розслідуються в рази довше, ніж це необхідно в сенсі «розумні терміни». Як у притчі про падишаха та ішака: хтось мусить померти першим – або каденція закінчиться, або влада зміниться.
Жодна інституція або посадовець не наважуються на рішучі дії для зупинення злочинних дій у владних структурах. Тим більше, якщо посадовець бере активну участь в політичному протистоянні до центральної влади. Як приклад, нетішинський міський голова Олександр Супрунюк є лідером місцевої «Волі», яка віднедавна влилася в «Рух нових сил» Михеіла Саакашвілі – основного опозиціонера до діючого президента. Може саме членство в команді опозиціонерів дає право Олександру Супрунюку порушувати законодавство України?
Громадські активісти та дехто з владних кабінетів постійно кричать про корупцію та продажність співробітників правоохоронних органів.
Корупція і хабарництво у нас не розслідуються взагалі. Як риболовля на каналі Дискавері: піймали, показали і відпустили.
Таким чином, безпека корупціо-
/нерів у владі залишається гарантованою. А перебуваючи нині біля владного керма, чиновники лише спрямовують фінансові потоки у потрібні собі русла. Оце й становить нині найприбутковіший бізнес!
Для інтриги: це не єдині й, очевидно, не останні «пригальмовані» досудові розслідування проти Олександра Супрунка.
То що за сили організовують «правовий дах» для нетішинського міського голови?