Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 868

Дунаєвецька міська об’єднана територіальна громада є одним із першопрохідців та правофлангових у процесі децентралізації в Україні.

Щодо основних пунктів стратегії  розвитку  громади, то вони в першу чергу спрямовані на розвиток людського капіталу, підвищення економічного потенціалу громади та стандартів життя. Основними міні-проектами, що стали рушійною силою розвитку територій громади, є такі напрямки діяльності як кооперативний рух, використання альтернативних джерел енергії  (сонячних батарей), енергоефективне LED освітлення вулиць та інші.
— Завдяки отриманій державній субвенції, нам вдалося розв’язати проблеми, які накопичувалися роками і, насамперед,  це перекриття дахів та заміна вікон у багатьох бюджетних установах.  Зайнялися також благоустроєм територій:  закупили сучасний сміттєвоз (870 тисяч гривень), придбали техніку для ремонту та розчищення доріг, оновлення тротуарів та прибудинкових територій, – розповідає голова Дунаєвецької міської  ОТГ Веліна Заяць.
Також цьогоріч громада профінансувала такі капітальні видатки, як   реконструкція будівлі під ЦНАП (723 тисячі гривень) та будівлі під дитячий садочок в с. Гірчична (603 тисячі гривень), капітальний ремонт вул. Б. Хмельницького (497,6 тисячі гривень), облаштування тротуару на частині вулиці МТС (297,3 тисячі гривень), придбання обладнання на сміттєроздільну лінію (446,9 тисячі гривень), капітальний ремонт вуличного водопроводу по вулицях  Тімірязєва та Квітнева (136,8 тисячі гривень) реконструкцію вуличного водогону в
с. Голозубинці (73,8 тисячі гривень), капітальний ремонт водонапірної башти (80,8 тисячі гривень), капітальний ремонт покрівлі житлового будинку по вул. Шевченка, 106 (288,5 тисячі гривень) тощо.
Зміцнюється і матеріально-технічна база та проведено капітальні ремонти у багатьох дитсадочках та  школах громади.
Окрім того, в  об’єднаній громаді  відремонтовано 22,4 км доріг із щебеневим покриттям у населеному пункті, встановлено зупинки,  нові сміттєві баки, очищено сільські криниці. Проведено  ремонт та реконструкцію пам’ятного знака при в’їзді в Дунаївці, а також озеленено місто новими насадженнями та клумбами. Майже 150 кущів хризантем різних кольорів висаджено  працівниками КП «ЖЕО» біля пам’ятного знака при в’їзді до міста.
На території громади розпочата робота по встановленню джерел альтернативної енергетики. Є вже діючі сонячні електростанції. У
с. Гірчична потужністю 19,8 мегават (ТОВ «Енергетик-Дунаївці»), а у с. Миньківці – 0,9 мегават. Сплачуючи майже 40 тисяч гривень орендної плати за землю на місяць, громада отримує фінансову підтримку та додаткові робочі місця (на сьогодні  20 робочих місць).
Також у громаді  кардинальні зміни  щодо економічного розвитку. Тут   взялися за кооперативний рух. Так, у селі Залісці створено сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Ягідний рай». 24 члени кооперативу, а це жителі сіл Залісці, Іванківці, Сивороги, Соснівка, Зеленче, висадили 15 тисяч саджанців малини. Агрохолдинг «МРІЯ» допомвг закупити саджанці по дешевій ціні, а ще обіцяють  встановити крапельний полив, придбати засоби  захисту рослин.
А ще – Дунаєвецька міська ОТГ  серед переможців Всеукраїнського конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» здобула призові місця  у двох номінаціях: перше місце за темою «Співробітництво територіальних громад» виборов проект громади  «Створення методичного кабінету та забезпечення методичного супроводу в навчальних закладах», а  третє місце за темою «Прозорість та підзвітність місцевого самоврядування» посів проект  «Згуртування громади через спілкування з жителями в Дунаєвецькій міській ОТГ».
Для вшанування пам’яті мільйонів українців, земляків, які загинули від голоду та політичних репресій,  відкрито пам’ятний знак у селі Держанівка. Цьогоріч у місті з’явився і меморіальний знак почесним громадянам-воїнам.
Це далеко не повний перелік усього, що зроблено в громаді,  відколи вона створилася.  Але вже сьогодні є досить відчутні результати, а попереду — амбітні плани та їх вирішення для розвитку і процвітання Дунаєвецького краю.