Полюбляють дорослі хлопчики великі залізяки. Це довів ще Ленін, видряпавшись на броньовик і ставши після цього вождем Росії. Його приклад наслідував Єльцин: заліз на танк — вже президент. Петро Порошенко помітив цю прикмету чи тенденцію та видерся на бульдозер. Бачите, теж очолив державу. Не знаю, чи є наразі президентські амбіції у нашого прем’єра Володимира Гройсмана, але, коли він приїхав з інспекцією доріг на Хмельниччину, не втратив нагоди видертися на машину, що вкладає асфальт.

А інспектував Володимир Борисович стан будівництва доріг недарма: ситуація в цій царині не тільки катастрофічна, а й ганебна. За індексом глобальної конкурентноспроможності Global Competitiveness Index 2017-2018 у світовому рейтингу якості доріг Україна опинилася на 130 місці з 137-ми! Ми розташувалися перед Парагваєм, але після Мозамбіку. Уявляєте?! Вочевидь, щось треба робити, і прем’єр-міністр запевнив, що принаймні міжобласні дороги уряд за п’ять років усі доведе до ладу. На це потрібно, за його інформацією, приблизно триста мільярдів гривень. Цьогоріч влада виділяє на дороги 47 мільярдів. Тобто завдання, як виявляється, цілком реальне.
На зустрічі з дорожниками, владою та пресою посеред траси Волочиськ —Хмельницький неподалік села Водички він нагадав, що на поточний рік Хмельниччині виділяють 1,7 мільярда гривень на дороги — утричі більше, ніж торік! Наразі ведеться поточний середній ремонт на автомобільній дорозі М-12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка на ділянці від  Війтівців до Хмельницького. Роботи проводяться в рамках реалізації бюджетної програми «Покращення стану автомобільних доріг загального користування за маршрутом Львів — Тернопіль  — Умань; Біла Церква — Одеса — Миколаїв  — Херсон».
Як розповів генеральний директор ПрАТ «Хмельницьке ШБУ № 56» Максим Волосінчук, його компанія вже виконала робіт на 140 мільйонів гривень, але отримали вісімдесят. Причому, наголосив Володимир Гройсман, контроль якості очікується якнайсуворіший: «Якщо буде халтура — не заплатимо грошей». І висловив певне незадоволення темпами робіт у нашій області: «Я хочу, щоб вирував рух, як на Тернопільщині та Вінниччині». Незадоволення прем’єра, так здається, передусім стосується не західного напрямку в області, а східного. Як говорили (чи можна вжити такий вислів за дорожніх умов?) за лаштунками зустрічі, на трасі від Голоскова до кордону з Вінницькою областю початок робіт затягується.
Володимир Гройсман мав можливість переговорити із представниками китайської компанії Xinjiang Communications construction Group Co., Ltd, з якою підписано контракт на 38,5 мільйона доларів на реконструкцію згаданої автодороги. Про що йшлося — почути не вдалося, бо охорона посадовця завбачливо попросила журналістів відійти. Але голова облдержадміністрації Вадим Лозовий, сфотографувавшись із китайськими фахівцями, наголосив, що незабаром  приїде до них на ділянку й уважно стежитиме за ходом робіт.
Якщо на сході «тиша», то на заході ремонти активно відбуваються. За словами керівника Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області Петра Гнидюка, нині проводиться регенерація існуючого покриття на глибину 16 сантиметрів, що дозволить зміцнити основу дороги, влаштовуються зупинкові смуги, за рахунок яких ширина проїзної частини збільшиться до 12 метрів. Укладається нижній шар асфальтобетону (10 сантиметрів) та верхній шар із щебенево-мастикового асфальтобетону (5 сантиметрів). Наскільки це відповідає потребам сьогодення?
«Подільські вісті» спробували з’ясувати у представника ШБУ, чи витримає дорога завантажені зерном чи цукровим буряком машини. Відповідь містила посилання на ДСТУ та нормативні документи, на пружність дороги та мегапаскалі. Але між абстрактними мегапаскалями та конкретними фурами є суттєва різниця: дорога або встоїть під час аграрного сезону, або попливе. Відсутність чіткої відповіді — насторожує: чи не втратимо цю цілком гарну трасу вже цього або наступного літа, під тиском перевантажених автівок.