Прем’єр-міністру України  В. Б. Гройсману
Голові                                                                                                                                                                                              Хмельницької обласної державної адміністрації В. М. Лозовому
Голові Хмельницької обласної ради М. В. Загородному
Начальнику головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області В. М. Василенку
Директору Центру розвитку місцевого самоврядування у Хмельницькій області  С. В. Яцковському
КОЛЕКТИВНИЙ ЛИСТ

Група голів об’єднаних громад надіслала Прем’єр-Міністру України звернення про те, що обіцянка передати землі держвласності громадам виконується не в повному обсязі. Через це площа повернутих їм земель є значно меншою, аніж заявлена.
Копію зазначеного листа голови ОТГ також надіслали і у Хмельницьку обласну державну адміністрацію. Там організували позачергову робочу нараду за участю заступника голови ОДА
В. Кальніченка, начальників Держгеокадастру й Держкомзему у Хмельницькій області та представників
13 ОТГ.
Під час наради представник Держгеокадастру підтвердив факт, що з якихось причин частина земель за межами населених пунктів і справді не була врахована при передачі громадам. До прикладу, Крупецькій громаді недодали 274 гектари. Зараз вони швидко знайшлися і будуть допередані громаді. Така ж ситуація і у Вовковинцях — їм недодали близько 300 гектарів земель. Проте найбільш обкраденою відповідними фахівцями із Держгеокадастру виявилася громада зі Старої Синяви, у якої поцупили більше 10 тисяч гектарів площ сільськогосподарського призначення.
На нараді заступник голови ОДА В.  Кальніченко дав доручення очільникам Держгеокадастру та Держкомзему, аби ті забезпечили присутність представника конкретної громади на всіх етапах процесу інвентаризації земель, а не лише при передачі документів. Об’єднаним територіальним громадам, що делегували своїх представників на зазначену позачергову нараду, вже почали «допередавати» землі за межами населених пунктів.
Проте у випадку Поляхівської громади без її відома невідомо коли, під приводом віднесення до земель «поза межами населеного пункту», нас незаконно позбавили 20 гектарів громадської землі. Нею наші селяни користувалися — як ще до створення колгоспу, так і під час його 65-річного існування. Більше того, посадові особи з Держгеокадастру і районного земельного відділу почали розпоряджатися нашою землею, як своєю власністю. Ці площі почали передавати особам, що не мають жодного стосунку до Поляхівської громади, у тому числі навіть мешканцям столиці.
Тому ми уважно вивчили повідомлення про позачергову робочу нараду у Хмельницькій ОДА і побачили два дуже суперечливі підходи регіональної влади у Хмельницькій області до вирішення цих питань, а саме:
1) землі сільськогосподарського призначення, які хтось незаконно «з якихось причин» вивів із власності громад під приводом їх розташування нібито «за межами населених пунктів», вирішено таки повернути, але тільки об’єднаним територіальним громадам;
2) такими ж землями, що розташовані «за межами» населених пунктів, які ще не приєдналися до певної ОТГ, і надалі розпоряджатимуться чиновники із Держгеокадастру, а не місцеві мешканці.
Однак, описані управлінські рішення суперечать нормам статей 14 і 24 Конституції України та, водночас, статті 14 і § 1 до Першого протоколу Європейської Конвенції з прав людини і основоположних свобод, де проголошено право користуватися усіма правами без дискримінації за будь-якою ознакою.
Через це, у даному випадку ми, поляхівці, опинилися у становищі меншовартісних громадян України у порівнянні з тими, хто приєднався до ОТГ. Саме за цією ознакою ми не можемо повернути собі землі сільськогосподарського призначення, яких нас позбавили під гаслами їх дислокації «поза межами населених пунктів».
Доказом цієї дискримінації також є відмова органів Держгеокадастру у Хмельницькій області погодити виготовлений за наші кошти «Генеральний план земель Поляхівської громади» тільки через те, що у план внесені віковічно наші земельні ділянки сільгосппризначення, які в Держгеокадастрі з певного часу вважають землями «поза межами населених пунктів».
Виходячи з викладеного,
ПРОСИМО:
І.
Прем’єр-міністра України:
— вжити всіх необхідних юридично-правових і управлінських заходів для усунення дискримінації та зобов’язати керівників Держгеокадастру України і Хмельницької ОДА відновити права Поляхівської сільської громади Теофіпольського району Хмельницької області на володіння і користування землями сільськогосподарського призначення, які були незаконно відчужені під виглядом земель, нібито дислокованих «поза межами населених пунктів».
Голову Хмельницької обласної державної адміністрації:
— у межах повноважень прийняти додаткові рішення, якими усунути дискримінацію членів Поляхівської сільської громади Теофіпольського району Хмельницької області та зрівняти земельні права цієї громади із правами ОТГ на повернення земель сільськогосподарського призначення, які були незаконно відчужені під виглядом земель, начебто дислокованих «поза межами населених пунктів»;
— забезпечити особисту участь представників Поляхівської сільської громади у законному розв’язанні проблеми та усуненні дискримінації.
Голову Хмельницької обласної ради:
— включити у   порядок денний чергової сесії обласної ради 14. 06.2018 року питання щодо необхідності усунення дискримінації на теренах області земельних прав сільських громад, які не увійшли до складу вже створених ОТГ, та повернення цим громадам прав на володіння землями сільськогосподарського призначення, що вважаються «поза межами населених пунктів»;
— запросити представників Поляхівської сільської громади для участі у заслуховуванні цього питання на сесії обласної ради 14.06.2018 року.
Начальника ГУ Держземкадастру у Хмельницькій області:
— у межах повноважень прийняти управлінські рішення про повернення Поляхівській сільській громаді Теофіпольського району права земель сільськогосподарського призначення, які невідомо коли та з яких причин вилучили з нашої власності під виглядом земель, начебто дислокованих «поза межами населених пунктів»;

— забезпечити особисту участь представників Поляхівської сільської громади у законному розв’язанні проблеми та усуненні дискримінації.
Голову Хмельницької обласної ради:
—  включити у   порядок денний чергової сесії обласної ради 14. 06.2018 року питання щодо необхідності усунення дискримінації на теренах області земельних прав сільських громад, які не увійшли до складу вже створених ОТГ, та повернення цим громадам прав на володіння землями сільськогоспо-дарського призначення, що вважаються «поза межами населених пунктів»;
— запросити представників Поляхівської сільської громади для участі у заслуховуванні цього питання на сесії обласної ради 14.06.2018 року.
Начальника ГУ Держземкадастру у Хмельницькій області:
— у межах повноважень прийняти управлінські рішення про повернення Поляхівській сільській громаді Теофіпольського району права земель сільськогосподарського призначення, які  невідомо коли та з яких причин вилучили з нашої власності під виглядом земель, начебто дислокованих «поза межами населених пунктів»;
— забезпечити особисту участь представників Поляхівської сільської громади у законному вирішенні проблеми та усуненні дискримінації.
Директору Центру розвитку місцевого самоврядування в області:
— провести ретельний правовий аналіз фактів дискримінації земельних прав сільських громад у Хмельницькій області, у тому числі — Поляхівської сільської громади Теофіпольського району Хмельницької області, у порівнянні з аналогічними правами ОТГ об’єднаних територіальних громад та, у межах повноважень Центру, вжити негайних заходів до зрівняння земельних прав ОТГ та інших громад на повернення земель сільськогосподарського призначення, які були незаконно відчужені під виглядом земель, начебто дислокованих «поза межами населених пунктів».
ІІ.
У разі відмови у задоволенні нашого звернення, просимо кожного адресата надати нам копії об’єктивно існуючих державних документів, що засвідчують час, місце, підстави і прізвища тих суб’єктів, що вилучили у Поляхівської сільської громади 20 гектарів землі сільськогосподарського призначення під виглядом її дислокації «поза межами населених пунктів», та надати нам юридичні роз’яснення по суті цієї дискримінації, а також порядок   її оскарження в Україні та у Раді Європи.
ІІІ.
Редакції  газети «Подільські вісті»  взяти описані факти і дії державних структур щодо їх вирішення під журналістський контроль.