Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 876

За сприяння фонду Ганса Зайделя в Хмельницькому відбувся Всеукраїнський форум старост об’єднаних територіальних громад.

Місце форуму вибрано не випадково. Попри те, що Хмельниччина впевненно посідає друге місце за темпами децентралізації, наша область є абсолютним лідером за кількістю обраних старост. Судіть самі: із 673 осіб, які нараховує «інститут старостатства» в Україні, 205 з них обрано на Хмельниччині. Іншими словами, кожен третій староста в Україні — хмельничанин. Саме тому з непідробною гордістю за земляків звучали звернені до учасників форуму вітальні слова з уст очільників нашої області — голови обласної ради Михайла Загородного та голови обласної державної адміністрації Вадима Лозового.
 — Одна з головних філософій децентралізації — наблизити владу до людей, а людей до влади, — зауважив у своєму виступі Михайло Васильович. — Хмельниччина впевнено рухається цим шляхом — шляхом реформи місцевого самоврядування, бо подоляни переконані, що альтернативи процесу децентралізації — немає!
 Тон розмови, заданий головою облради, продовжив голова ОДА Вадим Лозовий.
— Децентралізація — одна із реформ, яка вдалася Україні. Ми, мешканці Поділля, це добре бачимо, — зазначив Вадим Миколайович. — Якщо в 2015 році у нас були 22 об’єднані громади, то нині маємо 41. Такий же поступ і у фінансовому вираженні: якщо в 2014 році громади мали в своєму активі півмільярда гривень, то в минулому році ця сума сягнула 20 мільярдів. Різниця відчутна. А головне, що цю «різницю» відчули люди. Тому формула успіху сьогодні, на мій погляд, виглядає так: заможний громадянин — заможна громада — заможна Україна.
 Зі словами очільників області важко не погодитися. 41 територіальну громаду створено на Хмельниччині. Причому, коли перші 22 об’єдналися в 2015-му, то в 2016-му — всього 5. Хтось очікував, не поспішаючи поперед батька в пекло, міркуючи: «А як складеться доля першопрохідців?» Та, побачивши, що піонери децентралізації — в очевидному  виграші, до процесу реформ в 2017 році долучилося іще 13 громад. Та коли з об’єднанням у територіальні громади дехто й вагався, то з обранням старост на Хмельниччині не «тягнув» ніхто. Саме тому кількість хмельницьких старост сягнула рекордного числа — 205.

— Чому так? — цікавлюся у почесного гостя форуму, «хрещеного батька» реформи децентралізації, як називають іще хмельничани свого земляка, екс-нардепа, а нині — директора з питань науки та розвитку ГО «Інституту громадянського суспільства» Анатолія Ткачука.
 — Хто служив в армії, знають — ідеальний порядок у тому військовому підрозділі, де, як-то кажуть, на місці старшина, — усміхається Анатолій Федорович. — Староста — це, образно кажучи, той же «старшина». Недарма ж ці два слова однокореневі. Тож як старшина стоїть між рядовими і офіцером, так староста стоїть між членами громади і керівництвом ОТГ. Він сьогодні найближчий до людини представник влади. І від того, яким буде цей «старшина», як він ставиться до людей, вони дають свою оцінку діючій владі. До честі сказати, хмельничани — мої земляки — це добре зрозуміли. А, зрозумівши, поставилися до виборів старост в ОТГ надзвичайно серйозно. І результати не забарилися. Маю на увазі не лише кількість обраних старост на Хмельниччині, а той авторитет, якого вони заслужено набули в простих людей — своїх односельців.
Що це справді так, навіч довелося переконатися, коли на другий день форуму його учасники роз’їхалися у діючі старостинські округи Поділля. Мені з нашим фотокореспондентом Ігорем Алексюком пощастило побувати в Іванковецькому старостинському окрузі Сатанівської ОТГ, де понад рік працює Сергій Клепас. Чесно кажучи, не встиг запитати в Сергія Васильовича, чи не в старшинському званні служив він «кадрову», проте підмітив — порядок в його селах Іванківці й Кринцилів — ідеальний. По-перше тому, що він налагодив прекрасні відносини із керівником тамтешнього сільськогосподарського підприємства імені В. Слободяна Віктором Пелехацьким, який ніколи не відмовляє в допомозі місцевій громаді, а по-друге, сам працює, як то кажуть, не покладаючи рук.
— Справжній батько для села! — Недарма ж кажуть так про нього іванківчани.
Знайомлячись із старостинським «доробком» Сергія Васильовича, попри «джентельменський набір», з якого складається послужний список більшості старост — освітлення, дороги, водопровід, колеги — старости з найвіддаленіших куточків України з подивом ознайомилися із «ноу-хау», запровадженому в Іванківцях із легкої руки голови Сатанівської ОТГ Альберта Собкова — безбаштової чи «безбашеної», як жартує Альберт Іванович, подачі води в сільському водогоні.
Хто бував в Іванківцях — малій батьківщині президента корпорації «Оболонь» Олександра Слободяна, який є добрим ангелом-охоронцем для села, той бачив місцеві, майже «карпатські» краєвиди.
— Як же при такій горбистій місцевості подати воду без напірної башти? — цікавилися учасники форуму.
Як виявилося, скринька, причому — в прямому сенсі цього слова, просто відчиняється. Це побачили присутні, коли Сергій Васильович разом з Альбертом Івановичем відкрили невеличку «шкатулку» в центрі села. Ту саму, в якому розмістилася автоматизована система управління водогоном, роботу якої — в режимі он-лайн, може спостерігати не лише староста й голова ОТГ, а й усі мешканці села, включаючи і розробників ноу-хау — інженерів одного із київських НДІ.
— Пригадую випадок, — ділився спогадами із колегами староста Іваковець  Сергій Клепас, — Альберт Іванович саме був у відрядженні — в Угорщині. І от серед ночі мене розбудив мобільник. Як виявилося, із будапештського «далека» телефонував Альберт Собков.
— Сергію, — зауважив мені голова ОТГ, — я по Інтернету проаналізував роботу вашого водогону і прийшов до висновку, що в Іванківцях десь — прорив. Тиск води знизився, а витрати води, попри нічний час — зросли. Розберись!  
З’ясувалося, що й справді сталася аварія на одній із ділянок сільського водогону, який Альберт Собков, завдяки автоматичній системі управління, виведеній в Інтернет, помітив, будучи за тисячу миль від Іванковець.  
— Оце і є «модерна» Україна, — подумав я, згадавши виступ на форумі  Анатолія Ткачука, який зауважив, що Україна сьогодні поділяється не на Схід і Захід, як колись, а на модернову, себто ту, яка рухається шляхом реформ, як Сатанівська, Чемеровецька, Летичівська, Дунаєвецька, Гуменецька, а разом з ними ще понад три десятки інших об’єднаних територіальних громад, і на архаїчну, мешканці якої поки що не одважилися стати на дорогу реформ, дорогу перемін на краще.
...Не знаю як хто, а я — за «модернову» Україну, часточкою якої і є село Іванківці Сатанівської об’єднаної територіальної громади.
* * *
У рамках Всеукраїнського форуму старост об‘єднаних територіальних громад гості – з різних куточків нашої країни відвідали Дунаєвецьку міську ОТГ – одну з найбільших в Україні. Їх гостинно зустріла голова ОТГ Веліна Заяць, яка запросила гостей до Іванковецього та Гірчичнянського старостинських округів, де учасники форуму мали змогу на власні очі побачити досягнення цих громад, якими без перебільшення були приємно вражені.
Веліна Владиславівна коротко розповіла гостям про Дунаєвеччину, про досягнення в соціально-економічній сфері. Зауважила насамперед на водогонах, які прокладаються та відновлюються у Дунаївцях. Окрім того, у райцентрі висаджено багаторічні кущі квітів, облаштовано тротуари, встановлено зупинки, сміттєві контейнери, куточки відпочинку.     У селах також ремонтують дороги, чистять криниці, розчищають та прибирають кладовища, відновлюють освітлення вулиць, встановлюють зупинки, вивозять сміття.
А пріоритетною у громаді є освіта. Сюди спрямовується левова частка бюджету ОТГ. Зрозуміло, що і первинна медицина не залишається поза увагою. А ще у громаді реконструювали ЦНАП, що дозволяє людям цивілізовано отримувати адміністративні послуги. Тут не забувають і про спорт. Для цього профінансували ремонт спортзалів, облаштували спортивні майданчики придбали інвентар, що дозволяє спортсменам-аматорам з Дунаєвець брати участь у міжнародних змаганнях.
«Ми прислухаємося до побажань та думок людей, залучаємо їх до написання проектів на конкурсних умовах. Співпрацюємо з інвесторами, орендаторами, підприємцями, аби поповнювати місцевий бюджет. На мою думку, влада повинна чути громаду, а громада – владу», — зауважує Веліна Заяць.
 Згодом делегація прибула до Іванковецького старостинського округу. Учасники форуму відвідали приміщення старостату, ФАПу, пункт добровільної пожежної дружини. У селі Гірчична представники громад побували у сучасному, повністю облаштованому всім необхідним, дитячому садочку, де виховується два десятка малюків.
Також старости мали можливість продегустувати продукцію місцевого м‘ясокомбінату «Верест», яка припала всім до смаку.
Гості щиро дякували голові громади Веліні Заяць за гостинний прийом, адже такі зустрічі дають змогу перейняти досвід, напрацювання, передові практики та реалізувати їх на місцях.