Дані щодо видачі біометричних закордонних паспортів у нашій області викликають суперечливі думки. З одного боку, в Хмельницькому оформлено 85 тисяч паспортів. Здавалося б, кожен третій мешканець міста готовий або помандрувати, або й виїхати на заробітки за межі Батьківщини. З іншого – в усій області їх видано лише 150 тисяч – кожен восьмий подолянин отримав документ. Таки відбувся перекіс, коли саме в обласний центр їхали жителі Хмельниччини для оформлення документів: більша «потужність» в місті міграційної служби.

Ще одна суперечність: ажіотаж на отримання паспортів, за інформацією прес-секретаря обласної міграційної служби вщухає, разом з тим, за вісім місяців поточного року їх видано 94 тисячі – більше половини загальної кількості! В будь-якому випадку процес отримання паспорта ще спроститься, бо в управлінні адміністративних послуг (більш відоме як ЦНАП) Хмельницької міської ради наприкінці серпня запрацювали дві станції з оформлення біометричних документів. Відтепер паспорти видаватиме не тільки міграційна служба, а й ЦНАП.
Як розповів Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, попервах в управлінні адміністративних послуг щодня оформлюватиметься по тридцять документів. Попередній запис здійснюватиметься через сайт та термінал у приміщенні ЦНАПу (п’ятдесят на п’ятдесят відсотків). Із часом, коли працівники «наб’ють руку», кількість людей, що обслуговуватиметься, зросте, можливо, й удвічі. Закупівля станцій, які «беруть» біометричні дані людини, здійснена за кошти міського бюджету – півмільйона гривень. Крім виготовлення закордонних паспортів, ЦНАП займатиметься оформленням та видачею паспортів громадянина України та їх обміном замість пошкоджених, втрачених або викрадених.
Прийом документів здійснюватиметься щодня до 15 години, видача з 15.00 до 17.00. Вартість закордонного паспорта не відрізнятиметься від послуг міграційної служби: 557,32 гривні (термін виготовлення – до 20-ти робочих днів), терміновий (до 7-ми робочих днів) – 810,32 гривні. У разі необхідності термінового виїзду за кордон, пов’язаної з нагальною потребою в лікуванні від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, а також за наявності підтверджуючих документів, закордонний паспорт може бути виготовлений протягом трьох робочих днів. Цей паспорт коштуватиме, як терміновий.
Про готовність паспорта суб’єкти звернення отримуватимуть смс-повідомлення, також на сайті Державної міграційної служби України в режимі реального часу можна перевірити стан оформлення паспорта.