Сто днів на посаді, багато це чи мало? Як на мене, то за такий короткий проміжок часу можна тільки увійти в курс справ, познайомитися з підлеглими і визначити пріоритети.
Але громадськість вимагає результатів і багатообіцяючих заяв. Від цього нікуди не подінешся. Звіт голови Хмельницької обласної держадміністрації
В. М. Лозового відбувся під досить оригінальним гаслом «Ніч найтемніша перед світанком».
Його підсилювала цитата із вуст підзвітного:
«Здаватись не можна, ніколи, нізащо.
І одним звичайнісіньким ранком
Згадайте, що все стається на краще,
А ніч найтемніша перед світанком…»

Оскільки одне із завдань журналіста полягає у тлумаченні недосказаного, проясненні загадкового і пошуках смислів, то я візьму на себе цю місію.
У тексті ключовим є поняття «ніч». Коли вона почалася і що розуміти під цією метафорою? Сьогоднішній час це ще її продовження, чи вже закінчення?
На переконання Вадима Миколайовича з його приходом на посаду голови облдержадміністрації розпочався світанок: «Ста днів цілком достатньо, щоб оцінити ситуацію та спланувати свою подальшу роботу». Це вселяє надію у соратників і однодумців. Скептиків же доведеться переконувати конкретними справами.
 Як випливає із виступу, голова облдержадміністрації цілком усвідомлює справедливість такої вимоги: «Громадяни мають бачити позитивні зміни,  розвиток наших громад та регіону в цілому. Переконаний, що нові та оновлені медичні заклади, школи, садочки, спортивні споруди та відремонтовані дороги скажуть набагато більше, аніж красиві гасла та слова».
Під цим кутом зору Вадим Миколайович і вів розмову, зосередившись в основному на соціальних питаннях та інфраструктурних проектах.
Цього року на Хмельниччині розпочато будівництво 13 гуртожитків для 1625-ти військовослужбовців-контрактників.
Підтримка воїнів-захисників та їх сімей, на переконання Вадима Лозового, є надзвичайно важливою. Завершена процедура   придбання житла для 15-ти сімей загиблих, 8874 військових отримали у власність ділянки землі,  виплачено 400 тисяч гривень допомоги 8-ми сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або зниклих безвісти. Також передбачено компенсаційну виплату за навчання учасникам АТО у сумі, що становить понад півмільйона гривень. Заплановано у бюджеті для придбання житла сім’ям загиблих в АТО та інвалідам другої групи 15,3 мільйона гривень
До активу діяльності нового очільника області, безперечно, слід зарахувати облаштування доріг державного значення.
Вадим Миколайович особисто включився у виправлення ситуації, зустрічався з керівниками підрядних організацій, здійснював регулярні контрольні виїзди на місця робіт.
І ось результат: за 100 днів збудовано 100 кілометрів гарних автотрас, а Хмельниччина вийшла на друге місце в державі за обсягом використання коштів дорожнього фонду, який склав безпрецедентну суму майже в один мільярд гривень.
 У наступних абзацах Вадим Миколайович висловив занепокоєння екологічною ситуацією у деяких районах Хмельниччини. Зокрема в Подільських Товтрах та у селищі Понінка Полонського району. На його думку ліквідація свого часу Департаменту екології і природних ресурсів була помилкою. А тому тепер діяльність цієї установи відновлена.
 Окремо й розлого Вадим Лозовий зупинився на формуванні об’єднаних територіальних громад. За їх кількістю Хмельниччина посідає друге місце в загальному рейтингу формування ОТГ в Україні. З ініціативи голови облдержадміністрації розблоковано роботу щодо створення ОТГ там, де не хотіли цього робити.
 Опрацьовано та рішенням сесії обласної ради внесено актуальні зміни до Перспективного плану формування територій громад області.
Тільки у поточному році схвалено 183 проекти ОТГ, що спрямовані на капітальні ремонти та реконструкцію закладів освіти, охорони здоров’я, культури, центрів надання адміністративних послуг, розвитку комунальних підприємств. У розпорядження ОТГ поступово передаються державні землі сільскогосподарського призначення.
Людям, які належать до соціально вразливих верств населення, буде цікаво дізнатися, що на одноразову допомогу їм виділено 2 мільйони гривень. Ще стільки ж спрямовано на компенсацію за дороговартісне лікування.
Цього року вперше виділено майже 15 мільйонів гривень на придбання житла для дітей-сиріт.
Стосовно медицини, то тут робота кипить повним ходом. У серпні завершено будівництво лікувального корпусу Городоцької ЦРЛ. На спорудження Хмельницької обласної дитячої лікарні виділено понад 40 мільйонів гривень, 33, 1 мільйона гривень надійде для реалізації програми «Доступні ліки».
У дуже стислі терміни виконуються роботи з організації будівництва та оснащення у 17-ти районах області 27-ми амбулаторій з житлом для лікаря. З них 18 — в ОТГ. На це виділено 170 мільйонів гривень субвенції. Кожен такий заклад буде забезпечений автомобілем та необхідним медичним обладнанням.
— Безпрецедентно, що на сьогодні будуємо амбулаторії, — не без гордості заявив Вадим Лозовий і додав: — За моєї ініціативи та за підтримки депутатів Хмельницької обласної ради, заплановано придбати 55 автомобілів та медичне обладнання для амбулаторій області за рахунок вільних залишків субвенції.
Тішать здобутки і у сфері зайнятості. У поточному році вже створено 5749 робочих місць. Зросла у гривневому еквіваленті середня заробітна плата.
Не оминув Вадим Миколайович і освітню тему. З першого вересня розпочали роботу 10 нових опорних шкіл. В усіх закладах стартувала програма «Нова українська школа». Для переоснащення класів та забезпечення учнів виділено 37 мільйонів гривень. У громадах області запрацювали 26 інклюзивно-ресурсних центрів та 8 медіатек. Придбано 13 шкільних автобусів.
Із виступу мені стало зрозуміло, що на область виділяються значні кошти і, сподіваюсь, вони ефективно використовуються.
Що стосується економіки Хмельниччини, то тут голова облдержадміністрації відзначив успіх аграріїв нашого краю, які зібрали понад 2 мільйони тонн ранніх зернових. Він також розповів, що в обласному центрі незабаром відбудеться інвестиційний форум. На інноваційні цілі вже виділено місцевими бюджетами понад 1,5 мільярда гривень. Є ідеї відкрити індустріальний парк та спорудити в обласному центрі сміттєпереробний завод.
Пріоритетними напрямками у своїй діяльності Вадим Миколайович вважає боротьбу з корупцією, ремонт доріг, розвиток місцевого самоврядування, доступної медицини, якісної освіти та інфраструктури. Голова облдержадміністрації також прагне зробити владу більш відкритою для спілкування і взаємодії із громадянами.