Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 760

У рамках проекту «ПУЛЬС», що реалізується Асоціацією міст України, Хмельницьке регіональне відділення АМУ організувало прес-тур до Городоцької ОТГ, аби ознайомитися із тим, як живе одна із нещодавно створених громад. Супроводжували журналістів консультанти проекту «ПУЛЬС» при Хмельницькому РВ АМУ: з бюджетних питань — Олена Бохонська, з питань комунікацій — Анна Сіра.
Майже рік минув відтоді, як утворилася Городоцька ОТГ, яку очолив Василь Підлісний (на фото). До ОТГ увійшло 17 сільських рад, 40 населених пунктів — 39 сіл та місто, що утворили 17 старостинських округів. Населення складає майже 32 тисячі осіб, та практично навпіл складається із сільських та міських жителів. Бюджет ОТГ — близько 180 мільйонів гривень, найбільша стаття витрат — забезпечення освітньої галузі.

Приїхавши до Городка, ми побачили охайні вулиці та узбіччя доріг, а ще алеї чорнобривців уздовж них.
Комунальне господарство у громаді, як і в більшості новостворених ОТГ, є одним із пріоритетів. Як правило, саме ця сфера потребує значного втручання місцевої влади, адже вивіз сміття, водопостачання, водовідведення, освітлення — це те, що бачать всі щодня, й щодня цим переймаються. Отже, і досягнення у цій галузі найбільш помітні й допомагають легко продемонструвати зміни. Тож цього року в громаді взялися за освітлення, облаштування водогонів та благоустрій місцевих доріг на околицях міста. До речі, субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ — одна із фінансових допомог від держави, яка доступна завдяки децентралізації — у розмірі понад 7,8 мільйона гривень, і її буде витрачено на придбання нової техніки для комунального підприємства. Планують закупити новенький грейдер-бульдозер, фронтальний навантажувач з набором навісного обладнання.
Фактично за невеликий проміжок часу зроблено чимало: у місті Городок відновлено три кілометри мереж вуличного освітлення, встановлено 46 світильників, освітлено 14 вулиць.
Децентралізація дала змогу покращити ситуацію з водопостачанням та водовідведенням: поточні ремонти та модернізацію систем проведено у 10 сільських населених пунктах та місті, замінено аварійну ділянку водопровідної мережі в селі Підлісний Олексинець. Окрім того, у громаді запроваджено роздільний збір та сортування твердих побутових відходів. Встановлено 13 контейнерів для збору пластику, а для його подальшої переробки придбано прес вартістю 59 тисяч гривень.
Освіта у Городоцькій громаді — ще один стратегічний пріоритет. За словами міського голови Василя Підлісного, діти повинні навчатися в гідних умовах та отримувати якісну освіту. Над цим і працює новостворений відділ освіти ОТГ.
Щодо болісного питання — оптимізації шкільної мережі, закриття навчальних закладів, то в ОТГ розуміють, що рішення про закриття шкіл не може мотивуватися економією. Єдиний аргумент — це якість освіти, яку отримують учні. Вже прийняте рішення про зупинення навчального процесу в Новопорічанському НВК, у якому нараховується тільки сім учнів. До того ж, вартість навчання одного учня на рік становила майже 70 тисяч гривень.
За словами начальника відділу освіти Городоцької міської ОТГ Сергія Рибака, сьогодні в громаді є чотири тисячі дітей, що охоплені шкільною та дошкільною освітою. При цьому бюджет освітньої галузі складає 100 мільйонів гривень із загальних 180 на всю громаду. Попри те, що витрати дуже великі, громада фокусується на забезпеченні школярів усім необхідним. Із міського бюджету на 37 відсотків профінансовано необхідні заходи з налагодження нової української школи, утримується автопарк шкільних автобусів (11 одиниць), забезпечується гаряче харчування (на 2018 рік сума на обіди для дітей складає 170 тисяч гривень).
У квітні тут створено інклюзивно-ресурсний центр, який розрахований на обслуговування території, на якій проживає 6667 дітей віком від 2-18 років, що потребують його послуг. Це не лише діти Городоцької міської громади, а сільських рад Городоцького району та Сатанівської ОТГ.
Інвестиції — це мрія громади. Тут є база для розвитку потужного кооперативного руху. Зокрема, в громаді вже працюють бджолярський, садівничий кооперативи, планується розвиток молочного відділу. Звісно, кооперативи — це можливість людям мати роботу на місці, а не шукати кращої долі в інших краях.
Попри кооперативні рухи, у громаді працюють підприємства логістичної галузі, сільського господарства, енергетики. Великі надії покладені на два інвестиційних проекти: ТОВ «УО Технологія Україна», яке відкриває лабораторію, що робитиме аналіз та дослідження якості продуктів харчування за міжнародними стандартами, а також ТОВ «Сонячна енергія Городок», що планує розташування сонячних фотовольтанічних електростанцій у населених пунктах Стара Пісочна та Велика Яромирка.
Вочевидь, Городоцька ОТГ отримала нові стимули до розвитку, і реальні зміни відчутні вже сьогодні.