Реформи в нашій державі сприймаються суперечливо. Втім донедавна навіть не мріялося про те, що у звичайному селі можуть надаватися важливі адміністративні та соціальні послуги, за якими десятки років добиралися до райцентрів, буквально «за твоїм городом». Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) Гуменецької сільської ради, що на Кам’янеччині, розпочав свою роботу одним із перших в Україні серед об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Зареєстрований у державному реєстрі юридичних та фізичних осіб підприємців у лютому 2016 року, цей офіс довго спинався на ноги. Адже не вистачало відповідної юридичної бази, зі скрипом віддавали свої повноваження різні відомства.

Позитивно вплинуло на встановлення системи адміністративних послуг в ОТГ довгоочікуване ухвалення Закону України про справляння адміністративного збору за державну реєстрацію до місцевого бюджету відповідних рад. Підписані меморандуми про співпрацю між ЦНАП Гуменецької ОТГ і управлінням соціального захисту населення Кам’янець-Подільської РДА та головним управлінням Держгеокадастру в Хмельницькій області також прибрали низку перепон.
— Нині у сфері надання адмініпослуг в ОТГ значно поліпшено їх якість, швидкість та спрощення для громадян, — стверджує голова найуспішнішої в області Гуменецької сільської ради Інна Абдулкадирова.
 — Приємно, що наш центр, який обслуговує понад 15 тисяч населення, діє креативно, не чекає вказівок зверху, а самовдосконалюється. Офіс бере участь у різних конкурсах та грантових програмах. Ми ввійшли до переліку 150 громад- кандидатів на отримання допомоги від Програми
«U-LEAD з Європою» у модернізації та створенні ЦНАП.
 Також виграли конкурс на запровадження пілотного проекту інформаційної системи «Вулик» для десяти ЦНАП України. Керівник нашого центру Валерій Свідер успішно пройшов спеціальні курси підвищення кваліфікації, а всі працівники офісу склали онлайн-
іспит щодо Єдиних вимог до якості обслуговування  відвідувачів центрів надання адміністративних послуг, які рекомендовано  Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, та отримали відповідні сертифікати.
Валерій Свідер наголошує, що серед наданих послуг громадянам державна реєстрація нерухомого майна становить 45 відсотків, соціальні послуги — 18, послуги Держгеокадастру — 17, з реєстрації бізнесу — 8, дозвільні — 6, паспортні — 3.
Загалом ЦНАП Гуменецької ОТГ цьогоріч надав близько 1500 адміністративних послуг та велику кількість усних консультацій. У команді Валерія Свідера чудово зарекомендували себе адміністратор Дмитро Кирилюк та державні реєстратори Марина Павлунишена і Володимир Сипневич.
 Усі вони мають відповідні кваліфікаційні вимоги та надають якісні адміністративні послуги мешканцям ОТГ і не тільки, оскільки основна частина таких послуг надається за принципом екстериторіальності, тобто незалежно від місця реєстрації заявника (в межах області). Зокрема, автору цих рядків підтвердив високий рівень центру і голова Кам’янської сільської ради Юрій Волощук. Очільник громади надаремне витратив багато часу в місті і районі, аби отримати бажані адмінпослуги. Проте професійно й оперативно зуміли йому допомогти лише в Гуменецькому ЦНАПі.
Дбаючи про людей, з ініціативи Інни Абдулкадирової у квітні цього року в Гуменцях за кошти сільської ради відкрито нове сучасне приміщення центру надання адміністративних послуг. У ньому, окрім зручної зони очікування та прийому громадян, також встановлений дитячий куток для маленьких відвідувачів.