Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 983

Так, зважаючи на географічне  положення (через Збруч —  уже Тернопілля) кажуть про Гуківську ОТГ її мешканці. І додають: «А все тому, що обрали її очільником Петра Ільницького. І — не помилилися».

ло цікаво як  живе така невеличка  громада, як Гуківська. На її території немає великих підприємств чи розвинутої інфра-
структури. З цього питання і розпочав я свою розмову з Петром Йосиповичем.
— Ви маєте рацію, — відповідає він. — На відміну від громад, які об’єдналися навколо райцентрів чи селищ міського типу з готовою інфраструктурою, ми розпочали, кажучи мовою легкоатлетів, — із «низького старту». Тож минулий     рік у нас був  проектно-організаційний. Адже без проекту навіть вуличного освітлення не зробиш.  Нинішній рік присвятили створенню комунальних підприємств.  Закупили техніку.  Маємо два власних трактори з відвалами для чистки снігу, вантажівку. Придбали  косарку, щепоріза, який передали комунальникам із підприємства  «Господар».
— Пане Петре, як би виокремити головне завдання, яке ви, як керівник, ставили перед собою у перший рік після створення громади?
 — Головне завдання було одне — щоб  люди не відчули погіршення свого життя після об’єднання. Щоб у тих же Пукляках, Жабинцях чи Бережанці не сказали: «От коли ми жили при «своїй» сільраді, було — краще».
— Як гадаєте, вам це вдалося?
— Не хочу видатися нескромним, але думаю, що так.  Від першого дня ми вирішили з депутатами, більшість із яких, до речі, представляють партію «За конкретні справи», що в усіх селах, які входять до ОТГ мусить щось робитися. Щоб не було, як при колгоспі колись: центральній садибі — все, а бригадні села виживають як можуть. До прикладу,  вуличне освітлення провели  скрізь, крім Долинівки, але до Нового року завершимо роботу й там. Водопровід  маємо в Пукляках і Малій Бережанці. У Жабинцях  і Гукові зробили свердловини і закупили труби для водогонів. Але  — на все треба час і кошти.
— А як, до речі,  у вас із бюджетом? Точніше — його наповненням?
— Разом із субвенціями і дотаціями кошторис громади складає  16,5 мільйона, половина з якого — наші власні надходження. Сума нібито невелика, але й ми — невеличка ОТГ. Маємо чіткий план із збільшення надходжень до бюджету. Так знайшли інвесторів для будівництва двох сонячних електростанцій. Домовилися про те, що цех з вирощування і сушіння тютюну з Борщева перереєструється  в Гукові. Таку ж  домовленість маємо із власниками трьох міні-ГЕС. Ведемо перемовини  про відкриття автозаправки в Гукові.
— Чи не забуваєте в гонитві за матеріальним про духовну сферу? Питаю, бо стикнувся з тим, що «реформи» деяких ОТГ починають із закриття, до прикладу, бібліотек.
— Ні. Бібліотеки ми залишили. Щоправда, оптимізували деякі школи, але закупили два шкільні автобуси, якими довозимо школярів в опорні школи. Завдяки цьому, як то мовиться, вирішили й транспортне сполучення навколишніх сіл із центром територіальної громади — Гуковим.