Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 729

Тривалий час Дунаєвецька міська громада власним прикладом доводить, що  крок до об’єднання був насправді виправданим і з кожним днем не лише районний центр, але й кожне із сіл ОТГ кращає та розвивається. Їхній досвід залюбки переймають охочі з інших регіонів України. У чому ж полягає секрет успішності? Про це дізнаємося в міського голови Веліни ЗАЯЦЬ.

— Хочу в першу чергу зазначити, що реформа децентралізації — одна з найуспішніших реформ в Україні. Ми на власному досвіді переконалися в можливостях для розвитку наших сіл та громади в цілому. Й це навіть незважаючи на такі фактори, як загальна спроможність, сукупний дохід на душу населення тощо, бо за ними ми не найкращі. Справа в тому, що Дунаєвецька міська ОТГ об’єднала п’ятдесят сіл, переважна більшість з яких — депресивні.  Відповідно, щоразу виникає багато проблемних питань, а кожен день додає нових викликів.
  — У чому саме вони полягають, Веліно Владиславівно?
 — Це насамперед  стосується створення оптимальної дієздатної та спроможної шкільної системи, оскільки маємо дуже багато малокомплект-
них шкіл. Відтак автоматично виникає маса суб’єктивних чинників, над якими маємо працювати повсякчас. Це, як відомо, дороги, матеріально-технічна база закладів, стан приміщень і так далі. Але якщо підходити до розв’язання цих проблем комплексно, то все вдається. Тому крок за кроком, реалізуючи один проект за іншим, ми бачимо сталий розвиток.
  — Як можете охарактеризувати рік, що минає?
 — Хоча за вікном лише жовтень і маємо ще трохи часу в запасі, проте зроблено вже чимало. Наразі завершуємо дев’ять проектів з освітлення сіл, два — з прокладання водопроводів у селах Лисець та Залісці. Триває робота зі створення Будинків громад. Зокрема, у двох населених пунктах завершуються дві черги робіт проектно-кошторисної документації. Таким чином перекриваються дахи в будинках культури, де одночасно розташовуватимуться ФАПи, старостат, кімната дільничного. Це дуже зручно для людей, коли установи з надання послуг в одному приміщенні.
У Великій Побійній цьогоріч дитячий садочок запропонували розташувати у школі. Там створили чудові умови для перебування малят. Попри перший стандартний супротив, зараз маємо повне розуміння з боку батьків, відчуваємо їхню підтримку в усіх питаннях.
 — Як правило, найбільше, що болить селянам, це місцеві дороги.
  — Звісно, ми не можемо по всіх селах укласти асфальт, однак тверде укатковане щебеневе покриття намагаємося забезпечити. Наші комунальні підприємства «ЖЕО», «Благо-
устрій Дунаєвеччини» над цим працюють повсякчас. В цілому їхніми зусиллями відремонтовано понад 125 тисяч квадратних метрів доріг. Помітно погарнішало й саме місто. Укладено більше трьох тисяч квадратних метрів бруківки.
Що стосується доріг державного значення, то завдячуємо уряду й облдержадміністрації, оскільки на території нашої громади виконаний великий комплекс робіт. Люди дуже позитивно реагують на такий поступ. Окрема подяка за асфальтовану дорогу в селі Рахнівка, де вона була вкрай необхідна.
  — Веліно Владиславівно, нині, коли мова йде про розвиток ОТГ, великі ставки робляться на громадський бюджет. Чи запроваджений такий у вас?
  — Безумовно. Ми його цього року запровадили вперше й відчули, що це якраз те, що об’єднує людей. Вони на власному досвіді переконуються, що є безпосередніми учасниками життя громади та її подальшої долі. Вже бачимо конкретні зміни в селах саме завдяки створенню вуличних комітетів. Із 37 проектів, поданих ними, затверджено 16, які вже переважно завершені. На їхню реалізацію з міського бюджету виділено 800 тисяч гривень. Переважно ініціатори переймалися створенням спортивно-ігрових дитячих майданчиків, тренажерних залів, облаштуванням зон відпочинку тощо. І якщо інвентар закуплявся бюджетним коштом, то фактично весь комплекс необхідних робіт жителі проводять самостійно. Прекрасний актовий зал створили у клубі села Мала Побіянка, яке славиться в районі художньою самодіяльністю.
 Окремо хочу подякувати народному депутату України Олександру Володимировичу Герезі, який повсякчас надає допомогу місту та району, підтримує усі наші наміри та починання.
 — Дякую за розмову.