– Репортаж про нас робитимете? — запитав літній чоловік, коли побачив журналіста, що знімкував на центральному майдані Лісових Гринівців.
— Так, — відповів і відразу поцікавився, — змінилося життя на краще з часу створення територіальної громади?
— Звісно, адже в селі нарешті буде централізоване водопостачання, також радують око відремонтовані школа та садочок.

«Лісовогринівецька сільська об’єднана територіальна громада утворена на півночі Хмельницького району однією з перших в області — 1 грудня 2015 року, — розповів голова ОТГ Віталій Гралюк. — Вісім сільських рад, а це чотирнадцять населених пунктів, вирішили надалі спільно жити та долати труднощі. Бо проблем у нас, в сільській місцевості, вдосталь. Половина населених пунктів не мали централізованого водопостачання та вуличного освітлення. А води в криницях, як ви, мабуть, знаєте, катма. Без сумніву, стан доріг – це проблема у нас, як і у всій державі. На території громади функціонує сім шкіл, шість дитячих садочків. Опалити їх газом — занадто дорого. Уявіть, віддавати близько тридцяти тисяч в зимовий місяць на обігрів однієї школи! Це ж жодних коштів не вистачить».
За три роки існування громади питання опалення майже вирішене. До прикладу, перевели на альтернативні види палива школу і садочок у Стуфчинцях та Лісових Гринівцях. Перехід на інше паливо дозволив зменшити витрати на третину, адже вартість одного кубометру газу для бюджетних установ становить майже 15 гривень. Залишилося перевести ще чотири дитячі заклади на інші види палива, решта установ громади давно не користуються наддорогим газом.
Здійснювати ці важливі соціальні проекти вдається завдяки політиці децентралізації (адже суттєво збільшилися бюджети ОТГ) та виділенню субвенцій з державного бюджету на розвиток громади, які становили у 2016 році — 7,5 мільйона гривень, у 2017 — 5,5 мільйона та 3,5 мільйона гривень у поточному році. Що буде в наступному, Віталій Володимирович не знає, але вже майже вдалося вирішити питання із водопостачанням та вуличним освітленням.
Аби на все грошей вистачило, бо, як видно з тенденції, надходження з держбюджету зменшуються, вся надія покладається на залучення потужних підприємств на територію громади. Одним з таких підприємств стане біопаливна електростанція в селі Печеськи. А це нові робочі місця та надходження податків до місцевого бюджету.