Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 709

Коли Сергію Когуту, успішному фінансисту, багаторічному заступнику начальника –  начальнику Ярмолинецького відділення Кам’янець-Подільської   ОДПІ ГУ ДФС в області селяни запропонували очолити новостворену Солобковецьку ОТГ, що на Ярмолинеччині,  без вагань пішов на вибори.

Бо, стверджує, й самому завжди хотілося покращити інфраструктуру на селі,  життя людей, а ще пекло оте несправедливе розподілення коштів, коли до  села майже нічого не доходило. Та й кожен куточок йому тут рідний. Хоч і народився на Івано-Франківщині, та з п’ятирічного віку проживає у Солобківцях. Сюди, на малу батьківщину, повернулися батьки, тут коріння  дідів-прадідів.
Нині, за рік після створення, зовсім молода Солобковецька громада уже займає друге місце серед малих громад в області і 47 (з 275!) в Україні, а населені пункти, що входять до її складу, не впізнати! І секрет успіху, запевняє мудрий керівник, у простому – вдало підібрана команда, бажання кожного працювати й вчитися та   прагнення щоднини покращувати життя людей.  Шкодують нині лише про одне: пізно об’єдналися, втративши час, а, відповідно, кошти і можливості.
Розпочав Сергій Анатолійович з основного – підбору команди. Радіє, що вона у нього дружна, професійна, «бойова». «Заступником покликав свого конкурента на виборах, колишнього директора музичної школи, однокласника Сергія Бондаря, – розповідає керівник. – На вибори ж бо йшли з однією метою, тож разом і втілювати. Сергій Григорович – прекрасний господарник, без нього не було б і половини того, що нині маємо». Дуже хвалить Сергій Когут і задоволений роботою керуючого справами Анатолія Лиса, економістів Алли Кунди, Ірини Солонинки та інших.
Нині в ОТГ налагоджена робота комунального підприємства, яке  колись   просто вважалося, що є. Добре, хоч без боргів його прийняли. Інфраструктурну субвенцію спрямували на закупку техніки: придбали  екскаватор, трактор  МТЗ-80 І автомобіль ЗІЛ. Зайнялися благоустроєм. Деревину з вирізаних аварійних дерев передали на опалення музичної школи, дитячих садків.
Відремонтували дороги у  Майдані-Морозівському, Корначівці, Проскурівці, Стрихівцях, Глушківцях. Провели освітлення у Майдані й Корначівці, розпочали в Проскурівці. Закінчили підведення водогону, викупивши водонапірну башту. Завершують відновлення свердловини в Солобківцях. До Нового року матимуть ще п’ять кілометрів водогону і ще одну свердловину.
На жаль, довелося закрити Проскурівську школу. «Згідно з законом, якщо у школі 25 і менше дітей, то витрати на її утримання лягають на місцевий бюджет, – пояснює Сергій Анатолійович. – Там було двадцять шість діток і 19 працівників. Якби одна дитина кудись перевелася, заклад обходився б нам   два мільйони гривень на рік. На це аж ніяк не могли піти. Діток до опорної школи нині довозить автобус, у ній багато секцій і гуртків, що учням і батькам дуже подобається. Частину  працівників працевлаштували, деякі поки що на біржі. А ось добротне, відремонтоване, утеплене приміщення пустує. Тут можна облаштувати центр відпочинку чи санаторій, адже й місцина прекрасна. Тож віримо, що знайдуться охочі».
В ОТГ три школи, триста тисяч гривень виділили з бюджету на їхнє забезпечення. 100 тисяч освітньої субвенції спрямували на оснащення кабінету біології і географії в опорній школі. А що вже капітально відремонтовані-оснащені кабінети молодших класів, у чому, навіть фермери місцеві  допомагали. На належному рівні тут ФАПи, значно збільшили надходження і від залучення податків. Зробленого не перерахувати. У планах – ще більше! Серед найосновнішого –  ремонт доріг і водогони…
У розіграші мікропроектів планують спортивний майданчик. А ще неодмінно – реконструкцію знакового для села приміщення – старої школи – побудованої колись із матеріалів розібраних костелу і церкви… Та й взагалі, планів-задумок чимало. Тому Солобковецьку громаду очікує стрімкий розвиток. За мінімальне набиття гуль у новій справі керівник ОТГ дякує Центру розвитку місцевого самоврядування, що завжди проводить семінари, тренінги, дає можливість черпати досвід і ділитися ним.
Серед численних нагород у кабінеті Сергія Когута й грамота від партії «За конкретні справи» у номінації «Не може  жити спокійно!». Доволі влучна характеристика. Побільше б нам таких керівників!