Не всюди процес утворення територіальних громад іде гладко та поступально. І навіть не люди стоять на заваді об’єднанню, а амбіції посадовців. Десь голова райдержадміністрації вставляє палиці в колеса поступу — як же випустити частину, а то й цілий район з-під контролю. Десь сільські голови чинять супротив. Воно й зрозуміло: нині ти все-таки голова, нехай і сільради, завтра — якийсь незрозумілий староста. Як у приказці: краще бути головою мухи, ніж хвостом лева. Але, на щастя, не все залежить від керівників — остаточно свою долю вирішують таки люди, громади. Лише треба їх переконувати в перевагах життя в ОТГ. Бо це передусім гроші з державного бюджету на покращення їхнього ж добробуту. Хіба ж у Старій Ушиці побачили би мільйони на розвиток інфраструктури, якби не об’єднання? Отримали б воду? Дорогу? Звісно, ні. Нині матимуть, хоча попервах — у 2015-му — утворити громаду не вдалося, вийшло з другого заходу — в 2017-му. І вже є кошти, є перші позитивні здобутки.

— У 2015 році я працював Грушківським сільським головою, — розповідає нинішній очільник Старо-
ушицької селищної громади Анатолій Тимчук. — Тоді навіть не звертав уваги на процеси, які відбувалися ззовні, якісь об’єднання, тергромади. Мав свій клопіт. Тим паче, що тоді наші населені пункти так і не дійшли згоди та не згуртувалися. Ще рік минув, а з ним прийшло і розуміння перспективності ОТГ. Багато спілкувався з директором центру розвитку місцевого самоврядування Сергієм Яцковським, усвідомив: громади — це крок уперед, розвиток нашого краю. Передусім гроші на найнеобхідніші потреби. Тому навесні 17-го грушківські депутати й ініціювали повторно «об’єднавчі» потуги. Ми їздили навколишніми селами, переконували, проводили громадські слухання. Зазначу, легко не було. Але вдалося, спромоглися! І наприкінці минулого року на теренах Хмельниччини з’явилася ще одна громада — Староушицька.
Як вже згадувалося, ОТГ держава фінансує чималими коштами. Два мільйони виділили цій південній громаді. Ще майже три мільйони вдалося отримати на соціально-економічний розвиток. За ці кошти Анатолій Тимчук особливо вдячний народному депутату Володимиру Мельниченку, який допоміг з їх виділенням. Передусім їх вирішили вкласти у водогін у Старій Ушиці. «Хіба нормально, — запитує голова ОТГ, — якщо в лікарню та санаторій «Дністер» вода надходила з перебоями? Вирішили навести лад і зараз активно ведуться роботи на водогоні. Чотири кілометри труб проклали. Після цього перейдемо до дороги до лікарні та санаторію. Півтора мільйона гривень уже виділено».
Окрім цих стратегічних для громади проектів, зробили частково дороги в селах Рункошів і Подільське; частини доріг до будинків та дитячого садочка в Старій Ушиці. Також громада вирішила реформувати комунальне підприємство, купити для нього трактор, щепобій, а також придбати новий шкільний автобус за кошти обласного бюджету зі співфінансуванням 30 відсотків із бюджету Староушицької селищної ради.
— Ми розчистили парки, кладовища, — продовжує розповідати Анатолій Тимчук. — В закладах освіти плануємо встановити модульні котельні на твердому опаленні, що дасть можливість витрачати значно менше коштів на опалення. При цьому зекономлені кошти можна буде спрямувати на інші видатки. Поки що ведеться робота з розробки проектно-кошторисної документації. Роботи дуже багато, ідей розвитку громади теж, але й люди в нас завзяті. Тож разом будемо поступово втілювати задумане в життя.