Прикро, але, як нещодавно стало відомо, Славутська районна рада, якій існувати лишилося три чисниці, вдалася наостанок до брудних заходів з «підпільної» перереєстрації деяких установ, які досі здійснювали свою діяльність на території міста.

Так, Славутський районний трудовий архів перереєстровано у селі Цвітоха, а Славутський районний будинок культури у селі Улашанівка. Є інформація, що така ж доля чекає й Славутську районну бібліотеку, спроби ліквідації якої уже були.
Нагадаю, що на численні прохання громадян у 2017 році на сесії Славутської міської ради розглядалося питання про об’єднання міської бібліотеки з районною в єдиний бібліотечно-культурний та інформаційний комплекс дозвілля. Рішення про створення такого комплексу було вже навіть погоджено Міністерством культури України, про що свідчить лист №66/22/26-17 від 05.05.2017 року, адресований Славутській міській раді, але раптом керівництво району вирішило, що об’єднання — не на часі.
Такі дії очільників району важко пояснити, адже ці люди живуть і працюють саме у Славуті, їхні діти відвідують міські школи та садочки.
Варто наголосити, що саме за рахунок місцевих податків здійснюється фінансування об’єктів соціально-культурного розвитку території, заходів по соціальному захисту населення, благоустрій міста, енергозбереження, будівництво та реконструкція об’єктів, а також витрати, пов’язані з розвитком місцевого господарства та інші заходи місцевого значення.
Найнеприємнішим у цій, так і хочеться сказати, оборудці є той факт, що тишком-нишком, не повідомивши ні міську владу, ні Міністерство фінансів, вони все зробили по-своєму. А повідомити всі зацікавлені сторони необхідно було хоча би для того, аби вчасно здійснити коригування податкової бази.
Важко пояснити цей «майновий сепаратизм» і з юридичної точки зору. Адже, згідно зі ст. 63.3 Податкового кодексу «з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку)».
Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» передбачена додаткова дотація місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.
Із загального обсягу додаткової дотації, рішенням Хмельницької обласної ради встановлено частку бюджетів районів та об’єднаних територіальних громад — 57 відсотків (районів — 28,5 відсотка, об’єднаних територіальних громад — 28,5 відсотка), обласного бюджету — 40 відсотків, а міст обласного значення — лише 3 відсотка!
І це при тому, що сьогодні більша кількість дітей навчається саме у міських школах, і їхня кількість щороку зростає. Так, лише в Славуті останній навчальний рік у загальноосвітніх закладах стало навчатися більше на 154 учні. До того ж, все більше сільського населення обирає для проживання районний центр.
Попри те, що сьогодні ми отримали мізерну дотацію, то свої ж колеги підло «крадуть» у нас кошти.
Це один бік медалі. З іншого, хочеться зауважити й те, що у 2015 році нами була проведена колосальна робота зі створення Славутської об’єднаної територіальної громади. Ми провели зустрічі в кожному населеному пункті Славутського району, громади яких виявили бажання об’єднатися з нами. На загальних зборах сільських рад були прийняті відповідні рішення про об’єднання саме зі Славутою. Проте, на превеликий жаль, сьогодні посадовими особами Славутської районної державної адміністрації та ради проводиться деструктивна робота, щоб завадити об’єднанню. Тобто люди, які, згідно зі своїми посадовими обов’язками, мали би сприяти цьому процесу, їздять у села за державний кошт та переконують ті ж таки громади від’єднуватися від міста. Чим вони керуються? Пояснення зрозуміти важко…
Я впевнений, що міська і районна влада, як партнери, повинні працювати на благо своїх жителів, в інтересах кожної родини, аби забезпечити людям комфортні умови життя, адже це і є головний пріоритет нашої спільної роботи.
P. S. Як стало відомо редакції «Подільських вістей», завтра, об 11 годині, в приміщенні Славутського «білого дому» відбудеться черговий раунд «дерибану» приміщень і майна районної ради. Наші кореспонденти мають намір побувати на цьому «заході» і поінформувати читачів про всі його деталі.