Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 795

Навряд чи можна було би мати чітке уявлення про зміни, які останнім часом відбулися на території Чемеровецької об’єднаної територіальної громади, якби не побачили усе, про що доводилося чути, на власні очі. Голова ОТГ Олександр Собань (на фото ліворуч), з’ясовується, теж прихильник того, що краще один раз побачити, аніж сто почути.

Нове обличчя селища
Тому ми просто ідемо вулицями Чемеровець, і я зауважую для себе, наскільки привабливим став райцентр. Перше, що впадає у вічі, — він позбувся сірості. Клумби з осінніми квітами, оригінальні рішення в дизайні — це, здавалося б, деталі, але вони насамперед впливають на настрій і враження. Їх обов’язково підсилить «Алея громади», посереди-ні якої встановлений знак Магдебурзького права. Саме тут на вимощених посеред бруківки плитах — назви усіх 34 населених пунктів, які увійшли до складу Чемеровецької ОТГ. Відразу пригадується всесвітньовідома алея зірок, щоправда, тут увіковічені назви населених пунктів, які нагадують про рідні і дорогі місця. Залишені й порожні — для тих сіл, що згодом приєднаються до великої громади, яка нині налічує понад 23 тисячі осіб. М’яке світло ліхтарів, безкоштовний Інтернет, аромат осіннього листя, квітів — вже напевно це місце для багатьох стало одним із улюблених.
Враження про селище, це, без сумніву, і враження про його жителів. Бо саме вони підтримують і творять все, що бачимо довкола. Чисті вулички і розподіл сміття — це їхні старання. Ремонт покрівель у багатоповерхівках, будматеріали, на які виділяють кошти з ОТГ, — вияв їхньої згуртованості, їхніх зусиль, щоб правильно розпорядитися такою можливістю і зробити свій дім комфортнішим. Так, до речі, вдалося відремонтувати п’ять багатоповерхових будинків у селищі. Тож бажані зміни — не лише спостереження збоку, це — участь кожного, хто долучається навіть до найменших позитивних зрушень.
Не впізнати нині і дві вулиці, які повністю встелені бруківкою. Матеріал закуповували у місцевого виробника, ремонт вели місцеві спеціалісти. За підрахунками, ця «окраса» обійшлася бюджету громади удвічі дешевше в порівнянні з тим, якби довелося укладати асфальт.
І вже, звісно, не можна оминути увагою місцевий стадіон, який після тривалих робіт зовсім скоро здадуть в експлуатацію. Об’єкт, щоправда, є комунальною власністю районної ради, та дуже імовірно, що утримувати його з часом доведеться місцевій громаді. Хоч яким буде рішення, але вже тепер селищна рада оплачує роботу сторожів стадіону, якому позаздрять у будь-якому населеному пункті області. Загалом, наголошує Олександр Володимирович, спортивне життя Чемеровець виходить на значно вищий рівень. Насамперед — завдяки спортивному комплексу, збудованому народним депутатом України Олександром Герегою. База спорткомплексу така потужна і різноманітна, що охочих записатися у секції — хоч відбавляй. Завдяки співпраці з нардепом, вдалося відремонтувати й фасад місцевого Будинку культури, що поряд, і заручитися підтримкою інших планів. Із неприхованим задоволенням Олександр Собань говорить про те, що нарешті для дітей, молоді створені якнайкращі умови для фізичного розвитку.
Згадує голова ОТГ і про суттєві зміни в освітній галузі їхньої громади. Проект «Нова українська школа» в НВК №1 є яскравим свідченням цього. Приміщення опорного навчального закладу, де навчається 566 дітей, де розмістився ще й міжшкільний виробничий комбінат із 211 учнями, утеплили, замінили вікна, двері. Тут збудували майданчик зі штучним покриттям для міні-футболу. Поряд ще один — стадіон з тренажерами. За задумом голови, на території закладу встановлять, крім того, ігровий майданчик. Варто додати, що оновилася й навчальна база НВК №1. На 22 інтерактивні комплекси, інші технічні засоби для оснащення кабінетів витратили майже два мільйони гривень. А загалом вартість проекту складає понад 9 мільйонів гривень, і третину коштів на його реалізацію спрямувала об’єднана громада.
Старі проблеми — долають
Ще з глибокої давнини ведеться, що найбільшою проблемою у нас були і залишаються дороги. Та, схоже, на Чемеровеччині ця стара «істина» скоро буде неактуальною. Відтинок дороги від Чемеровець до села Бережанка, який «випробовуємо» з керівником громади, стелиться, як у пісні, рівною стрічкою. Ще донедавна тут були такі ями, об’їжджаючи які, нападала «гикавка». А нині — відчуйте різницю! Рівний, гладенький шлях, по боках якого встановлені ліхтарі зі світлодіодними лампами, що освітлюють дорогу і тротуар. Завдяки сприянню голови облдержадміністрації Вадима Лозового та підтримки народного депутата України Сергія Лабазюка, вводить у курс справ Олександр Собань, мають таку чудову дорогу, про яку мріяли хтозна скільки.
Критична ситуація була і в Андріївці, адже через усе село пролягала ґрунтова дорога. Великовантажні машини, які постійно курсують, здіймали таку куряву, що люди задихалися від неї. І хоч виділені державні кошти на прокладання асфальту були передбачені на інші ділянки, голова ОТГ зумів переконати Службу автомобільних доріг облдержадміністрації, інші інстанції у першочерговій необхідності будівництва дороги через село. В цьому році проект реалізували. Місцеве населення надзвичайно вдячне, що болючу проблему розв’язано.
На місцях і справді у потребах орієнтуються краще, тож прохання Чемеровецької ОТГ спрямувати державні кошти на будівництво півтора кілометра дороги від Слобідки-Смотрицької до Вишнівчика — це теж відчутний крок назустріч потребам громадян. Наступного року планують прокласти якісну дорогу і до села Сокиринці, інших сіл, де ця проблема залишається актуальною.
Багато хто не вірив, що вдасться успішно вирішувати ще одне болюче питання — водопостачання. Проте це вже очевидний факт: у селах Почапинці, Садове, Шидлівці, Кугаївці, Красноставці, Залуччя, Демківці, Свіршківці, Чорна — розпочаті, тривають, а подекуди завершені роботи із прокладання, ремонту, налагодження водогонів. Лише один перелік сіл, які будуть забезпечені водою, свідчить про великий обсяг робіт і коштів, що спрямовуються на реалізацію соціальних проектів.
Конкретні завдання у зв’язку з цим отримують працівники комунального підприємства, створеного при об’єднаній територіальній громаді. Люди мають роботу, хорошу зарплату і зацікавлені, щоб підприємство отримувало ще більше замовлень, могло утверджуватися.
Командна робота
Усі переміни, про які згадуємо, — зримі. І сталися вони за короткий проміжок часу — якихось два роки, вкотре засвідчуючи: якщо розумно розпоряджатися коштами, буде і результат. Йому дивувалися навіть литовці, із Зарасайської громади, що є дружним партнером Чемеровецької ОТГ. Широкомасштабність робіт, їх інтенсивність справді вразила гостей і перекреслила сумне уявлення про країну. Ми ж не забули поцікавитися в Олександра Собаня, звідки у нього такий господарський хист? З’ясовується, у керівника селищної громади 22 роки освітянського стажу. Працював директором кількох шкіл в рідному районі, обирався депутатом райради, а в 2011-ому перейшов на державну службу. Обіймав посаду заступника голови райдержадміністрації, спочатку у Чемеровецькому, потім у Гусятинському районі на Тернопільщині. Був сільським головою, був безробітним. «Життєві гойдалки» — так по-філософськи характеризує той період Олександр Собань. А успіхам, яких досягли сьогодні, завдячує своїй команді.
— Я ретельно підбирав кадри, вибирав кращих з кращих. Для мене головними були два критерії у кандидатів: фаховість і порядність, — розповідає керівник. — Не прогадав. Моя команда — це енергійність, креативні ідеї, бажання їх реалізувати. Це — надійність. І попереду ще дуже багато спільної роботи.