В умовах глобальної фінансово-економічної кризи світ перебуває у пошуках нової моделі та взаємодії для створення більш сучасних механізмів економічного розвитку. В цьому плані дуже перспективною виглядає мегапроект «Один пояс — один шлях», який вже реалізується на практиці. Його запропонував Китай, об’єднавши два раніше окремих проекти – «Економічний пояс Шовкового шляху» та «Морський шовковий шлях». Він охопить 80 країн, 65 відсотків населення планети і матиме фінансово-економічну складову на фантастичну суму – 21 трильйон доларів!
У свою чергу «Економічний пояс Шовкового шляху» складається із трьох гілок: північної, центральної і південної. Перша з них протягнеться із Китаю в Європу, зокрема через Україну і нашу область. Завдяки цьому Хмельницький може стати його важливим логістичним вузлом.
До слова, мегапроект «Один пояс — один шлях» передбачає широке співробітництво саме між регіонами і містами. Державні структури досить громіздкі та незграбні для його реалізації.

Загадкове місто Іу
У народі кажуть: «Хто рано встає, тому Бог дає». Тут нам пощастило. Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин встиг двічі побувати у Китаї. І знайти там серйозний проект та його інвесторів. А також місто, яке б можна було взяти за приклад. Ним виявилося Іу, розташоване у провінції Чженцзян.
Двадцять років тому воно було маловідомим, зі слабкою економікою і соціальними проблемами. Але завдяки інноваційним підходам стало одним із найпопулярніших торговельних майданчиків світу, міжнародним центром он-лайн торгівлі і логістики. Товарообіг тут становить понад 40 мільярдів доларів, а населення виросло до 1,7 мільйона жителів.
Іу – одне з найсучасніших міст Китаю, де реалізуються амбіційні соціальні і будівельні проекти. Славиться воно і високим рівнем та якістю життя. Варто сказати, що Іу за всіма показниками входить до п’ятірки найбільш розвинутих середніх міст, яких у Піднебесній нараховується понад три тисячі. Минулого року це місто відвідало 70 мільйонів туристів!
Його досвід і вирішив запозичити Олександр Симчишин. Гарно презентувавши три тижні тому в Китаї можливості Хмельницького, він зацікавив тамтешніх менеджерів та інвесторів. Розпочалися ділові переговори, що зрештою увінчалися першим успіхом.
Делегація під патронатом генерального секретаря «Альянсу міст Шовкового шляху» пані У Бісю, яка є ключовою постаттю у цьому мегапроекті, прибула на береги Південного Бугу з метою ближче познайомитися з Хмельницьким, розповісти про особливості мегапроекту та місто Іу, домовитися про співробітництво і підписати меморандум.
Наші козирі
Хмельницький є досить привабливий для реалізації проектів та інвестицій. На переконання Олександра Симчишина обласному центру цілком до снаги стати потужним експортно-імпортним транспортним вузлом. Ми дуже вигідно розташовані географічно, гарно вписуємося в концепцію мегапроекту з огляду на наші економічні можливості і можемо бути цікаві Китаю з точки зору логістики.
За словами головного фахівця комунальної установи «Агенція розвитку Хмельницького» Лілії Курій рушієм економіки нашого міста є малі і середні підприємства, зосереджені передусім у сфері торгівлі і послуг, промисловості, пошиття одягу, виробництві продуктів харчування та інтенсивному ІТ–секторі. Агенція розробила систему супроводу іноземного інвестора. Його основними складовими є інвестиційні паспорт та портал міста. У Хмельницькому планується створити індустріальний парк. Мерія виділила для нього чималеньку земельну ділянку.
Начальник Хмельницької митниці Іван Бережнюк розповів, що торгівля з Китаєм пожвавлюється. Протягом нинішнього року 69 підприємств імпортували товари з Китаю. Ця динаміка становить 41 відсоток росту до аналогічного періоду минулого року. Збільшився обсяг імпортних товарів з Піднебесної в цілому. У вартісних показниках плюс 73 відсотки. Ввезено товарів на суму понад півмільярда гривень. Відрадно, що експорт зріс на 124 відсотки.
Важливу роль у торгівлі з Китаєм виконує «Нова пошта». На Хмельниччині вона має 72 відділення, де працює 800 чоловік. Зараз в обласному центрі будується новий сортувальний термінал. Другий за потужністю в державі. Він стане до ладу на початку наступного року. Звідси відправлятиметься 2000 посилок за добу. На ньому працюватиме 200 чоловік. Якщо на нинішньому терміналі вантаж затримується 7 годин, то на новому буде лише 20 хвилин.
Президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталія Бєлякова окреслила основні напрямки, за якими ми можемо бути цікавими китайським партнерам, а вони нам.
З Піднебесної ввозиться велика кількість швейного обладнання, матерії і фурнітури. Це сьогоднішня реальність ділових стосунків. Але потрібно зазирати в майбутнє і мати на увазі індустріальний парк у Хмельницькому, де можна налагодити виробництво електромобілів і електробусів. Ми також могли би збирати будь-яку електронну і електротехнічну начинку.
Масштабною була й інша пропозиція Наталії Бєлякової. Китай веде активну політику зі створення вільних економічних зон за кордоном. Створення такої у нас, та зручне розташування і логістика Хмельницького значно спростила б доставку з Китаю до європейських країн. Вона також запропонувала відкрити виставку хмельницьких товарів у Китаї і китайських товарів у нашому обласному центрі.
Чай, який п’є Сі Цзіньпін
У Піднебесній знають про Хмельниччину не тільки як про торговий центр. Однією з улюблених книг її громадян є «Як гартувалася сталь», написана нашим земляком Миколою Островським. Вони навіть зняли за її сюжетом багатосерійний фільм, який можна подивитися в Інтернеті. Щоправда, герої розмовляють у ньому китайською мовою, бо кінострічка ще не перекладена українською.
Цікаво було почути міркування з приводу перспектив нашого міста від голови правління компанії Hunan Jiangzhe Yiwu Цзян Венчао та генерального менеджера Hunan Xiangzhe Yiwu Жанг Чуанг, які розповіли про історію успіху міста Іу та зауважили, що Хмельницький перебуває нині у значно кращій стартовій позиції, ніж двадцять років тому.
Вони вже бачать широкі можливості для співпраці у сферах торгівлі, логістики, туризму та медицини.
Олександр Симчишин і пані У Бісю підписали меморандум та обмінялися подарунками. У Китай поїде картина з подільським краєвидом, а гості мерії ласуватимуть оригінальним зеленим чаєм. Він зібраний у місцевості, де працював нинішній Голова КНР Сі Цзіньпін і є його улюбленим напоєм.
Даруючи його, пані У Бісю зауважила, що чай, якому три роки, є чудовим напоєм, а після семи років витримки справжніми ліками. Таким чином вона натякнула на терпіння.