Вже зранку в невеличкій церкві Малої Побіянки, що в Дунаєвецькому районі, зібралося чимало народу. 8 листопада – День святого великомученика Димитрія — храмове свято села. Цього дня жителі Малої Побіянки збираються, аби у щирій молитві просити у Всевишнього здоров’я для всіх та благополуччя для рідного села. Ці традиції підтримують здавна, недаремно до відродження церкви долучилася чи не кожна сім’я, зробивши свій посильний внесок.

А по обіді мало не всі місцеві жителі зійшлися до сільського Будинку культури. Вперше за багато років він зібрав бажаючих бути учасником сільських святкувань.
— Є чимало скептиків, які не вірять, що сьогодні в таких невеличких селах як Мала Побіянка, Притулівка, Заглосна, що належать до цього старостинського округу, можуть бути позитивні зміни, що такі населені пункти не залишаться сам на сам зі своїми проблемами, — ділиться думками Микола Островський, секретар Дунаєвецької об’єднаної територіальної громади. — Проте Будинок культури у Малій Побіянці – яскраве свідчення того, що потреби сіл враховуються, що в об’єднаній територіальній громаді значно ширші можливості до реалізації задумів. Вкладені кошти в місцевий дитячий садочок, у ремонт доріг. Переконаний, що й надалі тут будуть втілені нові проекти, село розвиватиметься.
Цим змінам насамперед люди завдячують голові Дунаєвецької ОТГ Веліні Заяць, депутату, яка представляє їхні інтереси у Дунаєвецькій міській раді, Людмилі Красовській, усьому депутатському корпусу міської ради.
— Минулого року люди змушені були тіснитися в одній невеличкій кімнатці цього Будинку культури, адже в залі, де мали би проходити урочистості, стеля провалювалася, в окремих місцях – дірки. Ну, не може село обходитися без клубу, — розповідає Людмила Красовська. — І ми вирішили свої сили спрямувати на його відновлення. В минулому році вдалося перекрити приміщення, а вже в цьому – реалізували наші проекти щодо внутрішнього упорядкування, зокрема – повного оновлення стелі. Хоч обсяг робіт був досить таки об’ємним, але завдяки вперше запровадженому використанню громадського бюджету, прозорому голосуванню наш проект виявився у числі переможних, і затрати на ці роботи були незначними, — додає Людмила Євгенівна.
— Сьогодні нарешті і наш вокальний колектив «Калинонька» під керівництвом директора Будинку культури Юрія Паланицького має змогу виступити на сцені, маємо куди й гостей запросити – он якими гучними оплесками вітають хор ветеранів з Дунаєвець, — каже староста Василь Глупак, — Вперше наші вихованці дитячого садочка побачили «велику» сцену. Вчилися тримати мікрофон, і нині їх дебют. Хіба заради таких хвилин не варто було реалізувати цей проект? – ставить запитання Василь Васильович і додає: — Ми щиро вдячні нашому депутату за допомогу в написанні проекту, за велику організаційну роботу, вдячні керівництву ОТГ за всебічну підтримку, за те, що до нас дослухаються, ідуть назустріч.
Сільський староста каже, що планів, які намагатимуться втілити в життя, у них немало. Тож наступного року на своє храмове свято, сподівається, Мала Побіянка радітиме новим успіхам.