Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 967

Понад рік тому відбулися перші вибори до Красилівської об’єднаної територіальної громади. Тоді жителі обрали міським головою Нілу Островську — тендітну жінку з великим управлінським досвідом (п’ять років на посаді міського голови, ще два — на посаді голови райдержадміністрації). Ніла Василівна та її фахова привітна і переважно жіноча команда щодня докладають зусиль, щоб утримати рівень надання послуг адміністрування на належному рівні.
Познайомитися із менеджерами Красилівської ОТГ журналістам вдалося під час прес-туру до громади, організованого Хмельницьким регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС.

Практично перше, що роблять всі громади області зокрема, та й України загалом після утворення ОТГ — це освітлення і водогони. І Красилівська ОТГ не стала винятком. У шести сільських радах вулиці освітлюються. «У Красилові ми вже звикли, що в нас усю ніч світять ліхтарі на вулиці, — зазначає Ніла Василівна. — А в багатьох селах такого не було і близько, тож люди дуже позитивно сприймають роботу в цьому напрямку. Був період, коли ми пробували економити, вимикали світло вночі, проте швидко відмовилися від такої ідеї. Економити на безпеці людей недоречно. Для селян громади це новинка і вони дуже задоволені. Де беремо кошти на це? Маємо свої ресурси, до того ж, ці витрати не такі масштабні, щоб економити на безпеці громадян».
До речі, у напрямку запровадження програми безпеки тут планують встановити по місту камери спостереження. Уже закупили сервер, що з’єднаний з Нацполіцією, виділили кошти, придбали та встановлюють відеокамери. Камери будуть встановлені як в громадських місцях, так і в школах.
Наступний крок — водогони по селах і в приватному секторі Красилова. Децентралізація забезпечила більші надходження до бюджету, а це дало змогу виділяти власні ресурси на прокладення мереж постачання води. За рік побудовано понад 10 кілометрів водогонів. Це дає доступ і містянам, і селянам до найважливішого ресурсу, адже і досі зберігається тенденція до пересихання криниць.
 «Найбільша наша гордість, — продовжує міський голова, — це дороги у селах. Села, які до нас приєдналися, отримали по ділянці з гарним, капітально відремонтованим асфальтним покриттям. У населених пунктах довжина таких доріг — від 370 до 560 метрів. Це наче невеликі ділянки, але розташовуються вони у центрі сіл. Коли сюди заходила техніка, це викликало приємне здивування у місцевих жителів, адже дороги не ремонтувалися десятиліттями».
Кошти на ремонт доріг у селах залучали із трьох джерел: понад два мільйони гривень — субвенція на розвиток інфраструктури Красилівської ОТГ, майже 5 мільйонів із міського бюджету. А ще залучили кошти аграріїв. Кожен, хто обробляє землі на території громади, за соціальною угодою сплатив по 300 гривень з гектара землі. Таким чином капітально відремонтували понад 10 тисяч квадратних метрів асфальтованих доріг, відповідно 40 тисяч квадратних метрів доріг із твердим покриттям було грейдеровано та підсипано.
«Нам пощастило, — починає розмову про освіту Ніла Василівна, — бо на території нашої громади немає шкіл, які потребують невідкладної оптимізації». Тож тепер залишилося працювати тільки на розвиток. Саме тому в селі Чепелівка планують побудувати дитсадок, якого дуже не вистачає. Наразі тут є група підготовки до школи, яка працює по три години на день. Але у селі, де живе майже 1000 людей, є запит на дитячий садочок. Місцева влада потурбувалася про виготовлення проекту, і за кошти громади наступного року планується зробити реконструкцію частини приміщення школи під дошкільний заклад. Умови дозволяють, адже у школі, що розрахована на 300 дітей, навчається більше ста. Тож цілком можна відвести приміщення під садочок.
Також у громаді створений інклюзивно-ресурсний центр. Харчування учнів шкіл ОТГ для початкових класів (1-4 клас) фінансується за кошти міського бюджету, в дитсадках — співфінансування батьків та міської казни.
Мабуть, єдине, чим поки що повноцінно не може скористатися Красилівська ОТГ — це мережа первинної медицини. ПМСД досі на балансі району, і райрада передавати її поки що не збирається. «Це дивно. Але на все свій час. Сьогодні віддаємо майже 11 мільйонів медичної субвенції на район. Думаємо, що найближчим часом ситуація зміниться», — зазначають міські самоврядці.
«Дбаємо і про чистоту в громаді. Мабуть, рівень життя людей покращується, — каже Ніла Островська з посмішкою, — сміття щороку стає більше і більше. Люди більше купують, і більше викидають речей. Тож, аби вивозити відходи, ми придбали сміттєвоз марки Форд. Його особливість у тому, що він за один рейс може зібрати сміття по всьому Красилову. Всередині відходи спресовуються, тому вміщується такий великий об’єм. Він обійшовся дорого — понад три мільйони гривень, проте техніка дуже економна, і споживає лише 20 літрів пального на день. А старіші сміттєзбиральні машини відправили на села. Там вивозять сміття двічі на місяць. Жителі сіл ініціювали вивезення сміття, підписують активно договори, готові платити за цю послугу. По селах тариф удвічі нижчий з людини, ніж у місті, і складає 7 гривень».
Щодо бюджету Красилівської ОТГ, то він складає майже 180 мільйонів із трансфертами на освіту, медицину тощо. Більше половини — понад 100 мільйонів складають власні надходження. Це хороший показник. На території працюють підприємства, ПДФО надходить у громаду (60 відсотків від загального обсягу цього податку) і складає основу казни міської ОТГ. На сьогодні бюджет має надлишок доходів на одного жителя, тож іде вилучення у розмірі півмільйона гривень. На наступний рік урядовці запланували реверсну дотацію у розмірі майже 2,2 мільйона гривень. Щоб не втратити цих коштів, місто терміново вирішило приєднати ще сільради. Відтак кількість населення зросте і кошти можна буде спрямувати на розвиток громади.
Ще один резерв — виведення з тіні незареєстрованих працівників. Держава дала для цього всі інструменти, тож у громаді є інспектор з праці, основні повноваження якого — сприяти легалізації праці громадян.
А що ж у стратегічних планах? Відповідь міського голови була коротка: «Ми потребуємо переробної промисловості. Буде переробка — будуть робочі місця і розвиток для тих, хто працює в селі. А це, мабуть, основне на сьогодні». До речі, саме із визначенням стратегічних пріоритетів громада почне працювати зовсім скоро, адже нещодавно Красилівська ОТГ перемогла у конкурсному відборі і стала однією з десяти міст нашої держави, де фахівці Асоціації міст України розроблятимуть стратегії розвитку.
 «Ми зрозуміли, що робимо все правильно, коли до нас вирішили приєднатися села. Це стало найвищим показником схвалення нашої роботи в ОТГ», — каже Ніла Василівна. Станом на сьогодні запущена процедура приєднання Чернелівської сільської ради (а це 6 сіл) до Красилівської ОТГ. Уже прийняте початкове рішення сільською та міською радами. Далі — висновок ОДА щодо відповідності вказаних рішень до законодавства України, а потім остаточні рішення місцевих рад. «Жителі Чернелівської сільради покладають великі надії на ОТГ, — підтримує розмову селищний голова Наталія Українець, — адже міська влада якнайшвидше планує налагодити автобусне сполучення із містом, а це найгостріша проблема наших населених пунктів».
Після приєднання Чернелівки у районі залишиться ще понад 20 необ’єднаних рад. Усі вони рано чи пізно відійдуть до вже створених ОТГ Красилівщини.
А поки сільради думають, і отримують останні бенефіції з самостійного господарювання з меншими коштами і значно меншою відповідальністю, ОТГ області — і Красилівська яскравий тому доказ — мають шанс на розвиток, який вони успішно реалізовують.