Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 801

Ще донедавна питання води і стоків у Полонному були «головним болем» і для жителів, і для влади міста. Ще б пак, адже водогони і очисні споруди в місті над Хоморою споруджувалися ще за часів «раннього Брежнєва» — наприкінці 70-х років. Особливого клопоту завдавали стоки, для очистки яких місто використовує споруди, зведені колись для потреб міської лікарні — у 1974-му.

— Очисні тоді робили за старою технологією, — пояснює директор Полонського міськводоканалу Володимир Нагорнюк. — Відстійник для стоків завантажували щебенем. Що могло — осіло, а все інше — йшло в річку Хомору, а за нею, нижче за течією, — Понінка.
Так було, та з приходом до влади команди амбітного Франца Скримського — і Полонне не тим стало, і Хомора-річка не та. Вирішення питання водопостачання і водовідведення Франц Францович визначив для себе першочерговим. Як і  проблему води в Полонному, яка теж із бородою.
Гамарнянське водосховище, з якого «п’є» воду райцентр — як калюжа. Його глибина — 150 сантиметрів, а потрібно —3-5 метри! Та й водогони — дірка на дірці, тож половина води «дорогою» до споживача — втрачається. Точніше — втрачалася. Бо хто був у Полонному останнім часом, бачив: місто — суцільний будівельний майданчик. То втілюється в життя грандіозний план заміни старого чавунного водогону на сучасний — пластиковий. Вартістю близько 50 мільйонів гривень. У загальному ж підсумку в місті над Хоморою буде замінено понад півтора десятка кілометрів труб. А це дасть змогу задіяти всі законсервовані досі свердловини й гарантувати, що якісна вода, без втрат — у 100-процентному об’ємі буде надходити до споживачів.
Паралельно з реконструкцією водогону повним ходом здійснюється спорудження нових очисних споруд кошторисною вартістю 12,5 мільйона гривень. Бо, погодьтеся, — новий водогін без нових очисних споруд, це нібито одну ногу в нові туфлі взути, а на іншій — старий капець залишити! Тендер на спорудження станції очистки, проведений на початку осені, виграло ТОВ «Білдермакс» із Шепетівки, яке зобов’язалося до 31 грудня 2018 року закінчити всі роботи і, схоже — слова свого (тьху-тьху, щоб не наврочити) дотримає. Бо працюють білдермаксівці вдень і вночі й навіть — без вихідних і передоплати.
— Нова очисна станція, яка розрахована на очистку тисячі кубічних метрів стоків за добу, раз і назавжди вирішить каналізаційну проблему Полонного, — зазначає заступник міського голови Віктор Яськов.
Судячи з того, що станція працюватиме за принципом аеротенку — штучного біологічного очищення стічних вод за допомогою бактерій і повітря, стічна вода повертатиметься у Хомору чистішою за ту, що потрапила до водогону.