Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 656

Міністерство соціальної політики підготувало проект постанови щодо монетизації пільг та субсидій. Планується, що монетизація проходитиме у три етапи.

Перший: з 1 січня 2019 року. З цього дня гроші будуть надходити на рахунки тих громадян, які вперше звертатимуться за отриманням субсидії.
Другий: з 1 травня 2019 року. Монетизуються пільги та субсидії тим, хто отримує їх уже протягом кількох років, у тому числі користується ними в літній період.
Третій: з 1 жовтня 2019. Тоді, за попередніми планами, монетизація запрацює на повну. І всім отримувачам пільг та субсидій на рахунки надходитимуть «живі» гроші.
Правила надання житлових субсидій не змінюватимуться. Будуть враховуватися, як і тепер, лише два фактори: розмір витрат на житлово-комунальні послуги та доходи.
Урядовці пояснюють, що заощаджені протягом опалювального періоду кошти, які опиняться на рахунку, будь-яка сім’я зможе використати на свій розсуд.
Як насправді запрацює монетизація, покаже час. Поки що ж народ знову остерігається, чи не «вріжуть» у зв’язку із цим норми споживання енергоносіїв? Чи не доведеться мерзнути ще більше, максимально прикручуючи крани, аби вкластися у перераховану суму? Окрім того, як заощаджувати тим, хто проживає у будинках з централізованим опаленням?
Питань багато, і відповіді на них отримуватимемо, як кажуть, уже в процесі. Сподіваємося, що монетизація дозволить об’єктивно й справедливо підходити до надання пільг та субсидій.
Сумно лише, що нині тепло у власній оселі стає все більшою розкішшю для багатьох українців.