Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 673

Є щось особливе й неповторне в Новоушиччині. У цьому мальовничому краї, де потужно дихає Дністер, де прикипаєш поглядом і душею до сивих пагорбів. Де живуть люди, працьовиті й щирі. Ось для цих людей, власне, і робиться все у Новоушицькій об’єднаній територіальній громаді, до складу якої ввійшли практично всі села району. Це дійсно громада: велика й масштабна. Спільнота, у якій робиться все гуртом, для власного блага.

Олег Московчук, голова ОТГ, вважає, що у них немає справ другорядних. Кожна з них важлива, бо спрямована на покращення рівня життя. Як кажуть, щоб був хліб і до хліба. Щоб гарними були дороги, чистою і доступною вода. Щоб тепло було у шкільних класах і сільських клубах. Щоб освітлювалися вулиці навіть у найвіддаленіших селах. Щоб до них приїжджало на відпочинок все більше туристів. Щоб...
Самі розумієте, неможливо навіть перерахувати увесь спектр тих самих важливих справ. Просто хочеться, каже Олег Васильович, щоб усе було по-людськи. Як, приміром, у Європі, де комфорт — звична річ. Природний атрибут, який постійно супроводжує людину впродовж її життя. Ось і нам хочеться так жити. Для такого результату, власне, й працюють.
 За три роки з часу створення ОТГ зробили чимало, відчули себе справжніми господарями. Про що найперше хочеться сказати? Напевно, про дороги. Бо
Хто не мріє про хороші дороги?
 Ось і в Новій Ушиці до стану доріг ставляться з особливою увагою. Адже багато з них такі, які потребують негайного ремонту. Як-от, між селами Куча та Пилипи-Хребтіївські. Голова зауважує, що за домовленістю зі Службою місцевих доріг цей відрізок дороги запланували відремонтувати у 2019 році. Однак вирішили частину робіт виконати ще й цьогоріч. Адже цей відрізок зруйнований так, що проїхати ним просто неможливо. Тому й взялися вже тепер вирівняти дорогу хоча б частково, щоб міг проїхати нормально шкільний автобус та й інші машини. Тож нині завозиться щебенева суміш. Її закупівлі сприяв народний депутат України Володимир Мельниченко, а транспортування забезпечило ТОВ «Промінь Поділля». Наступного року, як тільки дозволять погодні умови, розпочнуть капітальний ремонт. У планах — заасфальтувати 2,5 кілометра дороги. Ремонтні роботи проводитимуться як за кошти місцевого бюджету, так і державного.
 Взагалі, за рахунок коштів місцевого бюджету проведено поточний ремонт доріг комунальної власності на суму майже два мільйони гривень. А за рахунок коштів державного бюджету (12,4 мільйона гривень) полагодили 5 кілометрів автомобільних доріг загального користування місцевого значення до населених пунктів Слобідка, Пилипківці, Загродське.
 За рахунок коштів служби місцевих доріг оновлюємо міст через річку Калюс (між селами Каскада та Браїлівка), який збудований ще 1947 року. Загальна вартість робіт склала мільйон гривень.
 Радіють нині мешканці вулиці Літнівецької в селі Каскада — триває її капітальний ремонт. Реконструйовано частину площі на вулиці Подільській та підпірну стіну на вулиці Українській, що в райцентрі.
 Добре, що не буде ям на дорозі, та ще ліпше, коли вона в темну пору доби освітлюватиметься. Про це теж дбають: зроблено капітальний ремонт та рекострукцію вуличних мереж зовнішнього освітлення у райцентрі та селі Каскада.
Ковток чистої води й сільська амбулаторія
 Якщо без хороших доріг кепсько, то без якісної питної води, зрозуміло, життя взагалі неможливе.Тож завершується будівництво водогону Браїлівка — Нова Ушиця. Вода з Браїлівського водогону, зауважує Олег Васильович, уже прийшла до мешканців райцентру: запущена перша черга.
 Про те, що в їхнім селі Глібів розпочнеться будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини, розповіла староста села Алла Дубчак. Фельдшерський пункт розташований нині у старому приміщенні, яке не підлягає ремонту. А тут амбулаторію — вважай, майже лікарню! — збудують для мешканців шести сіл їхнього старостинського округу. Ще й з оселею для майбутнього лікаря! Й обіцяно: роботи розпочнуться вже у цьому році. Селянам, звісно, приємно і радісно від цього. Тож Алла Василівна, як і всі її односельці, щиро вірить, що буде у них майбутнє. Нині в окрузі проживає 1000 чоловік. У школі — 60 учнів, у дитсадку — 25. Щоправда, сумно, що з початку року народилося лише 6 діток, а померло аж 20 чоловік. Втім глібівчани впевнені, що життя таки стане кращим...
 У тому ж Глібові цього року відремонтована спортивна зала в школі. Тож місцевим спортсменам є тепер де потренуватися у зимову негоду.
 Взагалі, до спорту новоушичани особливо прихильні, адже мають аж дві дитячо-юнацькі спортивні школи: у райцентрі та Вільхівці. Тож, відповідно, ОТГ дбає і про їхній належний стан та розвиток. Так, завершується капітальний ремонт спортивної зали приміщення №2 Вільховецької ЗОШ 1-ІІІ ступенів, на який виділено майже півтора мільйона гривень.
 Зроблений також капітальний ремонт фізкультурно-оздоровчого комплексу, в тому числі реконструйовано систему опалення та вентиляції.
 А зовсім недавно — у листопаді — відбулася приємна подія для юних спортсменів: було урочисто відкрито спортивний майданчик з міні-футболу зі штучним покриттям у Новій Ушиці.
 Отож, будемо вважати, мешканцям Новоушицької ОТГ є де досягати власних спортивних вершин. І тіло, як кажуть, буде здоровим. А в здоровому тілі — звичайно ж, гартується здоровий дух.
Тому ми тепер, власне, про духовний розвиток, про
Прагнення до гармонії
 Коли матеріальне створює комфортні умови для розвитку духовного — що може бути оптимальніше? І таки, погодьтеся, набагато приємніше сидіти й читати книгу у бібіліотеці, займатися в улюбленому гуртку в будинку дитячої творчості, бути на репетиції чи на святковому концерті у Будинку культури, коли там тепло. Правда ж? Тому так важливо забезпечити людям гідні умови і для роботи, і для відпочинку.
 Отож, уже в цьому році проведено капітальний ремонт районного Будинку культури та мистецтв (замінено 59 вікон та 13 дверей). Також відремонтовано сільський будинок культури у селі Березівка. Та селянам дух підніме уже навіть те, що культурний заклад стоїть у центрі села, ошатний та доглянутий. Зникає відчуття занепаду, що дуже важливо для підтримання того самого морального стану.
 На оновлення книжкового фонду Новоушицької централізованої бібіліотечної системи виділено 50 тисяч гривень. За словами директора системи Ніни Маринчак, щедрий подарунок до вподоби всім: і читачам, і бібліотекарям. Бо книга для душі — найкраще.
 Олег Московчук має чимало задумок, реалізація яких допоможе його громаді впевнено рухатися вперед. Голова, приміром, шукає інвесторів для налагодження випуску бутильованої мінеральної води з джерела, що у Браїлівці. Бо вода ця — типу Боржомі.
 Є у районі поклади вапняку. А для ремонту доріг доводиться возити їх аж із Кам’янця, Смотрича. Але знову ж, для розробки родовища потрібні інівестори. І час, звісно. І наполеглива робота.
 От цього, якраз, думаю, і не забракне голові Новоушицької ОТГ. На все вистачить сил. Бо шлях долає той, хто йде.