Кожен, хто приїздить в Антоніни Красилівського району, звичайно ж, буде зачарований пам’ятками архітектури державного значення — резиденцією Потоцьких-Сангушків. На жаль, палац був спалений радянськими агресорами в 1919 році. Проте до сьогодні тут збереглася низка будівель — манеж, возівня, гараж тощо. І це не дивно, бо з часу об’єднання Антонінської громади її голова Наталія Кондратюк разом із командою однодумців зробили вже чимало для відродження культурної спадщини.

«Наш обов’язок — пам’ятати минуле й відроджувати духовний зв’язок із ним, — розповідає Наталія Анатоліївна. — А відродження відбувається через збереження історичної спадщини. Антоніни славляться тим, що в свій час дві потужні родини Сангушків і Потоцьких об’єдналися і дали розквіт цьому краю. Колись говорили, що це була частинка Європи, закинута на стару Волинь.
— Коли я зайняла посаду селищного голови, то діти виступали взимку на вулиці, бо зал у приміщенні Потоцьких (пам’ятка національного значення) не був придатним для проведення масових заходів. Ми одразу ж один зал відремонтували. Потім придбали мультимедійне, комп’ютерне та музичне обладнання для закладу культури. Зайнялися й відродженням музею Потоцьких. Усією душею прагнемо, щоб люди знали свою історію. Крім того, маємо на меті зацікавлювати туристів, адже наше селище має унікальну велику історичну спадщину, — наголошує голова ОТГ.
Після участі в районному конкурсі «Разом ми зможемо» за кошти з району, місцевого бюджету і кошти громади взялися за встановлення огорожі біля кленово-каштанової алеї – пам’ятки 18 сторіччя. Люди, вклавши свої гроші, відчули відповідальність за те, що зроблено. Це перший наш проект, після якого розпочалася кропітка робота.
За програмою розвитку на реконструкцію скверу Потоцьких Євросоюзом (програмою розвитку ООН) виділено 3 міль- йони 150 тисяч гривень, які реалізовуються у 2018-2019 роках. Антонінська ОТГ неодноразово ставала переможцем у різних конкурсах і вже реалізувала проекти майже на шість мільйонів позабюджетних коштів. До того ж, у номінації «Енергоефективність» в конкурсі енерго- збереження, що проводився між сільськими й селищними радами, взяли третє місце.
Вже замінили вікна в Антонінській ЗОШ І-ІІІ ступеня (опорній школі), розроблена проектно-кошторисна документація, згідно з якою передбачається перекриття даху та утеплення даної будівлі, тобто енергозберігаючі технології. Діє й освітянський округ — дитячо-юнацька спортивна школа, будинок творчості для дітей і юнацтва, музична школа, де діти мають змогу навчатися і розвиватися. Функціонує літній оздоровчий табір.
Наразі в громаді працює комунальне підприємство, також створений сільськогосподарський кооператив. Адже, здобувши перемогу в проекті, який фінансується Євросоюзом, повністю придбали техніку: новий трактор, причіп, плуг, культиватор, косарку, вал для розчищання снігу тощо.
— Звичайно ж, роботи вдосталь, — зізнається Наталія Анатоліївна. — Та відколи в селищі постала проблема із відсутністю доступу до якісної питної води — це завдання стало пріоритетним. І результат не забарився, хоч від часу об’єднання минув лише рік, а вже розпочалася робота над п’ятим водогоном у селі Терешки, куди повністю завезли обладнання. Наразі в селах Велика Медведівка, Великі Орлинці, Закриниччя та Зелена прокладені водогони.
У кожному селі працює ФАП. До прикладу, в Терешках за сприяння народного депутата Андрія Шиньковича функціонує ФАП європейського типу. Відрадно, що до сьогодні збереглася лікарня на 10 стаціонарних ліжок, екстрена медична допомога.
Другою найбільшою проблемою, за словами голови громади, є дороги комунального значення. «Об’єдналися в жовтні, — додає Наталія Анатоліївна, — а вже в листопаді в селі почали терміново робити дорогу на село Мала Салиха, бо не доїжджала швидка, машина з хлібом». Логічно, що спочатку прокладаємо водогони, а потім ремонтуємо дороги.
Крім того, відділом освіти, молоді, спорту, культури та туризму Антонінської селищної ради розроблено план заходів на 2018-2019 роки із запровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа».
Із обласного бюджету виділено понад півмільйона гривень освітньої субвенції на придбання комп’ютерної техніки для 5 перших класів, мультимедійного обладнання та обладнання для кабінету хімії в Антонінський ліцей, який на сьогодні діє як опорний заклад.
У 2018-2019 навчальному році в усіх закладах загальної середньої освіти громади облаштували класні кімнати, в яких розпочали навчання за новими стандартами НУШ 73 першокласники.
Звісно ж, без потужної команди однодумців — таких результатів не вдалося б досягти. Команда Наталії Кондратюк — її гордість, бо спільно вже чимало зробили для жителів громади. «Головне для мене – не підвести своїх виборців, які чекають результату і надіються, що село розвиватиметься, – каже селищний голова. — Зараз багато людей повертається в село, бо є корпорація «Сварог», є робочі місця, люди створюють молоді сім’ї. І з’являється все більше сподівань, що селище відродиться і люди гордитимуться своєю малою батьківщиною.
Наша громада вже йшла протореним шляхом інших громад. Тому ми особливо відчуваємо допомогу Центру розвитку місцевого самоврядування, зокрема директора Сергія Яцковського та його команди, які надають методичну та практичну допомогу й консультують з усіх питань, що виникають у процесі роботи».
Наталія Кондратюк не з тих, хто здається й опускає руки. Вона працює за принципом: спершу проаналізувати ефективність дій і лише після цього розставляти пріоритети.

До речі
У Старокостянтинові відбувся ІІ Відкритий конкурс мистецтв «Перлини Поділля», який організовується уже не вперше. З усіх куточків області сюди з’їхались найобдарованіші діти краю, аби продемонструвати власні таланти та позмагатися за призові місця.
Ґрунтовно відрепетирувавши власні номери перед виходом на сцену та заручившись підтримкою вболівальників, конкурсанти один за одним демонстрували своє вміння. Окрім глядачів, у переповненому залі виступи оцінювало ще й журі. У конкурсній програмі було представлено більше 50 різноманітних номерів. Демонстрували як вокальні дані та танцювальні здібності, так і акторську гру.
Учні Антонінської дитячої музичної школи Красилівського району також взяли активну участь у конкурсі та показали відмінні результати. Завдяки творчій майстерності, вони вибороли призові місця, а саме: перші місця посіли Любомир Лещинський, Юлія Коза, середня та старша групи зразкового фольклорного гурту «Родовід», Наталія Венглюк та інші.
З непідробними емоціями, позитивом та нагородами учасники роз’їхалися по домівках. Надалі вони налаштовані тренуватися та удосконалювати свої навички, аби на наступних змаганнях показати ще кращі результати та отримати найвищі нагороди.