Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 806

Тема соціальної допомоги і субсидій від держави — дражлива, адже стосується багатьох. Особливо актуальна вона нині, в опалювальний період. Про субсидії й інші види соціальних виплат та контроль за їх справедливим наданням йшлося під час тренінгу «Як допомагати саме тим, хто потребує», котрий відбувся у Києві за участю представників Міністерства соціальної політики України, Світового банку, журналістів центральних та регіональних ЗМІ.

Для початку — базові цифри. На виплату соціальної допомоги населенню в бюджеті України в 2018 р. передбачено близько 130 мільярдів гривень, що складає 5% ВВП країни. Якщо розділити цю суму на кількість тих, хто працює і сплачує податки, — вийде близько 8000 гривень на особу щорічно. Тому дуже важливо, щоб кошти платників податків потрапляли за адресою.
В Україні станом на 1 квітня ц. р. 1400 осіб працює соціальними інспекторами. З точки зору міжнародних фахівців вони мають бути незалежними. На прикладах європейських країн, котрі успішно впроваджують інститут соціальних інспекторів, акцентував увагу у своєму виступі Кирило Криволап, експерт з міжнародного досвіду. Так, в Ірландії їхня діяльність базується на автоматичній обробці даних, посиленому контролі за соціальними виплатами. Нині спеціалізований відділ розслідування шахрайства та помилок щороку отримує від громадян понад 20000 повідомлень про порушення. Для загального доступу надається аналітична інформація про найпопулярніші схеми шахрайства з соціальними виплатами. Кожні три місяці уряд Ірландії публікує імена та адреси шахраїв з отримання соціальної допомоги. У Молдові також застосовують автоматичну перевірку для виявлення шахрайства. З 2011 року там запроваджено Соціальну інспекцію як окремий орган. З початку її роботи відсоток виявлених порушень або переплат по лінії соціальної допомоги виріс більш ніж на 75%. У Румунії створено і успішно функціонує Національне агентство з виплат та соціальної інспекції з регіональними відділеннями. Автоматизований центр перевірки повністю перевіряє усіх, у т. ч. і високопосадовців, мільйонерів. Значна увага приділяється виявленню шахрайства та корупції серед державних службовців, які приймають документи та призначають соціальні виплати населенню. Всеохоплююча система за наданням соціальної допомоги діє у Великобританії. Це дає змогу виявити випадки порушень і шахрайства не лише серед населення, а і серед працівників, котрі призначають соціальні виплати. На «гарячу лінію» з питань шахрайства надходять тисячі повідомлень від громадян.
Україні не варто вигадувати велосипед, достатньо запозичити напрацювання контролю за соціальними виплатами інших країн. Наразі у вітчизняного Міністерства соціальної політики обмежений доступ до баз даних, соціальні інспектори працюють переважно із паперами. Як зауважив Віталій Музиченко, генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України, нині система контролю в нашій державі не повною мірою виконує свою функцію. Соціальні інспектори мають стежити за ефективним витрачанням коштів платників податків. Систему призначення соціальних видатків і систему контролю необхідно роз’єднати. Світовий банк готовий допомогти Україні з реалізацією цього проекту. Але є одна проблема — у нас відсутня нормативно-правова база діяльності соціальних інспекторів. Немає відокремленої структури сучасного неупередженого професійного органу, який би здійснював соціальне інспектування. Для впровадження в Україні самостійної структури соціальних інспекторів потрібно 1-1,5 тис. осіб. Відповідний законопроект за № 6159 поданий у Верховну Раду ще в березні
2017 р.
Удосконалення критеріїв надання соціальної допомоги, створення реєстру отримувачів субсидій, запуск «гарячої лінії», впровадження методик «вибіркових перевірок» — ці та інші кроки Мінсоцполітики покликані забезпечити більш адресну підтримку тим, хто її справді потребує, і також цільове використання виділених бюджетних коштів, — підкреслив В. Музиченко.
Корупція, шахрайство та помилки трапляються в системах соціального захисту більшості країн. Саме тому нам необхідно навчитися протидіяти їм, контролювати соціальні виплати за допомогою європейської практики соціального інспектування.