У грудні виповниться рік з моменту створення Вовковинецької ОТГ. Це невелика громада, куди увійшли  Вовковинці, Садове, Кайтанівка, Стреків, Кориченці і Радівці. Громада маленька і, нічого гріха таїти, зовсім не багата. Однак планів і розумних амбіцій у цієї ОТГ чимало. Насправді, рік – не такий вже й великий термін, але і за цей час в громаді вдалося зробити суттєві кроки вперед і зрушити з місця чимало проблем, які не розв’язувалися роками. Про плани і результати річної роботи «Подільські вісті» поспілкувалися з головою Вовковинецької ОТГ Юрієм Загорульком. 

- Юрію Васильовичу, знаємо, скільки коштів отримують інші громади області. Скажімо так, бюджетом вас цього року, м’яко кажучи, не побалували. Попри те, що вдалося зробити за рік?
- Так, коштів ми отримали небагато, всього мільйон 70 тисяч, і це враховуючи потреби громади, доволі таки скромна сума. За ці кошти ми розробили генеральний план Вовковинець, Садового і Кайтанівки – 233 тисячі загалом. Це базові документи, які дають розуміння того, як ми взагалі плануємо розвиватися далі. В Радівцях і Кориченцях провели вуличне освітлення на центральних вулицях. Зараз завершуються технічні роботи, і до нового року вже буде світло. У Вовковинцях також провели реконструкцію системи вуличного освітлення з використанням енергоефективних ламп, що в подальшому дасть суттєву економію електроенергії.
Придбали спеціальне обладнання з подрібнення гілок, так і вулиці можна розчищати і забезпечувати власним твердим паливом школи та садочки (з цією ж метою закупили і дровокол). Вінницька промислова група, яка орендує землі у Вовоковинцях, і громадська організація «За конкретні справи» допомогли нам закупити шість одиниць техніки за половину її вартості (трактори, вантажну та легкову машини і екскаватор). За власні кошти придбали вантажний причіп. Уся ця техніка буде передана на баланс комунального підприємства, яке займатиметься питаннями благоустрою. Вже з наступного року плануємо розробити графік і розпочати вивезення сміття з сіл громади.
Закінчуємо реконструкцію приміщення дільничної лікарні, яка будується вже дуже довго і люди надто зачекалися, коли вона нарешті буде закінчена. Ми організували три суботники і повністю прибрали територію лікарні. Якщо підрядник вчасно закінчить роботи, то до нового року вже запустимо її в експлуатацію.
Також був проведений частковий ремонт центральної вулиці в Кориченцях. У Вовковинцях проводимо загальний благоустрій ринкової площі. Традиційно, люди постійно торгували там продуктами харчування зі своїх господарств, ми облаштовуємо територію з торговими рядами, аби і покупцям, і продавцям було зручно та комфортно. В наступному році плануємо повністю завершити цей проект.
Завдяки фінансуванню з обласного бюджету (мільйон 470 тисяч гривень) і зусиллям місцевого кооперативу вдалося провести водогін у Кориченцях. Зараз завершуються останні технічні роботи і до нового року в селі вже буде вода.
Вирішили питання з фасадом Радовецької школи, який роками потребував ремонту. Нарешті ми знайшли кошти, у тому числі й залучивши спонсорів, і розв’язали цю проблему. Також у Радівціях встановили опалення в харчоблоці, аби діти більше не обідали в холоді.
Це не надто великі здобутки. Це речі, які наболіли і давно потребували уваги. Тепер, коли ми об’єдналися в громаду, питання, які накопичувалися роками і навіть десятиліттями, поступово вирішуються.
- Які плани і проекти на наступний рік?
- На 2019 рік плануємо подавати до Державного фонду розвитку проект на комплексне утеплення Вовковинецької школи. На жаль, проект був помилково розрахований і стіни будівлі зовсім не тримають тепло. Ми хочемо провести роботи із заміни даху і утеплення фасаду. Там вже стоять твердопаливні котли, таким чином ми втекли від дорогого газу і електроенергії, тим паче маємо власне тверде паливо. Все в подальшому буде давати економію коштів.
Також працюємо над створенням проекту технопарку, аби залучити в громаду потенційного інвестора. З нового року активізуємо зусилля у цьому напрямку і будемо готувати перспективні виробничі майданчики для капітало- вкладень. Аби зацікавити інвестора, потрібно запропонувати йому конкретні перспективи і показати переваги розвитку бізнесу в нашій громаді.
Загалом, дуже хочеться, аби люди повірили в зміни на краще. На жаль, не від доброго життя, наш народ має занадто багато скепсису і недовіри. Сподіваюся, це зміниться з часом, і люди побачать перспективу. У нас багато проблем, багато планів. Дуже багато потрібно і хочеться зробити, та не все вдається швидко і легко. Ми хочемо відродити надію у людей на краще і завоювати їхню довіру та підтримку. І робити це будемо за рахунок справ, конкретних результатів та досягнень, а не балачок. Балочок наш народ вже наслухався, настав час діяти, усім разом і спільними зусиллями.
— Дякую за розмову!