Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 688

В Антонінській об’єднаній територіальній громаді є багато цікавих пам’ятних місць. Голова громади Наталія Кондратюк щиро вірить у те, що через деякий час з’являться справжні туристичні маршрути, бо подивитися, як кажуть, тут є на що. Славний палацовий ансамбль Сангушків-Потоцьких вітає гостей в Антонінах. А неподалік, в селі Ключівка Красилівського району, є святе цілюще джерело ікони Божої Матері «Скоропослушниці», до якого за зціленням приїздить багато людей. Тому й купальню біля нього збудували. А головне – крім тіла, тут можна й душу полікувати.

Неподалік купальні височить Свято-Покровська церква, яка побудована в 1803 році. Особливість цього храму в тому, що в ній є ікона Божої Матері – «Скоропослушниця». Тож, крім храмового празника на Покрову, в Ключівці 22 листопада відзначають свято цієї ікони Божої Матері.
«На свято «Скоропослушниці» до нас приїжджає дуже багато священиків, – розповідає Василь Микитович Надолинський, староста храму. – Буває більше десяти. Тут проходить велика й дуже врочиста служба».
Наразі в храмі потроху проводять ремонтні роботи. Оновлюється сама церква – планують поміняти іконостас, вівтар тощо. Та й подвір’я церкви облагороджене, ошатне. Перетворення відбуваються за ініціативи отця Миколая – настоятеля, який вже майже 35 років проводить служби в цьому храмі. Важливо наголосити, що це його перша і єдина парафія. Усі прихожани в селах Манівці і Кременчуки вдячні за храми, які побудовані під його керівництвом.
А неподалік є Попова криниця, як її в народі називають, викопана ще в 19 столітті. За легендою, тут служив молодий священик. Одного року видалось дуже засушливе літо, через яке половина врожаю пропала. Люди були геть засмучені. І от священик задумав на цьому схилі під церквою викопати криницю. Багато хто вважає, що до нього прийшло знамення, тобто одкровення з небес. Він працював ночами, адже вдень спека не дозволяла нічого робити. За якийсь час викопав криницю, і коли вода в ній очистилася, зібрав жителів села і почав проводити богослужіння. Люди пили джерельну воду, дякували отцю, молилися. Аж раптом з’явилася хмара, загуркотіла громовиця і полив рясний дощ…
Згодом виникла ідея побудувати купальню біля святого джерела. Тож спершу взялися за її облагородження. За ініціативи отця Миколая і Миколи Таболи – заступника головного лікаря з медичної частини Хмельницького обласного онкодиспансеру (уродженця Ключівки) побудували каплицю, а потім і купальню. Також спонсорами будівництва купальні виступили Валентин Кобилянський – гендиректор рибопромислової судноплавної компанії «Гілея», Віктор Ядуха – голова асоціації автоперевізників Хмельницької області та Йосип Ядуха – колишній редактор обласної газети «Подільські вісті», Олександр Шпак – колишній гендиректор компанії «Хмельницькобленерго», Андрій Горбачук – керуючий Антонінського відділення корпорації «Сварог Вест Груп», Андрій Шинькович – народний депутат України та інші.
«Після розміщення в мережі Інтернет інформації про святе джерело й купальню до Антонінської ОТГ почали приїздити люди, – додає Василь Надолинський. – Приїжджають сім’ями, разом із дітьми, шукають зцілення від різних хвороб. Хоча будівельні роботи на купальні ще повністю не завершені, бо за проектом мають побудувати ще дві роздягальні. Крім того, ще вистачає роботи з впорядкування подвір’я – покриття та огорожу мають встановити. Словом, є ще над чим працювати».
…До святих місць, як мовиться, кликати не треба. Бо змучене тіло й стомлена душа самі знаходять порятунок там, де є Боже благословення. Люди приїздять до Попової криниці з надією, що та благодать, яка зійшла колись на це місце, зійде й на них. І дай Боже щоб так і було.