Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 785

Як відомо, наступний 2019 рік пройде під знаком Вепра. Жовтого і земляного, що дуже символічно для Хмельниччини. Спробую розтлумачити це знамення згідно з езотеричною традицією. Вепр є тотемною твариною для українців, уособленням хоробрості та рішучості. Жоден хижак не відважиться стати з ним на прю, коли той розгніваний. Ікла — дієвіша зброя, ніж зуби і кігті.
Вепр уміє точно оцінити свої сили і не марнує їх даремно. Помітивши перед собою ціль, не вагається. Він прагне до лідерства і не боїться ворогів. Попри самовпевненість, підопічні цього тотема прислухаються до однодумців, виявляють терпіння до близьких та родичів і вміють їх пробачати. Норовистий Вепр підкоряється владі, тільки упевнившись, що вона законна. Тут відчувається натяк на майбутні вибори.

Оскільки Вепр жовтий та земляний, то обіцяє успіх аграрному сектору і високі врожаї. За натурою він оптиміст. Такі засади підказані Зодіаком, що цілком відповідає реаліям. У сільському господарстві Хмельниччини свинарство — прибуткова і рятівна галузь.
Кількість годованих побратимів П’ятачка у нашій області невпинно зростає. За обсягом виробництва шинки і ковбас Хмельниччина серед лідерів у державі. Чим, безперечно, можна пишатися.
З таким заділом і зустрічаємо Новий рік, у якому підкласти комусь свиню, чи то пак вепра, не вважатиметься порушенням правил хорошого тону, а цілком доречним сюрпризом.
На хвилі розумних компромісів
2018 рік депутати Хмельницької обласної ради завершили на хвилі розумних компромісів. Усі гострі кути і протиріччя були згладжені на комісіях та президії. А на пленарне засідання винесені консолідовані позиці. Що робить честь вищому законодавчому органу нашого краю.
Хоча більшість питань були досить серйозними. Починаючи від звіту про виконання бюджету за нинішній рік і закінчуючи утвердженням наступного. Тут, як завжди, ретельно попрацював департамент фінансів на чолі із Сергієм Пенюшкевичем, чия професійність упродовж багатьох років ні в кого не викликає сумнівів. Це засвідчили оплески в залі. Бюджет під ялинку для подолян став найдорожчим подарунком напередодні свят.
Сергій Пенюшкевич і задав сесії тон. Пленарне засідання пройшло, як то кажуть, на одному диханні та завершилося в рекордно короткі строки. Порядок денний депутати вичерпали за три години.
Абсолютна більшість рішень ухвалена консолідованою кількістю голосів і не потребувала обговорення. За винятком кількох. Серед них найгострішу полеміку викликало звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Ради національної безпеки та оборони України щодо захисту інституцій сім’ї в Україні.
Сім’я чи гендер?
З цього приводу депутати люб’язно надали слово заступнику голови спілки духовних общин Хмельниччини Валерію Хомі.
Оскільки для багатьох хмельничан незрозумілий предмет дискусії, то проілюструю його цитатою з Вікіпедії: «Гендерна політика — утвердження партнерства статей у визначенні і реалізації політичних цілей, завдань і методів їх досягнення в діяльності політичних структур — держави, політичних партій, суспільно-політичних об’єднань.
Гендерна політика не самодостатня. Вона потребує поєднання з соціальною й іншими видами. Але може претендувати на своє оригінальне буття, оскільки в ній інтерес суб’єктів — чоловіка й жінки спрямований на її реалізацію».
Із цього туманного визначення стає зрозумілим, що хтось інкогніто хотів би урівняти за статусом геїв, лесбіянок, бісексуалів та транссексуалів із традиційними батьком та матір’ю, не кажучи вже про дідусів та бабусь, покликання яких, згідно із заповідями Всевишнього, народжувати і виховувати потомство.
Тепер українці начебто мають вибирати, чи жити у родині, чи надати можливість латентним структурам диктувати їм свої уявлення та цінності, заради ефемерних вигод «євроінтеграції».
Для того, аби була зрозуміла моя особиста позиція, наведу приклад: гомосексуаліст Елтон Джон заповзявся усиновити 14-місячного українського хлопчика з Макіївки, і цей факт було подано ЗМІ як абсолютне благо для дитини. Коли б наше законодавство реально захищало інтереси неповнолітніх, а не вигадані кимось імпортні заморочки, то такий прецедент став би неможливим.
Попри очевидність відповіді, депутати не дійшли спільної згоди. Підозрюю, що завдяки заангажованості деяких із них у грантових проектах. Якщо лобісти гендерної політики такі демократичні, то чому б їм не ініціювати в Україні референдум з цього приводу?
Пишу про це так багато, бо традиційна сім’я є основою існування суспільства і держави, а стать кожної людини визначена природою і має фізіологічні ознаки.
Хто потребує захисту?
Серед звернень увагу привернула пропозиція депутата Олександра Савчука з з приводу змін до закону «Про природно-заповідний фонд України». У ньому йшлося про Подільські Товтри, в яких Олександр Петрович народився і виріс. Сьогодні це територія, де вільно почуваються тільки озброєні браконьєри.
До безпрецедентних документів сесії належить звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо запобігання надмірному тиску на малий та середній бізнес. Його ініціатором став Вадим Лозовий, що свідчить про офіційну позицію влади.
Для Хмельниччини це унікальний випадок, коли голова облдержадміністрації виступив на захист дрібних підприємців і самозайнятих. Тобто на підтримку надходжень у бюджет і створення робочих місць.
– Дуже хотілося, аби мене почули всі, кого стосується цей документ, – сказав Вадим Миколайович. До слова кажучи, очільник області теж народився у рік Вепра. І у 2019 році може сподіватися на підтримку не лише подолян, але й вищих зодіакальних сил.
Як завжди принциповим у своїй моральній позиції щодо захисту інтересів виборців був Микола Дячук. Він озвучив ряд кричущих фактів, що лежать на поверхні. Микола Миколайович слушно виступив проти поборів у навчальних закладах. Батьків змушують здавати гроші невідомо кому і казна-що. Включно, даруйте за відвертість, і на туалетний папір. За приблизними підрахунками депутата, на його рідній Шепетівщині суми складають майже 3 мільйони гривень. По області цифра відповідно зросте принаймні у 20 разів. Ці гроші ніхто належно не облікує і не контролює. Крім того, на переконання депутата, процедура «добровільно-примусових» поборів є принизливою.
Ще Микола Дячук принципово вимагав пояснень, з чого складається видаток у майже 200 мільйонів гривень на потреби охорони здоров’я. Наскільки раціонально ці кошти будуть використані? Яка передбачається від них віддача? Що на них буде закуплено?
Голова фракції аграріїв Сергій Іващук від імені господарів нашого краю ініціював звернення до Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра та секретаря Ради національної безпеки та оборони з приводу ситуації довкола гречки. Вона завдяки прихованій контрабанді з Росії та Казахстану з дієтичних продуктів перейшла у розряд економічних інструментів, оскільки стала нерентабельною для вітчизняного виробника. Той, хто відважився її посіяти нинішнього року, зазнав величезних збитків. Про це «Подільські вісті» неодноразово писали раніше. Держава мала би захистити свій ринок і компенсувати втрати.
Сергій Петрович також порушив питання про захист правоохоронцями громадських активістів і політичних діячів, напади на яких у нашій державі почастішали і тепер у цинічних формах відбуваються навіть серед білого дня.
Так 21 грудня, у день сесії, скоєно напад на голову Всеукраїнської аграрної ради Андрія Дикуна. Під час інтерв’ю на тему «Війна проти українських аграріїв», яке той давав у Києві журналістам телеканалу «Інтер», невідомі особи у балаклавах кілька разів ударили його по голові і облили зеленкою. Про що і повідомив Сергій Іващук.
Тему доповнила депутат Наталія Вишневська, яка поскаржилася, що після застосування до неї фізичної сили кілька місяців тому, поліція і досі ще не провела слідчих дій. Депутат Інна Ящук висвітлила цю проблему в більш широкому суспільному контексті, згадавши і про напади на журналістів. А також запропонувала ухвалити з цього приводу звернення до Президента України, голови Верховної Ради та голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яке і було підтримане.
Усього депутати ухвалили 65 рішень та 9 звернень, які стосуються різних сфер та галузей життя Хмельниччини, і тепер можуть сподіватися на прихильність до них Вепра в наступному році.