У минулому столітті французький генерал Шарль де Голь сказав пророчі слова: «В політиці доводиться зраджувати або свою країну, або своїх виборців. Я обираю друге». 
Щось подібне ми проходимо сьогодні. Адже залишитися державником і не скотитися на руйнівні популістські лозунги — це потрібно мати неабияку силу волі.

Популізм наступає. Навіть кожен четвертий європеєць голосує за них. Популісти вводять в оману наших виборців. Як писав філософ Мирослав Попович: «Люди наші звикли або до палиці, якою їм погрожують, або до пряника, яким їх ошукують». 
А тому в Украіні одні політики борються, щоб в країні не було багатих, а інші за те, щоб не було бідних. Тому й не дивно, що перед виборами наші одесити жартують: «Ми настільки вміло обираємо не тих, що нам не варто турбуватися за наше майбутнє». 
Сьогодні велика радість зустріти політика-професіонала. Одні повибували, інші повиїжджали, треті — деградували в оточенні моральних мутантів. 
А хід політичного часу пришвидшився. Політичні цикли стали коротшими. Вони приносять кайф для наших політиків. Та й самі люди звикли до нових виборів. Вони бажають, як у давньому Римі, «хліба і видовищ». 
Непрофесіоналізм в політиці вирощує негативну селекцію. Вона нейтралізовує кращих і підживлює гірших. Потрапити в політику чесним новачкам (не жадним, не тупим) майже неможливо, тому що всі входи й виходи замуровано. Без грошей і медіа навіть не пхайся. Для політичної кар’єри потрібен не розум, а ресурс. 
Сьогодні сформувалося  збочене поняття демократії. Демократ асоціюється з людиною, яка щось руйнує і порушує закони. І їм виборці прощають навіть злочинні вчинки. 
Чесні слова знецінилися. Якщо ми перестанемо реагувати на прояви несправедливості і токсичності політиків, то завтра це може статися у відношенні до всього нашого життя.
Але завжди є вибір! Як говорив В‘ячеслав Чорновіл: «Україна розпочинається з тебе». 
Що ти замовляєш на виборах? 
Ти хочеш авантюристів та злодіїв в політиці? Будь ласка. Голосуй за них. Ти хочеш хамства в політиці? Будь ласка.
Ти хочеш політичне шоу, цирк у політиці? Будь ласка голосуй.
Чи ти нарешті проголосуєш за професіоналів, за порядних, за патріотів України?!
В політику почали приходити випадкові, безвідповідальні люди. Більшість із них пропадає «безвісти» при переході від слів до діла.
Виборці чомусь завжди ненавидять тих політиків, які говорять правду, а даремно ... такі ніколи не б’ють у спину.
Великий англійський письменник Бернард Шоу говорив: «Лише два відсотки людей думають, три відсотки людей думають, що вони думають, і 95 відсотків людей готові краще померти, щоб тільки не думати». 
Доведемо, що він помилявся ...