Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 668

Веліна Владиславівна Заяць очолює одну з найбільших громад України — Дунаєвецьку міську об’єднану територіальну громаду.

Протягом трьох років  громада  досягла чималих успіхів. Насамперед за державну субвенцію закуплено техніку для здійснення благоустрою території. Зокрема навантажувачі, трактори з причепами, автомобілі-мази, грейдер, екскаватор, автомобіль-майстерню для обслуговування вуличного освітлення, міні-техніку: мотоблоки, зварювальний апарат, бензокосарки. А ще купили пересувний флюорограф, аби люди могли в комфортних умовах вчасно обстежитися.
Водночас капітально відремонтовано  та реконструйовано  понад 50 кілометрів мереж вуличного освітлення, з них 42 кілометри в селах; встановлено 764 енергозберігаючих світильники; проведено капітальний ремонт більше 5,5 тисячі квадратних метри  тротуарів, з них 2,5 тисячі  — це сполучення міста з прилеглими селами, збудовано 16 кілометрів водопровідних мереж, у тому числі у сільській місцевості більше 10 кілометрів, проводиться реконструкція очисних споруд.
Також тут дбають і про екологію рідного краю: побудувано цех по сортуванню сміття, закуплено сучасний сміттєвоз та сміттєві євроконтейнери, укладено договори на вивезення сміття з сільськими жителями. У 2018 році розпочато розчищення русла річки Тернавка.
Окрім того, капітально відремонтовано шість адміністративних будівель та у двох розпочато капітальний ремонт — перекрито дахи. П’ять з цих будівель у селі — це «ноу-хау» — Будинки громади, де розмістили кабінет старости, зал для спілкування, кімната для дільничного поліцейського, ФАП, тренажерний зал.
Великі капіталовкладення в громаді спрямовуються на розвиток  освіти, спорту, культури: відремонтовано спортивні зали, приміщення дитячої школи мистецтв, утеплено приміщення Дунаєвецького НВК «ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія». Створили сучасний ЦНАП, методичний кабінет при управлінні освіти. Фінансується з місцевого бюджету реабілітаційний центр для дітей, територіальний центр соціального захисту, де надаються послуги одиноким престарілим та сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, створено інклюзивно-ресурсний центр.  
У громаді встановлено більше 20 автобусних зупинок, розчищено та проведено благоустрій майже 100 громадських криниць. Постійно проводяться ремонти дорожнього покриття, санітарна очистка парків, скверів, кладовищ. Поступово змінюється дизайн міста завдяки висаджуванню дерев, кущів, клумб.
Суттєву підтримку в розвитку громади надають депутати Верховної Ради. Так, у 2018 році на економічний розвиток за сприяння депутатів надійшло майже 6 мільйонів гривень. Особлива постійна матеріальна підтримка відчутна від народного депутата Олександра Гереги. За його власні кошти зроблено повністю капітальні ремонти приміщень чотирьох дитячих садочків міста, закуплено необхідні меблі та обладнання, а також багато інших конкретних справ.
За невеликий проміжок часу громада   здобула чотири дипломи від ІІІ до І ступенів у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування». А практика 2018 року — «Разом розвиваємо громаду» — підтверджує, що саме спільні зусилля ведуть до успіху.
А ще Веліна Владиславівна очолює Асоціацію об’єднаних територіальних громад Хмельниччини, є членом правління Асоціації ОТГ України та головою секторальної платформи «Якісна освіта».
Постійно співпрацює з міжнародними проектами підтримки децентралізації в Україні.
Це далеко неповний перелік позитивних змін у Дунаєвецькій ОТГ, які сьогодні вже стали реальністю. Тож можна з упевненістю сказати, що жителі громади зробили правильний вибір, обравши головою громади  Веліну Заяць. «Після перемоги я відчула величезну відповідальність перед жителями громади, а це майже 40 тисяч, які проживають в 51 населеному пункті, і чекають позитивних змін та забезпечення комфортного проживання. Тому намагаюся робити все, аби виправдати довіру своїх земляків, — каже Веліна Владиславівна. — А ще з настанням весни хочу привітати всіх жінок з чудовим святом 8 Березня та побажати їм добра, любові, миру та благополуччя у кожному домі. Адже жінка у ХХІ столітті має бути самостійною, вільною та втілювати свої найзаповітніші мрії в життя! Основне, вважаю, — завжди бути собою!».