Хмельницька міська рада систематично формує нові життєві цінності у молоді. Впродовж трьох років виконавчий комітет ради спільно з департаментом освіти і науки реалізовує проект «Місто – діти – влада», відповідно до якого вже з десятирічного віку подоляни долучаються до пізнання законодавства про місцеве самоврядування, історію та сучасність міста Хмельницького.

– Запрошуємо юних хмельничан випробувати себе у ролі депутатів міської ради, міського голови, – розповідає керуюча справами міської ради Юлія Сабій. – Вони мають зрозуміти, для чого потрібне місцеве самоврядування, яку роль в цьому процесі відіграє міська рада. Крім того, проводимо екскурсії радою, конкурси, квести, брейнг-ринги, коли учні змагаються за головний приз хмельницького міського голови – поїздку до Верховної Ради України. У стінах парламенту вони зможуть поспілкуватись із діючими народними депутатами, поставити їм свої запитання. А з грудня минулого року започаткували новий проект – «Громадсько-політичні студії «Школа сучасного лідера», учасниками якого стало й студентство. Молоді люди визначають напрямок розвитку міста в майбутньому, порушують важливі проблеми екології, боротьби за чисте довкілля, діляться своїми ініціативами.
Юлія Сабій зазначила, що цей проект поки що єдиний в Україні, асоціа- ція міст вже зацікавилася досвідом хмельничан і, можливо, скоро будуть створені відповідні секції у всіх обласних центрах, які розвиватимуть молодіжну політику в країні.
– Ми заохочуємо активну молодь обласного центру до участі в суспільно-політичних процесах міста, області, країни, – розповідає Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. – Сподіваємося, що частина їх у майбутньому виявить бажання працювати в системі органів місцевого самоврядування. Нам потрібні активні та небайдужі громадяни, які в майбутньому стануть депутатами, захищатимуть інтереси своїх виборців, обіймуть посаду голови міста, можливо, і президента.
Зустрічаючись зі студійцями, міський голова Хмельницького розповів, що в роботі «Школи молодого лідера» бере участь наймолодший депутат міської ради Анастасія Ярова, яка стала народним обранцем у двадцять два роки. В самому центрі Хмельницького у 2015 році їй, студентці, люди довірили представляти свої інтереси. Та й сам Олександр Симчишин став депутатом у 29 років, бо мав надзвичайно велике бажання працювати на благо подолян. А згодом, у 35 він – наймолодший міський голова серед міст обласного значення.
– Я не встановлював лавочки, не розносив гречку, а спілкувався з людьми на зустрічах, коли й формується враження про кандидата. Власне, цьому і навчає «Школа молодого лідера».
Нещодавно учасниками громадсько-політичної студії були студенти коледжів, зайняття для яких проводили голова правління ГО «Молодь за краще майбутнє», психолог Леся Романюк, представники «Профі Тренінг-студії» Тетяня Старук та Оксана Костенко, директор «Молодіжного центру» Владислав Гребенюк. Відбулася також зустріч з представниками ради міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста».