Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 632

«Президент — не ікона, не ідол. Президент — це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей і перед кожним рішенням дивіться їм в очі». Думаю, ці слова під час інавгурації Володимира Зеленського запам’яталися більшості з нас.

Бо й справді, навіщо ці пережитки минулого, коли нарешті ми візьмемося за рішучі зміни. Зрештою, емоційно-зворушливих фраз у промові нового президента вистачало. Хтось оцінив, що найпершим завданням він бачить припинення вогню на Донбасі. Когось особливо пройняло, що українців у світі 65 мільйонів і ми чекаємо їх, щоб «об’єднавшись, зробити неможливе». Та не забуваймо, що впливати на наші емоції — професійне заняття Володимира Зеленського, треба визнати, з високою пробою майстерності. У політичній діяльності багато хто вдається до елементів шоу і постановочних мізансцен, але їм не до снаги тягатися з тими, хто знає про усі «фішки» впливу на публіку. Тож, цікаво, ефектний стрибок і поцілунок у лисину Кошового, друга по «Кварталу» — це частина написаного сценарію чи ще відсутність президентського мислення?
Чому новообраний президент не назвав Росію агресором? Чи доречним був перехід на російську, коли згадував про Крим і Донбас (невже й справді не розуміють української)?
Яким буде оточення нового президента? Який олігархічний клан переможе в боротьбі за вплив на рішення голови держави? Хто посідатиме ключові посади в державі? — з’являються запитання. Викликає, зокрема, тривогу той факт, що сподвижники Януковича повертаються в Україну та піднімають голови. Найімовірніше, вони добре розвідали обстановку, прозондували ґрунт і розуміють, що їм вже ніщо не загрожує. Втім, втертися в довіру, щоб завоювати місце під сонцем, намагатимуться не лише колишні регіонали та нинішні представники опозиційного блоку.
Мабуть, найбільшою несподіванкою інавгурації стала заява президента про розпуск парламенту. І хоч ще тривають дискусії щодо законності такого рішення, секретар ЦВК Наталія Бернацька запевняє, що після оприлюднення Указу про розпуск Верховної Ради з наступного дня ми вже у виборчому процесі. Вибори до парламенту можуть відбутися 21 липня або ж 28 липня. Зважаючи, що авторитет новообраного президента на вершині, на цьому тлі партії «Слуга народу» широко відкриті двері до парламенту. Та, судячи з того, що політсила Зеленського існує поки що в проекті, що часу на її формування мало, тут опиниться хто завгодно. І хоч президент звернувся до депутатів прийняти закон про скасування депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, Виборчий кодекс і відкриті списки, навряд чи ці прохання будуть повністю задоволені. До того ж, і уряд потихеньку (навіть до прохання Зеленського) почав саморозпускатися. Заяву написали голова СБУ, міністр оборони, голова МЗС, потім прем’єр-міністр, інші. Тож, хто візьметься тягнути країну з прірви занепаду, бідності, втрат — питання доленосне для кожного з нас.
    А ще як свідомий громадянин та посадовець найвищого рангу, Володимир Зеленський опублікував декларацію про доходи за 2018 рік. У ній він вказав віллу в Італії майже за 89 мільйонів гривень і квартиру в Британії за 49 мільйонів гривень. Дружина президента володіє квартирою у 130 кв. м в Ялті. Також у сім’ї Зеленських є кілька квартир у Києві, п’ять об’єктів незавершеного будівництва у Грузії. Президент із дружиною є кінцевим бенефіціаром низки компаній, зокрема й офшорних. Заможний президент — заможна держава! Гадаєте, так і буде?