Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 842

Освітити вулиці, відремонтувати школи та дитячі садочки, впорядкувати дороги — такими щоденними клопотами живе Колибаївська сільська ОТГ, яку очолює Михайло Желізник. Голова громади — це не лише посада, а й величезна відповідальність. Завдяки вмілому керівництву, згуртованості старости, депутатського корпусу, спілкуванню з людьми, тут вже сьогодні відчутні зміни на краще.
Про життя громади розповів заступник голови Колибаївської ОТГ Дмитро Довганюк.

У громаді, яка створена однією з перших в області, рахують кожну копійку та намагаються раціонально її витрачати. За чотири роки кошти, які надавала держава на розвиток інфраструктури, використовувалися повністю. Звичайно, перший рік, — каже Дмитро Миколайович, — була ейфорія: гроші держава дала, а галузь освіти, яка досить витратна, фактично перебувала на державному утриманні.
Наступного року з держбюджету грошей надійшло менше, тож потрібно було думати про економію і оптимізацію. Це викликало певне невдоволення з боку жителів громади. Але, погодьтеся, утримувати школу у селі Княгинин, де навчається 11 дітей і працює 8 вчителів — це досить неефективно. А, якщо врахувати, що потрібно зробити капітальний ремонт, заплатити за енергоносії і т. д. — то це гроші на вітер.
Відтак школу закрили, а дітей довозимо за 3 кілометри в сусіднє село Ходорівці. Тут у навчальному закладі перекрили дах, відкрили сучасний харчоблок, капітально відремонтували систему опалення. Тож 125 учнів навчаються у комфортних, затишних умовах, класні кімнати обладнані новітньою технікою. В цю школу довозять і дітей із села Острівчани, тож згодом плануємо закупити ще один шкільний автобус, а Острівчанський навчальний заклад закрити. Це дасть змогу суттєво зекономити кошти місцевого бюджету.
Окрім того, в адмінприміщенні в Колибаївці створили поліцейську станцію, встановили камери відеоспостереження. У планах — встановити відеонагляд у школах та людних місцях.
На території громади є й пожежна частина. За кошти, які виділив Державний фонд регіонального розвитку, відбудували приміщення, що тривалий час було просто руїною, придбали пожежний автомобіль та спецтехніку. Працівники місцевої пожежної охорони за сумісництвом виконують функції комунального господарства.
Найбільша наша гордість — це амбулаторія первинної медицини. Приміщення капітально відремонтовано і оснащено сучасним медичним обладнанням, яке є навіть не в усіх міських лікарнях.
Відчутну допомогу нам надають спонсори та благодійники. Зокрема, народний депутат України Володимир Мельниченко подарував амбулаторії автомобіль для виїзду на виклики пацієнтів. Суттєво посприяв він і в укладанні доріг асфальт-
ним покриттям.
— Переконаний, що і з підприємцями, — веде далі мову Дмитро Миколайович, — потрібно налагоджувати тісну співпрацю. Від цього виграють усі і результат не забариться. До прикладу, Андрій Ванат («Авант-агро») відкриває хлібопекарню, де працюватиме майже 50 чоловік. А це робочі місця і надходження до місцевого бюджету.  Аграрії — вищезгаданий Андрій Петрович («Авант-Агро»), Ярослава Бабій («Леон-агро»), Олександр Гінзеровський («АгроЕкоХХІ»), Сергій Богачик («Нібулон»), «Енселко-Агро» і ще ціла плеяда  підприємств та підприємців, які беруть активну участь у розвитку громади, створюючи нові робочі місця, надаючи спонсорську допомогу, підтримуючи різного роду соціальні проекти.
До речі, в усіх 7 населених пунктах, які входять до громади, вулиці освітлюються.
У планах на перспективу — відкриття в громаді ЦНАПу, аби люди мали змогу отримати адміністративні послуги в Колибаївці, а не їхати за ними до Кам’янця-Подільського. А ще плануємо на місці виготовляти українські та закордонні паспорти.
Не залишають поза увагою у громаді малозабезпечені сім’ї, ветеранів, інвалідів, учасників бойових дій, яким виділяється матеріальна допомога. Окрім того, 46 учасників бойових дій отримали земельні ділянки під забудову.
Можна з упевненістю сказати, що Колибаївська громада завдяки вмілому керівництву, досвіду голови Михайла Дмитровича Желізника успішно розвивається і має всі шанси на примноження здобутків.