Чергове засідання колегії облдержадміністрації стало найспекотнішим із тих, на яких довелося бути присутнім. І, звісно ж, справа не в літі, а в порядку денному. Його родзинкою, а точніше цвяхом у домовину так званих «реформ», стало обговорення проблем в енергетичному секторі.

Полювання вовкулаків і людоловів
Тут панують дикі порядки. Державні структури – НАК «Нафтогаз» і НКРЕКП нагадують псарів, які відпустили на пошуки здобичі голодних вовкулаків. Роль останніх виконують численні приватні структури і компанії-прокладки. Жертвами стають реальні виробничники і прості громадяни. Перші банкрутують, а другі залазять у борги.
Хтось називає цей процес «тарифним геноцидом», хтось – «пограбуванням населення», а я схильний до більш політкоректного формулювання – «ретельно продумана афера».
У процесі її реалізації на першому етапі опиняються без оборотних коштів підприємства комунальної власності: тепломережі, водоканали, водовідводи, колишні і нинішні ЖЕКи. Вони підуть з молотка і дістануться за безцінь тим «посередникам», які орудують в енергетичному секторі.
Тоді спритники, які їх «вполюють», гордо назвуть себе «бізнесменами» та «ефективними власниками» і користуватимуться усіма привілеями, які надані в нашій державі різношерстим рантьє. А прості українці будуть гнути спини і переказувати «бенефіціарам» на чайові для офіціантів та повій. І не тільки за газ та електроенергію, а й за тепло, воду, стоки і взагалі за те, що живуть на рідній землі.
На наступному етапі вітчизняних горопах, мабуть, все-таки заженуть у борги настільки, що ті віддаватимуть за них останнє. Передусім будинки і квартири. У засаді вже чатують банди колекторів.
На бюрократичному жаргоні цей різновид сучасного фінансово-економічного рекету делікатно називається «реформуванням».
Оборудка паразитів подається під милозвучним соусом «пошуків інвестора і боротьби з монополістами». Їм всіляко сприяють корумповані державні посадовці і депутати, які вдають, що «дбають про галузь і створюють прозорі правила в енергетичному секторі».
У ЗМІ розгорнута кампанія з дискредитації комунальних підприємств. Їх виставляють у ролі опудал і головними вигодоотримувачами. Хоча ті, по правді кажучи, теж не без гріха.
У боргах, як у шовках
У своєму виступі начальник управління ЖКГ ОДА Сергій Дашковський з розпачем констатував, що обладнання в комунальній сфері після тридцяти років безперервного «реформування» є застарілим та зношеним.
Він також нарікав: «Ціни на природний газ та електроенергію постійно зростають, а тарифи на послуги теплопостачання, водопостачання та водовідведення, які надають комунальні підприємства, залишаються збитковими.
З початку 2019 року року обсяг дебіторської заборгованості на підприємствах житлово-комунального господарства області зріс на 13,4 відсотка і на 1 квітня становить 1214,8 мільйона гривень! При цьому понад 92 відсотки – заборгованість з різниці в тарифах (747 мільйонів гривень) та борги населення (375,2 мільйона гривень) за спожиті житлово-комунальні послуги.
Кредиторська заборгованість підприємств галузі зросла на 22,7 відсотка і становить 959,3 мільйона гривень, 83,3 відсотка заборгованості – за спожиті природний газ та електроенергію».
Цікаво, що у структурі вироблених послуг теплопостачання на оплату праці пішло лише 8,5 відсотка, на закупівлю матеріалів ще менше – 1,4 відсотка. А от оплата за природний газ (здебільшого добутий в Україні, але проданий на наших теренах за захмарними цінами, як туркменський, російський, «реверсний» і «словацький») становить понад 80 відсотків.
Кредиторська заборгованість комунальних підприємств в області зросла на 15 відсотків. На 86 відсотків вона складається з боргів за природний газ та електроенергію.
Складається така ситуація: газ і електроенергія з незрозумілих причин ростуть у ціні, провокуючи здорожчання комунальних послуг, а різниця між початковою і кінцевою ціною зникає у чиїхось бездонних кишенях, відтак коштів на модернізацію, дедалі більше бракує.
Ясна річ, загнані у глухий кут комунальні підприємства будуть змушені брати під шалені відсотки кредити у приватних банках, чим ще більше погіршать своє становище. Запозичення і проценти знову ж таки оплачуватимуть пересічні українці, або як їх називають у цій сфері – «абоненти».
Важке прозріння і неподобства
Очманілі від жадібності «бенефіціари» провокують соціальні бунти.
Їм сприяють ними ж делеговані в органи влади посадовці. Замість того, щоб ослабити зашморг на шиї народу і таким чином виконати роль захисника, як це передбачено Конституцією.
А ще рантьє тратять кошти на дезінформацію. Ведуть рекламну кампанію під гаслом: «Розрахуйся за борги». Мовляв, в усьому винні «громадяни без совісті і честі».
Найбідніші верстви агітувати зайве. Про це сказала директор департаменту соціального захисту ОДА Світлана Лукомська. Вони й так стараються сплатити за все вчасно, аби отримати вигадані для маніпуляцій пільги і субсидії. А от розібратися з компаніями-прокладками варто.
Виступи очільників ТОВ «Хмельницькенергозбут» Олега Іванюка та ТОВ «Хмельницькгаз збут» Андрія Левицького на колегії викликали шквал докорів.
І це свідчення того, що представники влади прозріли. Досі вони гадали: «якось воно буде» і «нас це не стосується». Але тепер приймальні державних установ переповнені бідолахами, які вимагають пояснень. З аналогічними запитаннями звертаються друзі і родичі.
– Транспортування і розподіл енергоносіїв стало політичною проблемою, – відверто сказав Старокостянтинівський міський голова. Микола Мельничук, – Вона вплинула на хід виборів. Встановивши загальні лічильники на будинках, компанії-прокладки змушують мешканців платити додатково. Через це деякі з них виходять за ліміти і втрачають субсидії. Така практика вигідна тільки власникам, а не суспільству. Де людям взяти гроші, коли їх грабують?»
Люди в селах сплачують за енергоносії через мережі Укрпошти. Та чомусь затримує надходження коштів до адресата, а в цей час енергетичні компанії вживають до них санкції, як до боржників.
На колегії прозвучала тривожна цифра. За рік на відключення від газопостачання подано 34 тисячі домогосподарств. Серед них багатодітні сім’ї, люди похилого віку, учасники АТО, інваліди.
Як ноу-хау компанії-прокладки взялися повідомляти споживачам про вартість енергоносіїв у країнах Європи. Було би доречно, якби вони у цих же платіжках сповіщали про тамтешні середні зарплати і пенсії, а також про той відсоток, який становлять від них комунальні платежі.
Аби заповнити останню прогалину нагадаю, що до першого «майдану» у 2004 році комунальні платежі в Україні були найнижчими у Європі і складали лише 3-4 відсотки від доходів. За 15 років вони виросли у 26 разів і нині складають 40 відсотків від доходів громадян. Це найвищий показник у Європі! Він має невгамовну тенденцію до зростання. Гроші йдуть невідомо кому, невідомо куди, невідомо за що і невідомо чому?..
На колегії ОДА розглядалися й інші питання: про підготовку дитячих таборів до сезону відпочинку, про утилізацію відходів і приведення в порядок сміттєзвалищ та про поліпшення збереження архівних документів.
З приводу першого скажу, що в області за 5 років кількість дитячих таборів зменшилася із 42 до 7, і оздоровлення в них коштує до 8800 гривень. По другому питанню стільки проблем, що їх годі перерахувати навіть у окремому журналістському матеріалі. Утилізації відходів практично немає. Із 692 сміттєзвалищ паспортизовані тільки 408. Інші діють самочинно. Стихійні взагалі не порахувати.
А от у царині архівної справи Хмельниччина, завдяки зусиллям Володимира Байдича, найблагополучніша в Україні. І це тішить, бо все менше залишається людей, які пам’ятають минуле і можуть самостійно співставляти його із нинішнім станом речей та робити висновки.