Одним із головних викликів децентралізації є наповнення бюджетів об`єднаних територіальних громад. Але де ж на це можна вигідно взяти кошти?

З таким питанням стикаються всі нові голови ОТГ й депутати: відсутність інвентаризації державних земель ускладнює для громад процес регіональної розбудови і розуміння масштабів потенційних можливостей. Та насправді зараз головні ресурси лежать у нас під ногами! Але влада достеменно не знає, якими ресурсами дійсно володіє, адже землі перебувають у розпорядженні ОДА, Держгеокадастру та ОТГ.
Земель сільськогосподарського призначення, які є в управлінні Держгеокадастру та Мінінфраструктури, є досить багато. У розпорядженні обласної державної адміністрації перебувають землі під кар`єрами та іншими промисловими об`єктами, водними та лісовими ресурсами, кожен з яких має певний об’єм. Це дороги державного значення, території під залізничними коліями та всіма станціями. Також Міноборони володіє дуже великою часткою земель з числа колишніх полігонів, які зараз достатньо роздроблені. Практично по всій території України є землі Міністерства екології, що простоюють.
Кожен орган влади якось планує, чи мав би планувати, розвивати підконтрольні ділянки: змінювати густоту лісів, розширювати площі в одних місцях та зменшувати в інших. Але ж територіальні громади про це ні сном ні духом не знають! І дуже часто прості українці дивляться: де був ліс, тепер розкинулося поле чи, в гіршому випадку, занедбані зарості чагарників. І оскільки громада не знає чого чекати від держорганів, вона може планувати розвиток території в кардинально іншому напрямку. Саме тому відбуваються колізії, коли держава, наприклад, хоче зробити нову кільцеву дорогу біля населених пунктів, а громади планують займатися там господарською діяльністю. Такі процеси відбуваються зараз скрізь й надалі будуть виникати конфліктні ситуації між розпорядниками державних та комунальних земель.
Проте до цього часу, в силу певних обставин, чи, можливо, банального небажання чиновників, не проведено повноцінної інвентаризації земель. Як наслідок, ніхто достеменно не знає, скільки є вільних земель, а скільки використовуються без сплати будь-яких податків до ОТГ.
За моєї ініціативи, як депутата обласної ради, відбулось засідання комісії, на якій було прийняте рішення про початок виявлення земель, що належать ОДА, та відпрацьовано етапи реєстрації цих земель з метою подальшої передачі в оренду.
Переконаний, що проведення інвентаризації земель сприятиме прозорому її розподілу, надходженням до бюджетів та контролю за її ефективним використанням.