Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 1006

У приміщенні Кам’янець-Подільської міської ради вирує життя. На першому поверсі в електронній черзі проводять прийом громадян, з папками і паперами в руках по кабінетах діловито сновигають кам’янчани, а про себе відзначаю, що більшість із цих людей віком ледь за тридцять. Їй-бо приємно бачити струнких сучасних чиновників без животів і засалених краваток та інколи трапляються такі представники прекрасної статі, що голова йде обертом, не встигаю розглядатись на всі боки. Ех! Якби ж то автору цих рядків та скинути років тридцять…
Раптом, на сходах, помічаю міського голову Михайла Сімашкевича, той заклопотано кудись прямує.

– Михайле Євстафійовичу, доброго дня! Поговорити зможемо лише на телебаченні і лише під час прямого ефіру в Хмельницькому… – Чи то вітаючись, чи то стверджуючи, звертаюсь до мера.
– Чому? – Подаючи руку дивується міський голова, – Маю десять хвилин, прошу до кабінету.
В кабінеті сідаємо в крісла і продовжуємо розмову.
– Чи то працівники апарату помолодшали, чи то я давно в Кам’янці не був?
– Так мусить бути, – вловивши мій жарт відповідає пан Сімашкевич, – Недарма ми перемогли в щорічному національному конкурсі «Молодіжна столиця України», який проводиться Міністерством молоді та спорту спільно з Українським інститутом міжнародної політики та Національною молодіжною радою. Його мета – визначення найкращого міста для проживання та розвитку молоді. В конкурсі взяли участь понад чотири десятки міст із двадцяти двох регіонів України, десять із яких боролись у фіналі, тож за результатами маємо перемогу та статус Молодіжної столиці України 2019 року. А планка висока, якщо першим переможцем був Львів, то уявіть вимоги. Тепер у статусі Молодіжної столиці у поточному році проводимо понад сорок культурних і освітніх заходів, а найактивнішим учасникам подаруємо один політ на повітряній кулі, екскурсію по Дністру на яхті, екскурсію на квадроциклах Кам’янець-Подільським районом та десять особливих призів: «вікенди в Кам’янці-Подільському». І, дійсно, в апараті стало більше молодих, ділових, розумних кам’янчан.
– Ситуація – «децентралізація»! Що в результаті отримав Кам’янець-Подільський від передачі повноважень і фінансів зі столиці на місця?
– Після того, як держава передала містам акцизний податок, з 2015 року ми отримали 124,5 мільйона гривень, але вона забрала 15 відсотків податку з доходів фізичних осіб, це – 142,9 мільйона. Тож маємо мінус міського бюджету – 18,4 мільйона. І «мінусова» арифметика на цьому не закінчується, оскільки передали ще й низку видатків з Держбюджету. Нині обласні центри отримали профіцити на своїх рахунках, а невеликі міста, як наше, – додаткове навантаження. На плечі Кам’янця лягло чимало проблем, які довелося фінансувати самостійно, а ці кошти, можна витратити на ремонт доріг, придбання ліків тощо. Скажімо, впродовж шістнадцятого року ми фінансували ПТУ – Подільський центр професійно-технічної освіти, витратили 17 мільйонів гривень, а за п’ять останніх років нам не додано освітньої субвенції на суму 36,8 мільйона гривень, а медичної майже на сто двадцять два!!! З початку поточного року недоотримали по освіті – 3,8 мільйона гривень. і 35,7 по медицині. Уявляєте ці суми! З 2016 року нам передали погашення пільгового проїзду, ще мінус 15,6 мільйона гривень за ці роки і майже п’ять мільйонів необхідно передбачити в дев’ятнадцятому році.
Заборгованість у різниці по тарифах на тепло і воду ініційовану державою станом на перше березня цього року склала майже 178 мільйонів. Тому, зважаючи на складну ситуацію комунального підприємства «Міськтепловод- енергія», з міського бюджету вже цього року спрямовано 8 мільйонів на його фінансову підтримку. А чому скасовано нічний тариф на електроенергію? Хмельницька атомна не має, де вночі її дівати, а тариф відмінили? Це спричинило додаткові витрати міського бюджету на оплату вуличного освітлення та світлофорів ще на 5 мільйонів. – прокоментував збитки децентралізації та державної «підтримки» Михайло Євстафійович.
– То як же попри все це виживає місто?
– Щодо джерел надходження.., – на мить замислився міський голова, – незважаючи на децентралізацію, до міського бюджету надходили кошти за рахунок праці кам’янчан, а саме, завдяки збільшенню розміру мінімальної зарплати. В 2015 році вона складала 1218 гривень, а вже в 2019 – 4173, отже, зріс податок з доходів фізичних осіб (ПДФО). Частка ПДФО і єдиного податку в наших доходах складає 70 відсотків. Кам’янчани створювали нові робочі місця, перестаючи працювати в тіні, а це вісім із половиною тисяч працевлаштованих людей, завдяки їм отримали понад півтора мільйона додаткових надходжень. Якщо за пайову участь у 14-му році зібрали 800 тисяч гривень, то у 18-му – 3,7 мільйона. Від розміщення коштів на депозитах за 2017-18-й роки місто заробило також. У 2018-му з Фонду регіонального розвитку Кам’янець отримав 1 мільйон на реконструкцію міської поліклініки № 1 на вул. Франка, але субвенцій на будівництво і ремонт доріг – нуль. Щоправда цього року таки виділено 5,4 мільйона.
Зауважу, що цифри потрібно не лише бачити, але й аналізувати. До прикладу: глянемо на надходження до бюджету розвитку в доларовому еквіваленті – якщо в чотирнадцятому році ця сума складала майже 270000 доларів, то у 2018-му – 214000 доларів. Тож про децентралізацію мова цифр не завжди говорить у позитивному ключі.
– Кам’янець-Подільський гучно заявив про себе як про місто, що відмовляється від газу і переходить на нетрадиційні джерела енергії.
– Це наш пріоритет. Минулого року на території Панівецької сільської ради, ПП «Подільськенерго» ввело в експлуатацію Кам’янець-Подільську СЕЗ (сонячну фотогальванічну електростанцію) потужністю 63,8 МВт. Цей проект один із найпотужніших, що реалізований на території Хмельницької області у сфері нетрадиційних джерел енергії. Також введена в дію тепло- електростанція потужністю майже 45 МВт, яка використовує для виробництва електроенергії і тепла природний газ та біомасу (солому, відходи кукурудзи, соняшнику і тріску). ТЕС обладнана газовими і твердопаливними котлами для комбінованого виробництва тепла та електроенергії. Потужність двох твердопаливних котлів становить 15 МВт, резервних газових – по 12 МВт, загальна потужність трьох когенераційних установок – 1,89 МВт. Наша станція побудована місцевим комунальним підприємством «Міськтепловоденергія» за рахунок кредиту Світового банку. Вартість проекту майже 10 мільйонів євро. Нова ТЕС має зменшити споживання газу на 8,4 мільйона кубів в рік. Розпочала свою роботу технологічна лінія з дегазації полігону твердих побутових відходів, вона здійснює видобуток газу з твердого сміття та використовує його для вироблення електроенергії. За допомогою цього проекту плануємо отримати до 4 мільйонів кіловат-годин електрики щорічно. Зрозуміло, рівень викидів парникових газів зі сміттєзвалища суттєво скоротиться, вже запрацювала перша черга проекту з видобування газу зі сміття для виробництва електроенергії. Друга черга вироблятиме метан для заміни природного газу, а також тепло для обігріву теплиць. Усі компоненти добуваються з твердих побутових відходів, накопичених на сміттєвому полігоні. Зараз працюємо над проектом будівництва сміттєпереробного заводу на базі міського сміттєзвалища, знайшовся інвестор, готовий вкласти кошти, тож, окрім надходжень до бюджету, отримаємо додаткові робочі місця. Адже тема дегазації і переробки сміття дуже актуальна для всієї України.
– Те, що у Кам’янці багато молоді, зокрема студентства, – не новина, але для чого Старому місту ота «Молодіжна столиця»? Невже кількість туристів зросте?
– Маємо амбітні плани щодо збільшення чисельності туристів у нашому місті. Нещодавно музей-заповідник підписав договір з компанією «Київстар» на послугу «Big Data». З травня по жовтень проведемо точніший аналіз наших гостей, а саме – за віком, статтю, країною походження, тривалістю перебування. Таким сервісом вже користуються Тернопіль і Львів. Ми – треті і маємо перші результати. В квітні, відповідно до аналітики «Big Data», у нас побувало 90 тисяч гостей із різних куточків України та світу, а це майже ще один Кам’янець, бо не враховано абонентів Vodafone та Lifecell.
– Тобто, туристичний збір суттєво поповнює бюджет?
– Саме так. Ми внесли зміни до Положення про туристичний збір, маємо непогані результати. Якщо в січні-травні минулого року до міського бюджету надійшло понад 87 тисяч гривень із цього податку, то за аналогічний період поточного – 255 тисяч, це при тому, що активний туристичний сезон розпочався лише в квітні. Але туристи їздять цілий рік.
Триває підготовча робота до святкування сторіччя Української Народної Республіки в Кам’янці-Подільському, тимчасовою столицею якої він був. Саме сто років тому в нашому місті на вірність українському народу складали присягу міністри та урядовці, судді та військові. Кабінет Міністрів вніс цю подію до переліку загальнонаціональних пам’ятних дат, перший крок уже реалізовано, на початку туристичного сезону на вулиці Лесі Українки відкрито Меморіальний камінь Присязі на вірність Україні.
Постійно створюємо нові туристичні продукти, аби привабити у наше місто більше гостей, бо є чим дивувати, – близько ста сімдесяти пам’яток архітектури має Кам’янець.
– Я так розумію, що після «мінусової» арифметики від держави, на підтримку соціальної сфери в Кам’янці з боку міського бюджету кам’янчани можуть не розраховувати?
– Неправда. Традиційно, цього року коштом міського бюджету діти міста двадцять один день відпочиватимуть на узбережжі моря. А саме – в позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Салют» у Миколаївській області. Право на такий відпочинок мають діти пільгових категорій. Крім того, завдяки багаторічній співпраці нашого міста і Тарново-Подгурне 45 дітей із числа сиріт та дітей загиблих і поранених учасників АТО вкотре поїдуть на відпочинок та оздоровлення до Польщі. Це вже буде шоста подорож юних кам’янчан за кордон, яка запланована на 15-23 липня.
– Михайле Євстафійовичу, я до цих пір під враженням від цифр, що ви озвучили на початку зустрічі, а бачу настрій у вас бойовий. Чого б це?
– Місто пережило і не такі випробування, і ми не збираємося складати руки. Вихід один – працювати, якнайбільше брати участь у грантах, європейських програмах, використовувати будь-яку можливість, котра дозволить залучити додаткові кошти, знання, інвесторів для реалізації поставлених цілей. І головне – виконувати зобов’язання та умови, які диктує Європейський Союз, і в першу чергу це стосується міжнародних проектів, бо вже довели, що нам можна довіряти! А мені пора. – Міський голова глянув на годинник, ми попрощались.
І справді, Молодіжна столиця України має проблеми, які розв’язує завдяки досвідченому меру та його команді. Адже Кам’янець-Подільський має статус перлини древньої історії та перспективного майбуття.