Надрукувати
Категорія: Політика
Перегляди: 748

Схоже, що найближчим часом злиденні українці, яких душили драконівські житлово-комунальні та інші тарифи, зітхнуть дещо полегшено. З 1 липня в державі сталося чимало змін. Нововведення, якщо вони підуть так, як заплановано, пришвидшать розвиток економіки, поліпшать добробут людей.

Передусім, запрацював ринок електроенергії. Тепер її поставлятимуть споживачеві не кілька, як донедавна, монополістів, а понад 680 трейдерів. Боротьба між ними за клієнта, згодом обов’язково, як свідчить світова практика, призведе до зменшення ціни. Позитивні зміни очікуються на ринку нафтопродуктів, який повноцінно почав діяти з початку цього місяця. Головна його мета – вивести корумпований сектор із тіні, перекрити кисень нелегальним заправкам, що з’явилися скрізь, як гриби після дощу. За різними оцінками, через нелегалів повз бюджет щороку проходить 10 мільярдів гривень.
Зниження ціни на газ позитивно відбивається на гаманці українця. А після встановлення Кабміном граничної ціни на газ з липня знизяться тарифи на тепло в середньому по країні на чотирнадцять відсотків.
З початку поточного місяця зросли мінімальна пенсія й прожитковий мінімум для працездатних осіб, які відповідно становитимуть 1564 і 2007 гривень. Передусім зміни відчують пенсіонери з великим трудовим стажем, яких є майже 2,5 мільйона чоловік. За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, їхня пенсія складатиме не менше двох тисяч гривень.
Заради справедливості скажемо, що це не внесок команди новообраного президента Володимира Зеленського, а напрацювання уряду й парламенту за попередні кілька років.
Що помітного ще відбулося в державі за останній тиждень? Наша економіка в кількох секторах відкрила для себе нові світові ринки. Особливо приємно зазначити, що Україна ввійшла до трійки найбільших постачальників агропродукції до Європейського Союзу після США і Бразилії.
На перше липня збільшено запаси газу в підземних сховищах до 13,5 мільярда кубометрів. Розвідано ще два перспективних родовища голубого палива. Отже оптимізм на те, що перезимуємо в теплі, є.
Наприкінці минулого тижня з’явився невеликий проблиск на Донбасі. Після того, як українська армія відвела війська від Станиці Луганської, це зробили й сепаратисти. Але крихка надія на мир невдовзі була порушена російськими маріонетками, які обстріляли біля Водяного санітарний автомобіль, що вивозив поранених. Водій і медсестра загинули. Кількох наших бійців убито на інших ділянках фронту. От і вір після цього запевненням Путіна, що він хоче миру! Але, переконаний, із допомогою США, інших західних партнерів буде встановлено мир на багатостраждальній землі Донбасу.
Нам, українцям, не позичати сили й духу. Про це засвідчили й дві вагомі спортивні події, що відбулися минулого тижня. Україна посіла третє місце серед 51 країни на Європейських іграх у Мінську. А сімнадцятирічна Ярослава Могучіх стала наймолодшою дівчиною в історії, яка підкорила двометрову висоту на етапі «Діамантової ліги» в американському Юджині й посіла третє місце серед найсильніших стрибунок планети.